
Guvernul votează subit regulamentul comisiei care va crea circumscripțiile uninominale
Pe ultima sută de metri, Ministerul Justiției a introdus pe ordinea de zi a Guvernului regulamentul cu privire la activitatea comisiei care va crea circumscripțiile uninominale. Se întâmplă la doar câteva zile de la plasarea proiectului pentru dezbateri publice și în pofida opiniei experților, care consideră acest proiect unul „ilegal”. Proiectul a fost votat fără nicio întrebare, iar premierul Filip a menționat că „nu sunt întrebări fiindcă s-a lucrat mult la acest proiect”.
・
Componența Comisiei urma să fie aprobată cu cel puțin 14 luni până la data expirării mandatului Parlamentului. Din comisie vor face parte:
a) 2 reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale;
b) 1 reprezentat al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului Republicii Moldova;
c) 1 reprezentant al Preşedinţiei Republicii Moldova;
d) câte un reprezentant al fiecărei fracțiuni sau grup din Parlament;
e) Câte un reprezentant al partidelor politice extraparlamentare care la ultimele alegeri parlamentare au obţinut peste 2% din voturile valabil exprimate;
f) 1 reprezentant al partidului politic care a desemnat un candidat care la ultimele alegeri prezidențiale a participat la al doilea tur de scrutin, dacă nu întrunește condițiile de la litera d) sau e);
g) 1 reprezentant al Adunării Populare a Găgăuziei;
h) 1 reprezentant al asociaţiilor minorităţilor naţionale care constituie mai mult de 1% din numărul populației Republicii Moldova, altele decît a celor reprezentate la litera g);
i) 2 reprezentanți ai autorităţilor publice locale;
j) 1 reprezentant al Biroului pentru Relaţii cu Diaspora;
k) 3 reprezentanți ai mediului academic și pedagogic din domeniu dreptului, geografiei şi sociologiei;
l) 1 reprezentant al societății civile, din rîndurile membrilor grupului de lucru justiției și drepturile omului a Consiliului Național pentru Participare.
Totodată, proiectul a fost criticat de Asociația Promo-LEX și de către Centrul de Resurse Juridice din Moldova.
Până pe 20 august Executivul urma să formeze Comisia națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente, fapt care nu s-a întâmplat. Însă, cu doar două zile înainte de expirarea termenului limită Ministerul Justiției a lansat spre consultări publice un Proiect de Regulament cu privire la activitatea Comisiei Naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente.
Ministerul Justiției, la rândul său, a spus că salută reacția celor două organizații și că așteaptă comentarii și din partea altor membri ai societății civile.
Ieri, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că nu va face parte din această comisie.