Bancherii de pe Wall Street anticipează că se apropie o nouă criză economică

Bancherii de pe Wall Street anticipează că se apropie o nouă criză economică

Analiștii unor grupuri financiare importante, precum HSBC Holdings, Citigroup și Morgan Stanley, anticipează la rândul lor că piețele  financiare globale se apropie de o criză economică, potrivit unei analize Bloomberg, citată de Profit

Astfel de avertismente au fost transmise constant în ultimele luni, începând cu miliardarul american Jim Rogers și până la fostul președinte al Rezervei Federale Americane Alan Greenspan. Marii jucători de pe Wall Street invocă anomalii în ceea ce privește corelațiie dintre evoluțiile acțiunilor, obligațiuni și mărfurilor, precum și faptul că investitorii par să ignore fundamentele și datele în evaluarea activelor.

„Corelația dintre piața de capital și piața valutară s-a slăbit, piața valutară este mai puțin corelată cu ratele de dobândă, iar influența petrolului asupra piețelor financiare s-a redus", sfirmă Andrew Sheets, care se ocupă de strategie la Morgan Stanley. Potrivit calculelor Morgan Stanley, corelația dintre active este la minimul ultimului deceniu, situație care s-a menținut chiar și după ce tensiunile dintre Coreea de Nord și SUA au declanșat o aversiune la risc.

La fel ca înainte de cea mai recentă criză financiară, investitorii evaluează activele pe baza riscurilor asocitate fiecărui titlu în parte sau unei industrii, ignorând datele macroeconomice.

„Aceste corelații slabe între datele macro și micro confirmă ideea că ne aflăm la finalul ciclului de creștere și, nu întâmplător, această situație a mai fost întâlnită în 2001-2007”, adaugă analistul Morgan Stanley. Analiștii de la Citigroup afirmă și ei, într-o notă recentă, că piețele se apropie de vârful ciclului economic înainte de o prăbușire.

Un alt motiv de îngrijorare este, în opinia analistei Savita Subramanian de la Bank of America, faptul că investitorii nu acordă atenție rezultatelor financiare. Potrivit acesteia, pentru prima dată de la mijlocul anilor 2000, numeroase companii, din 11 sectoare diferite, care au depășit estimările de profitabilitate ale analiștilor, nu au primit reacții pozitive din partea investitorilor.

„Această lipsă de reacție ar putea fi încă un semn că ne aflăm la finele unui ciclu”, afirmă Subramanian, într-o notă pentru clienții Bank of America. Un alt responsabil de strategie macroeconimcă, Gaurav Saroliya de la Oxford Economics, spune că un semnal de alarmă este acela că valoarea adăugată brută a companiilor nefinanciare, un indicator care surprinde valoarea bunurilor ajustate cu costul producției, este la un nivel negativ comparativ cu anul trecut.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal