
Recomandările APC dacă serviciul de taxi este prestat neconform
Agenția pentru Protecția Consumatorilor (APC) constată că în ultima perioadă a crescut semnificativ numărul petițiilor și sesizărilor cu privire la serviciile necalitative prestate de companiile de taxi. Motivele nemulțumirii consumatorilor sunt diverse: viteza exagerată de deplasare, atitudinea agresivă și nerespectuoasă a șoferilor, neeliberarea bonurilor de plată, interzicerea consumului de alimente pentru copii în timpul deplasării, refuzul de a deschide geamul, fumatul șoferilor în timpul transportării pasagerilor, etc.
・
Agenția pentru Protecția Consumatorilor precizează care sunt drepturile consumatorilor în timpul transportării, precum și obligațiile șoferilor/companiilor de transportare a pasagerilor în regim taxi.
Mașinile destinate transportului de persoane și bunuri în regim taxi, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- să dețină aparat de taxat (taximetru) legalizat, verificat metrologic şi înregistrat la organul fiscal teritorial, înregistrat în Registrul de stat al mijloacelor de măsurare şi inclus în Registrul unic al maşinilor de casă şi control;
- să fie dotate cu indicatoare luminoase „Taxi” în stare funcțională;- să posede, pe portiera din față, inscripția cu tarifele pe kilometru şi pe oră, precum şi tariful de pornire, astfel încât acestea să fie vizibile de la o distanță de 5 metri; - taxiul trebuie sa aibă afișat în interior, la loc vizibil, un ecuson cuprinzând numele şi fotografia conducătorului auto, respectiv, denumirea agentului economic transportator;Șoferii mașinii de taxi nu au voie să fumeze în interiorul mașinii, să utilizeze telefonul mobil în timpul conducerii mijlocului de transport, să folosească aparate audio şi video fără permisiunea pasagerilor.
Consumatorii serviciului în regim taxi au dreptul să fie transportați în siguranță (cu limitele de viteze admise), în condiții adecvate de igienă, să li se deschidă/închidă geamul la solicitare, să fie abordați respectuos, iar la solicitare să li se prezinte legitimația șoferului.Agenția pentru Protecția Consumatorilor recomandă:
1. La finisarea călătoriei cereți bonul de casă;2. Plătiți suma care a fost indicată de operatorul Call-centrului (în cazul când indicați corect adresa și nu o modificați în timpul deplasării);3. În cazul când vi se refuză bonul de plată/transportarea propriu zisă, sau în cazul unor situații de conflict puteți suna la serviciul 902, pentru constatarea circumstanțelor;4. În cazul în care serviciul de taxi vă este prestat neconform, iar agentul economic refuză satisfacerea revendicărilor, scrieți o petiție la adresa electronică a Agenției pentru Protecția Consumatorilor [email protected] sau expediați-o prin poștă la sediul din str. Vasile Alecsandri 78, mun. Chișinău.
Prezentul articol este reglementat de Legea nr. 105 din 13.03.2003 privind protecția consumatorilor și Hotărârea Guvernului. 854 din 28.07.2006 cu privire la Regulamentul transporturilor auto de călători şi bagaje.