Atinge culmea rafinamentului bahic! Află totul despre regiunea celor mai tari băuturi din Moldova

Atinge culmea rafinamentului bahic! Află totul despre regiunea celor mai tari băuturi din Moldova

IGP „Divin” este una dintre cele patru regiuni care vor fi reprezentate la primul festival al deliciilor oeno-gastronomice din regiunile cu Indicație Geografică Protejată ale Moldovei - DeVin&DeGust. Fii pregătit pentru o „întâlnire” la care vei savura cocktail-uri pe bază de divin și ciocolată.

Rachiu de vin, cognac și divin sunt denumirile produsului care au evoluat în timp odată cu progresul tehnologic. „Divin” a devenit atât denumirea producției, cât și marca comercială de stat pentru a evita confuzia cu băutura înrudită din Franța - „cognac”, dar și pentru a evidenția specificul, personalitatea și originalitatea băuturii care, la sfârșitul secolului XX, devine cunoscută ca divinul moldovenesc. Regiunea cuprinde aproape 10 companii producătoare de Divin.

Arealul geografic delimitat pentru producerea rachiului de vin cu indicație geografică protejată (IGP) Divin se extinde pe toată suprafața Republicii Moldova, între zona continentală, amplasată la nord între podișurile Carpatine, cuprinzând în Centru zona Codru, iar la sud - stepele Bugeacului. Rachiul de vin învechit constituie, în prezent, un produs de elită pe piața autohtonă, care este apreciat atât acasă, cât și în țări importatoare, precum Rusia, Ucraina, Belarus, China, Germania, Polonia, Cehia, România și altele.

Publicitate

Mediul de cultură al IGP „Divin”

Ia de AICI biletul pentru Festivalul „DeVin&DeGust”

Calitatea, reputația și caracteristicile organoleptice distinctive a rachiului de vin cu IGP „Divin” sunt favorizate de factori naturali și umani (sol, climă, pedologie, soi, tradiții, know how etc), ceea ce se numește terroir.

Relief puternic fragmentat cu o rețea de văi, vâlcele și ravene;

Clima, influențată de râurile Prut și Nistru, asigură condiții optime de maturare a strugurilor;

Soluri cenușii, cernoziomuri obișnuite, tipice, stanice și cambine, bine aerate și ușoare în zonele de Nord și Centru, mai grele și mai bogate în cele de Sud și Est;

Înălțimea medie a plantațiilor este de 150-250 m.

Vegetație spontană bine păstrată și răspândită pe suprafețe relativ mari. Prezența surselor acvatice, dar și relieful specific asigură un impact pozitiv asupra calității și stării sanitare a strugurilor.

Atinge culmea rafinamentului bahic

Rachiul de vin cu IGP „Divin” se obține din vinul materie din soiuri de viță de vie europene și autohtone cultivate în Republica Moldova, distilat la instalații tradiționale de distilare și învechit cel puțin 3 ani în contact cu lemnul de stejar.

Drept materie primă destinată obținerii distilatului pentru Divin se utilizează următoarele soiuri de struguri cultivate pe teritoriul Republicii Moldova: Aligote, Chardonnay, Feteasca Albă, Luminița, Perveneț Magaracea, grupa Pinot, Riesling de Rhin, Riton, Rkațiteli, Sauvignon, Silvaner, Suholimanski belîi, Ugni Blanc, Bianca, Alb de Onițcani, Alb de Suruceni, precum și amestec de aceste soiuri.

...

Simte diferența

Rachiul de vin cu IGP „Divin” are un aspect plăcut, lucios, fără particule în suspensie și fără sediment, culoarea căruia variază de la aurie deschisă până la chihlimbarie, în funcție de gradul de maturare, cu un buchet impresionant compus din nuanțe de flori, fructe, eteri în primii ani de învechire, care se completează cu nuanțe de vanilie, ciocolată, balsam, lemn aromat, cocos, boabe de cafea odată cu creșterea termenului de învechire.

În funcție de calitatea și termenul de învechire a distilatelor rachiul de vin cu IGP „Divin” poate aparține următoarelor categorii:

V.S. (Very Special) - termen minim de învechire de 3 ani

V.S.O.P. (Very Super Old Pale) - cu termen minim de 5 ani.

X.O. (Extra Old) - termen minim de învechire de 7 ani.

X.X.O. (Extra Extra Old) - termen minim de învechire de 20 de ani.

Curiozități despre rachiul de vin cu IGP „Divin”

Producerea acestei băuturi pe actualul teritoriu al Republicii Moldova datează din secolul al XIX-lea.

Între 1896 și 1929 are loc fondarea primelor întreprinderi defabricare a rachiului de vin. În perioada postbelică, unitățile de producere a rachiului de vin au fost dotate cu utilaj de producere performant, ceea ce sporește calitatea produsului finit. În această perioadă au fost produse cele mai prețioase loturi de rachiu de vin care astăzi au un termen minim de maturare de 40 de ani, precum Prezident, Aroma, Ambasador, Călărași, etc.

În 1925 - prințul moștenitor al României Carol al II-lea, iar în 1963 - primul explorator al cosmosului - Iurie Gagarin, precum și alte personalități marcante ale timpului au degustat și au elogiat licoarea aurie din Moldova.

În 1990, volumul total de distilat pus la maturare constituia în jur de 3 mln. Dal alcool absolut, dintre care 70% revenea distilatelor cu termen de maturare de 3-7 ani, iar restul era repartizat pentru distilatele cu termen de învechire de 15,20, 30 și 40 ani. Acest potențial a permis lansarea pe piață a produselor de calitate înaltă, compus din rachiu de vin cu diferite vârste, ajungând chiar și la 50 de ani, după anii 2000.

Vino la festivalul „DeVin&DeGust” și savurează Mmmmmoldova!

Pe 26 august 2017, te invităm să „călătorești” imaginar și gustativ în fiecare regiune IGP la festivalul „DeVin&DeGust”, care va avea loc la Complexul Etno-Cultural VATRA (șos. Chișinău-Ungheni, km 32).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal