
FOTO. Code Factory, o companie care duce business-ul IT la un alt nivel
De mai bine de patru ani, filiala Code Factory din Republica Moldova contribuie la dezvoltarea clienților săi prin proiecte ambițioase în domeniul IT. Experții companiei lucrează în mare parte cu următoarele tehnologii: .NET, Java, Scala, PHP, oferind soluții durabile de business, conform solicitărilor fiecărui client, fie că este vorba de consultanță IT, servicii de dezvoltare software sau de crearea aplicațiilor. Datorită calificării înalte și eticii profesionale a angajaților săi, Code Factory se bucură de încrederea partenerilor de talie internațională, precum: OpenBet, Telrock, Silxo, BMF, Stefanini.
・
Code Factory este o companie independentă de outsourcing și consultanță în domeniul IT, cu sedii de dezvoltare în București și în Chișinău, având birouri de reprezentare în Marea Britanie și Irlanda. Filiala din Chișinău activează din 2013 și are peste 40 de proiecte realizate cu succes pentru companii cu renume din diverse domenii: construcțiilor, financiar-bancar, comercial, cel al bettingului și jocurilor online.

Soluții individuale
În momentul de față, filiala are peste 70 de angajați, care își desfășoară activitatea în cadrul a trei departamente de dezvoltare tehnologică: Java, Web și .NET, pe următoarele linii de business: gaming & betting; servicii financiare, retail și eCommerce.
„Acum lucrăm în paralel la mai multe proiecte, fiecare într-o direcție aparte: managementul proprietăților, auto, bettingul, auditul financiar, domeniul notificărilor și alertelor pentru căile ferate. Vorbim despre diverse obiecte de infrastructură care au o importanță înaltă și despre procesare de date în timp real”, afirmă unul dintre delivery managerii departamentului .NET, Pavel Paladi.
Deși toate departamentele au o pondere egală în succesul companiei, departamentul Web are o valoare deosebită, deoarece interfața aplicației este cea mai importantă din perspectiva clienților.
„Lucrăm la un proiect pentru o rețea de restaurante din Marea Britanie, Vita Mojo. Este vorba de o aplicație hibrid prin intermediul căreia utilizatorul poate comanda un meniu pregătit în prealabil, cu posibilitatea de achitare online. În cadrul acestui proiect vorbim despre tehnologii de ultimă generație din cadrul JavaScript precum Angular sau React”, explică Vitalie Stelea, delivery manager al departamentului Web.

„Sunt proiecte mari ca cel pentru un client din domeniul retail (una dintre principalele companii din lume care oferă tehnologii inovatoare pentru comerțul în magazine). Am început în noiembrie 2015 cu o echipă de șase persoane, acum sunt 20 de persoane. Oamenii care au lucrat la acest proiect au evoluat la capitolul competență tehnică, dar și la cel al management-ului, iar noi am încurajat această creștere”, susține delivery managerul departamentului Java, Andrei Cotorobai.
Înalte standarde de calitate
Actualmente, departamentul din care face parte Andrei Cotorobai, lucrează la o plarformă de betting care este capabilă să primească peste 1 milion de pariuri pe zi. Platforma va ieși în producție la sfârșitul lunii august. Pentru faza de pre-producție sunt rezervate 30 de mașini, fiecare server cu 32 GB de RAM.
„Mulți dezvoltatori nu acordă suficientă importanță testării produselor, noi, însă punem mare accent pe acest aspect, întrucât lucrând la proiecte mari și având mulți clienți, un defect se poate multiplica, atunci când codul nu este suficient de testabil. Din acest motiv fiecare dezvoltator asigură calitatea codului prin acoperirea funcționalului cu teste unitare și de integrare. Echipa din Chișinău colaborează cu departamentul de testate din București, unde testarea se face pe environment-uri separate și ca rezultat noi livrăm un production-ready cod”, susține Andrei Cotorobai.
„Proiectele dezvoltate în cadrul departamentului sunt livrate atât în infrastructura clientului, cât și în cloud (Azure, AWS sau Google)”, afirmă unul dintre delivery manageri, Pavel Paladi.
Etica profesională
„Interesul nostru e să demonstrăm că suntem profesioniști prin atitudine corectă față de clienți. Majoritatea dintre ei revin pentru noi colaborări”, spune managerul general Code Factory Moldova, Ghenadie Gorincioi.
„Noi ca organizație avem obligația să garantăm confidențialitatea tuturor datelor și izolarea completă a lor. De exemplu, dacă lucrăm la o platformă care urmează să fie utilizată de mai mulți beneficiari („multi-tenant”), asigurăm separarea datelor fiecăruia. Ceea ce se poate întâmpla în cazul unui client nu afectează în niciun fel business-ul altuia”, spune unul dintre delivery manageri, Marcel Nicolai, care este și project managerul unui proiect în domeniul financiar-bancar ce presupune dezvoltarea versiunii noi a unui produs folosit de marile bănci britanice.
Profesioniști de înaltă calificare și mediu armonios de lucru
Code Factory acordă o atenție deosebită resurselor umane și formării spiritului de echipă. Pentru a crea un mediu armonios de lucru, la fiecare proiect participă atât juniorii veniți de pe băncile facultății, cât și profesioniștii specialiști din domeniu. Fiecare membru al echipei Code Factory este liber să își exprime părerea, participă la elaborarea soluției tehnice și la un moment dat poate deveni coordonatorul proiectului”, spune Svetlana Plop, specialist în resurse umane.
„Suntem o companie în continuă dezvoltare, încercăm sa evităm birocrația pentru ca angajații să vină cu entuziasm la muncă. Deasemenea organizăm activități neformale de integrare a angajaților, team building-uri, petreceri tematice. Prin intermediul acestora, membrii echipei Code Factory socializează, se relaxează și se distrează ”, spune Ghenadie Gorincioi.

Compania are o bună colaborare cu instituțiile de învățământ, tinerele talente sunt oricând binevenite să se alăture echipei.
Printre cei care au devenit parte a echipei Code Factory se numără și Anastasia Șerșun, absolventă a Facultății de Matematică și Informatică a Universității de Stat. În prezent, ea lucrează la dezvoltarea soft-ului pentru terminalele de plată, un proiect internațional livrat în mai multe țări din Europa.
„Deja al patrulea an lucrez aici. Îmi place. Activez în cadrul departamentului Java, clienții noștri în marea majoritate provin din țările europene. Proiectul este împărțit în trei echipe, în medie într-o echipă activează șase persoane. Proiectele sunt bine organizate, din aceste considerente overtime-urile sunt reduse la minim”, povestește Anastasia Șerșun.

Angajații Code Factory sunt evaluați de două ori pe an în cadrul Annual Performance Appraisal și Midterm Performance Appraisal. Se evalueaza atât calitățile tehnice, cât și lucrul în echipă, se încurajează creșterea profesională și participarea în activități de auto-instruire.
„Ce calități ar trebui să aibă un angajat al Code Factory? Să aibă o atitudine serioasă față de lucrul pe care-l face și să fie responsabil pentru rezultatul pe care îl produce, apreciem lucrul în echipă. De asemenea, nivelul de engleză este important pentru că noi comunicăm cu parteneri, clienți vorbitori de engleză în fiecare zi și călatorim des pentru discuții directe cu ei. Pentru a susține dezvoltarea aptitudinilor de comunicare în limba engleză, compania oferă cursuri gratuite in-house pentru toți angajații. La capitolul tehnologic, angajatul Code Factory trebuie să aibă un background, să vină cu abilități și cunoștințe pe măsură, dar și să fie dornic și capabil să învețe lucruri noi”, conchide delivery managerul Ion Lența.
Brand-ul Code Factory este unul cunoscut în domeniul IT, compania fiind câștigătoarea premiului TESTA (European Software Testing Awards) în semn de apreciere a proiectului realizat pentru OpenBet. Printre parteneri care au beneficiat de creativitatea și abilitățile experților Code Factory sunt companii precum: Interoute, Telrock, CleverTV, Sporting Solutions, BMF.
P.







