VIDEO. Cine suntem și ce limbă vorbim? (IV) Nichita Stănescu: „Limba română este patria mea”

VIDEO. Cine suntem și ce limbă vorbim? (IV) Nichita Stănescu: „Limba română este patria mea”

Mai mulți au încercat, de-a lungul timpului, să definească limba română, însă una dintre cele mai reușite și sufletiste descrieri ale limbii în care vorbim a fost oferită de către eseistul și poetul Nichita Stănescu. În preajma Zilei Limbii Române, editorul-șef adjunct al redacției AGORA, Felicia Nedzelschi, a ales să citească din textul marelui poet „Limba română este patria mea”.

Pentru că în ultima perioadă apar tot mai des întrebările de genul: „ce suntem: români sau moldoveni, moldoveni sau români?” și pentru că însuși președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat în repetate rânduri că vorbește limba moldovenească, iar istoria care trebuie studiată în școli este „istoria Moldovei”, cu ocazia sărbătorilor naționale „Ziua Independenței” și „Limba noastră” AGORA și EA.md lansează proiectul „Cine suntem și ce limbă vorbim?”.

Nu vom veni noi cu răspunsuri la această întrebare, ci vom vorbi prin cuvântul marilor cronicari, poeți și prozatori, lăsat drept moștenire generațiilor ce vin.

Publicitate

„A vorbi despre limba în care gândești, a gândi - gândire nu se poate face decât numai într-o limbă - în cazul nostru a vorbi despre limba română este ca o duminică. Frumusețea lucrurilor concrete nu poate fi decât exprimată în limba română. … Ce patrie minunată este această limbă! Ce nuanță aparte îmi dau seama că ea are! Această observație, această relevație am avut-o abia atunci cînd am învățat o altă limbă.

Autor:

Nu spun că alte limbi, alte vorbiri nu ar fi minunate și frumoase. Dar atât de proprie, atât de familiară, atât de intimă îmi este limba în care m-am născut, încât nu o pot considera altfel decât iarbă. Noi, de fapt, avem două părți coincidente, odată este patrie de pământ și de piatră și încă odată este numele patriei de pământ și de piatră.

Numele patriei este tot patrie. O patrie fără de nume nu este o patrie. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se zice, de aceea, pentru mine iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine izvorul izvorăște, de aceea, pentru mine viața se trăiește.”

Autor:

Vedeți în prima ediție un fragment din Hronicul lui Dimitrie Cantemir, care spune de ce limba este româneasca și nu moldovenească, iar în a doua - despre cum l-au mințit pe Grigore Vieru la școală. A treia ediție este „Nu mă las de limba noastră”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal