FOTO. „Peretele gloriei”. Chișinăul s-a ales cu o pictură murală de 120 de metri pătrați, ce îl înfățișează pe Decebal

FOTO. „Peretele gloriei”. Chișinăul s-a ales cu o pictură murală de 120 de metri pătrați, ce îl înfățișează pe Decebal

„Peretele gloriei” este denumirea picturii murale, care a fost realizată timp de 2 săptămâni de către trei artiști plastici, la inițiativa pictorului Radu Dumbravă. Regele dacilor, Decebal, a fost pictat pe peretele unei uzine de pompe, situată pe bulevardul Decebal 3. A fost nevoie de 60 litri de vopsea pentru a săvârși lucrarea. Tinerii au lucrat uneori și până la ora 23.00 ca să se ascundă de soarele nemilos din aceste zile, scrie Ea.md.

Radu speră că Decebal îi va inspira pe locuitorii orașului, dar și pe guvernanți. Îl consideră simbol al curajului, puterii, verticalității și integrității. Decât să se închine în fața inamicului, regele dac a preferat să își pună capăt zilelor.

...

Publicitate

„Câțiva ani în urmă mă gândeam să îi pictăm și pe Burebista, Sarmizegetusa. În cele din urmă m-am oprit la Decebal, căci îl consider un model pentru generația de astăzi. A fost trădat, de aceea s-a ajuns ca luptătorii lui daci să fie luați în sclavie. Dar în loc să se ascundă ca un laș sau să se supună inamicilor, regele s-a sinucis. În zilele de astăzi, când vedem cum se vând valorile, ba chiar țara cu ușurință, cred că e bine să revenim la un simbol al neamului nostru, așa cum este Decebal”, a declarat pentru Ea.md Radu.

Victor Zucker, tânărul care l-a ajutat pe Radu Dumbravă să realizeze pictura, spune că de-a lungul celor 2 săptămâni cât au lucrat, trecătorii au venit doar cu laude. Unii însă nu s-au abținut să arunce și replici ironice.

„Un moșneguț mi-a zis ieri că mai bine îl pictam pe Ghimpu sau Chirtoacă.”

Oamenii veniți la inaugurarea picturii murale au aplaudat și au lăudat proiectul.

Dima: „Nu știu prea multe despre Decebal, dar ceea ce cunosc e suficient ca să mă facă să cred că ar trebui să ridicăm cât mai des ochii spre această pictură uimitoare. Regele dacilor nu a îngenuncheat în fața oponenților când a pierdut războiul. A demonstrat caracter. Nu degeaba a purtat numele Decebal, care simbolizează vitejie, putere.”

Alexandru Gușanu, participant la Războiul din Afganistan: „E o mândrie pentru neamul nostru și mă bucur că am contribuit indirect la realizarea lucrării. Eu lucrez aici la uzină, așa că i-am ajutat pe băieți să urce pe acoperiș, i-am ajutat cu apă, cu tot de ce a fost nevoie. Uzina asta e o întreprindere serioasă, nu e pentru plimbări, e nevoie de permisiune ca să ai acces la acoperiș”.

Proiectul a fost posibil grație ajutorului acordat de un producător de vopsele și donațiilor colectate pe platforma guvern24.md.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal