Rămas bun diplomatic. Pirkka Tapiola a explicat cum a ratat Moldova fondurile europene și ne-a îndemnat să trăim „drujno”

Rămas bun diplomatic. Pirkka Tapiola a explicat cum a ratat Moldova fondurile europene și ne-a îndemnat să trăim „drujno”

Ambasadorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a făcut totalurile mandatului său de patru ani în R. Moldova. În câteva zile, Tapiola urmează să părăsească țara noastră pentru a fi liderul misiunii europene în Thailanda. Pe final, diplomatul finlandez a vorbit cum a ratat Moldova o bună parte din fondurile UE, cum s-a întâlnit cu liderul PD, Vlad Plahotniuc și a dat un sfat moldovenilor.

Pirkka Tapiola a menționat că atunci când Igor Dodon a vorbit suspicios despre modul cum au fost cheltuiți banii alocați Moldovei de către UE, el a fost nevoit să dea explicații în Parlamentul European. Diplomatul a precizat că, de fapt, aproape 60 la sută din banii promiși de UE Moldovei nu au dispărut, așa cum a sugerat Dodon, ci stau în conturile UE, deoarece autoritățile moldovene nu au demonstrat că-i pot gestiona eficient, scrie TV8.

„Este o dorință personală că, odată și odată, vom putea reveni la suportul bugetar. Dar, pentru a reveni, trebuie să avem proiecte mai bune, implementare mai bună și management mai bun”.Pirkka Tapiola spune că a sperat să fie martorul unui progres mai mare în rezolvarea problemei transnistrene. „Mă bucur foarte mult că s-a găsit o metodă de facilitare a comerțului, nepunându-se o frontieră vamală în mijlocul Republici Moldova, așa ca Transnistria să fie și ea inclusă în DCFTA. Peste 60% de exporturi din Transnistria merg în UE la fel ca și în cealaltă parte a Nistrului. Dacă lăsăm la o parte politicul, costurile nereintegrării țării este la fel de mare pentru ambele maluri. Pentru asta este nevoie de voință politică din ambele părți. Noi am încercat să căutăm soluții și vom face asta în continuare”, a specificat Pirkka Tapiola, citează IPN.

Ambasadorul UE a mărturisit că este foarte ușor să te îndrăgostești de Republica Moldova, nu întotdeauna de politicul țării, dar de oameni, de care mai apoi începe să îți pese. Însă, până la urmă, spune el, faptul de a fi diplomat îți cere să îți aduci aminte că nu e este țara ta. „Un diplomat întotdeauna va fi o persoană dinafară în țara în care e împuternicit să activeze. Eu muncesc pentru interesele Uniunii Europene. Interesul UE în țări precum Moldova este supremația legii și asigurarea unei calități mai bune a vieții oamenilor”. Nu a fost trecută cu vederea nici întâlnirea sa cu Vladimir Plahotniuc, la oficiul de business al democratului. Tapiola a vorbit, însă, despre aceasta cu o anumită reținere. „În calitatea noastră de diplomați, noi nu suntem politicieni. Și atunci când lucrezi într-o țară nu te gândești la locul unde întâlnești o persoană”, afirmă Tapiola.

„Un mesaj pe care aș vrea să-l transmit întregii societăți moldovenești ar ține de încercarea de a identifica punctele de cooperare, încercarea de a respecta opinia altora. ”Mesajul meu va fi în limba rusă: Давайте жить дружно!”, a spus Pirkka Tapiola, făcând aluzie la personajul pacifist al unui apreciat film cu desene animate din perioada sovietică.

Pirkka Tapiola a preluat funcția de ambasador UE după plecarea lui Dirk Schuebel, în 2013. La rândul său, el va fi înlocuit de diplomatul Peter Michalko.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal