Ambasadorul Daniel Ioniță: Istoria a fost foarte dură cu cetățenii R. Moldova

Ambasadorul Daniel Ioniță: Istoria a fost foarte dură cu cetățenii R. Moldova

România susține fără rezerve parcursul european al Republicii Moldova, a declarat într-un interviu pentru Radio Chișinău ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, cu prilejul a 26 de ani de la proclamarea independenței republicii. El i-a îndemnat pe românii din dreapta Prutului sa viziteze Republica Moldova și „să înțeleagă, dincolo de dragostea firească pe care o au către frații de peste Prut, că istoria a fost foarte dură cu cetățenii Republicii Moldova”, citează Agerpres.

„Au fost ani complicați, au fost perioade mai bune și mai proaste, au fost perioade când relațiile dintre România și Republica Moldova nu s-au situat la cele mai bune cote, însă faptul ca vorbim aceeași limbă, împărțim aceeași religie, faptul ca avem aceeași apartenență etnică ne obligă, și pe noi, și pe cei din Republica Moldova, sa acționăm în continuare pentru succes, cu alte cuvinte suntem condamnați la succes. Nu avem o altă opțiune aici”, a declarat ambasadorul român, estimând că în prezent relațiile dintre Republica Moldova și România înregistrează o linie ascendentă.

Daniel Ioniță și-a exprimat speranța ca „progresele înregistrate până acum în ceea ce privește consolidarea instituțională, consolidarea democrației, consolidarea statului de drept, promovarea consecventa a reformele, uneori dureroase, dar atât necesare în societate, toate acestea ar trebui sa continue și să intre, de ce nu, într-o zonă de ireversibilitate, acolo unde acest obiectiv de integrare europeană să devină unul care sa fie asumat integral de toți cetățenii Republicii Moldova, iar toate autoritățile să contribuie la susținerea fără echivoc a acestui obiectiv”.

Ambasadorul României la Chișinău a îndemnat românii din dreapta Prutului sa viziteze Republica Moldova. „Să vină sa vadă, sunt locuri minunate, sunt oameni minunați, sunt experiențe care cu siguranță trebuie trăite. Trebuie parcursă la pas Republica Moldova, trebuie interacționat cu oamenii, trebuie sa vii cu mintea deschisă, trebuie sa fii înțelegător cu tot ceea ce vezi aici și, dincolo de dragostea fireasca pe care o ai către frații de peste Prut, să înțelegi inclusiv faptul că istoria a fost foarte dură cu cetățenii Republicii Moldova”.

Republica Moldova sărbătorește duminică 26 de ani de la proclamarea independenței, perioadă caracterizată prin frământări politice continue, politică externă oscilantă, sărăcie, o migrație masivă și printr-un conflict armat în 1992 în zona de est a țării care continuă să rămână o regiune necontrolată de autoritățile de la Chișinău.

„Republica Moldova este un stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”, se spune în Declarația de Independență a Republicii Moldova, adoptată de Parlamentul de la Chișinău la 27 august 1991, în momentul în care în Piața Marii Adunări Naționale din centrul orașului s-au adunat sute de mii de oameni pentru a cere, apoi a saluta și a fi pregătiți să apere, independenta țării lor.

Republica Moldova și-a proclamat independența față de URSS, în care a fost înglobată forțat în 1940, în contextul unor ample mișcări similare în practic toate statele membre ale fostei Uniuni Sovietice.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal