Poliția a reținut o persoană care susține că trebuia să transmită 10 mii de dolari de la Usatîi pentru Vitalie Proca

Poliția a reținut o persoană care susține că trebuia să transmită 10 mii de dolari de la Usatîi pentru Vitalie Proca

Direcția Operațiuni Speciale a Inspectoratului Național de Investigații sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, au deconspirat o schemă ilegală de transmitere a mijloacelor bănești din or. Moscova, Federația Rusă, în Republica Moldova destinată eliberării unui deținut din penitenciarul din țară.

Astfel, ca rezultat a efectuării măsurilor speciale de investigație și a perchezițiilor, de către reprezentanții instituțiilor de drept, a fost ridicată suma de 10 mii euro, de la unul dintre suspecții reținuți. Acesta a recunoscut că banii au fost transmiși prin intermediul trenului, din or. Moscova, Federația Rusă, de la Renato Usatîi pentru Vitalie Proca.

Bănuitul a mai recunoscut și faptul transmiterii anterioare a sumei de 1600 de dolari SUA unei femei pe nume Venera, cu care s-ar fi întâlnit în apropierea bisericii armenești din strada Valea Trandafirilor.

Publicitate

Concomitent, a fost efectuată percheziție în celula unui deținut din penitenciarul or. Soroca, care ar fi avut un rol de intermediator.

Probele acumulate indică faptul că Renato Usatîi urma să-i transmită lui Vitalie Proca, un ajutor financiar, în suma de 12 mii de dolari, pentru eliberarea unui deținut din penitenciarul din Republica Moldova.

În acest sens, luând în considerare imposibilitatea și piedicile apărute pentru ca banii prin intermediul instituțiilor bancare să ajungă în R. Moldova, Renato Usatîi, prin intermediarii săi, a identificat persoane fizice de încredere, care ar accepta să transporte mijloacele bănești peste frontieră, fără declararea acestora.

Investigațiile denotă că mai multe persoane, contactate în acest sens, au refuzat să se implice în această schemă ilegală. În final, banii, în sumă de 10 mii de euro, primiți la Gara din Moscova de la o persoană deocamdată neidentificată, au ajuns în Moldova prin intermediul unui însoțitor de vagon de pe ruta Moscova-Chișinău, acțiuni care au fost coordonate telefonic de către Vitalie Proca.

De menționat că, au fost reținute trei persoane, care au dat declarații și au confirmat circumstanțele cazului.

De asemenea, procurorii PCCOCS și organul constatator posedă mai multe interceptări telefonice, dar și copii ale discuțiilor pe aplicația Viber ce se aflau în telefoanele ridicate de la cei implicați. Cauza penală se află în gestiunea PCCOCS.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal