Cer anchetarea președintelui pentru „Trădare de Patrie”. PAS va depune plângere penală pe numele lui Dodon

Cer anchetarea președintelui pentru „Trădare de Patrie”. PAS va depune plângere penală pe numele lui Dodon

Partidul Acțiune și Solidaritate cere ca Procurorul General al R. Moldova să inițieze o anchetă cu privire la acțiunile de subminare a statului de către cetățeanul Dodon Igor, iar Parlamentul să decidă punerea sub acuzare a acestuia pentru infracțiunea de Trădare de Patrie. Formațiunea a anunțat, prin vocea liderului Maia Sandu, că în zilele următoare va depune o plângere penală oficială pe numele lui Igor Dodon.

„Nu mai poate fi negat un lucru evident: Igor Dodon, care a obținut funcția de Președinte prin fraudă electorală și cu sprijinul patronului său, Vlad Plahotniuc, acţionează împotriva intereselor Republicii Moldova, acţionează în interesul unui stat străin, subminând în mod deschis şi făţiş Independenţa ţării.

E de datoria noastră să condamnăm și să oprim acţiunile de trădare ale cetăţeanului Dodon Igor împotriva statului Republicii Moldova și a cetățenilor”, a spus Maia Sandu, care l-a declarat „trădător de țară” pe Igor Dodon, din următoarele motive:

Publicitate

„- Cetăţeanul Dodon Igor se identifică deschis cu interesele Federaţiei Ruse, devenindun „vasal” al Preşedintelui Putin, în loc să promoveze interesele naţionale aleRepublicii Moldova.

- Folosește finanţare obscură, din afara ţării, atât din off-shoruri, cât şi din FederaţiaRusă pentru tot felul de activităţi ce au drept scop promovarea imaginii sale, pentru

controlarea mass-mediei, pentru concerte și alte evenimente care promoveazăimaginea PSRM și a Rusiei, pentru coruperea oamenilor, pentru finanțareapropagandei straine pe teritoriul Republicii Moldova, fapte care contravin categoriclegislaţiei Republicii Moldova și interesului național.

- Promovează deschis soluţii neacceptate de cetăţenii Republicii Moldova împotrivainteresului național pentru rezolvarea conflictului din raioanele din stânga Nistrului,prin promovarea anti-constituţională a federalizării şi „transnistrizării” RepubliciiMoldova; astfel, încalcă Constituţia, jurământul depus, legislaţia naţională șisubminează statul Republica Moldova.

- Subminează, prin acțiuni iresponsabile și declarații agresive, relațiile cu vecinii șipartenerii externi ai Republicii Moldova, în mod special cu Uniunea Europeană,România, Ucraina și SUA, astfel furând șansa cetățenilor moldoveni de a trăi într-unstat de drept și de a avea o viață mai bună.

- Folosește resursele administrative în interes propriu și de partid.

- Promoveaza și stimulează separatismul, inclusiv în Găgăuzia, deşi Republica Moldovaa ales calea consolidării autonomiei culturale pentru convieţuirea cu fraţii găgăuzi.Dezbinarea țării pe orice criterii, etnice, de limbă, de religie, de cultură este făcută îninteres propriu și aduce daune grave cetățenilor Republicii Moldova.

- A subminat direct capacitatea de apărare a Republicii Moldova, prin interzicereaparticipării armatei naţionale la exerciţii militare regionale, inclusiv pentru misiunilepacificatoare. Acest gest depăşeşte competențele constituţionale ale Preşedintelui șioferă indicii rezonabile că Preşedintele a acţionat împotriva intereselor naţionale aleRepublicii Moldova, ceea ce constituie un act de trădare de Patrie.

- În loc să asigure pacea și prosperitatea poporului său, incită deschis la război civil,prin declarații amenințătoare și discursuri agresive în adresa propriilor cetățeni.

Maia Sandu și Igor Dodon au fost, în toamna anului trecut, adversari în cursa pentru Președinție.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal