Câteva zile în urmă, redactorii au publicat un material pe care l-au intitulat, inițial (citez): Drujii lui Dodon își șterg picioarele de Constituția RM, iar președintele mimează lupta pentru apărarea neutralității. 

Titlul a fost luat în ghilimele, dar nu este precizat dacă este vorba de o declarație care aparține cuiva sau este parte a unei analize realizate de vreun expert.

La scurt timp, titlul a fost modificat. Citez cum sună varianta actuală a titlului: BANCUL ZILEI: Dodon cere de la rușii care ocupă R. Moldova „garanții de securitate”. 

Din știre aflăm că de fapt, concluzia din titlu a fost făcută în urma unei analize a discursului lui Igor Dodon din 28 august. Totodată, în material lipsește părerea unui expert cu privire la discursul ținut de președintele RM de Ziua Independenței.

Totodată, redactorul a decis ca imaginea principală a știrii să fie cu Igor Dodon, doar că întoarsă la 180 de grade. Știrea a fost publicată la categoria „actualitate”.

O altă știre care a apărut pe site cu un titlu mai puțin echidistant a fost (citez): Breaking News. Transnistrenii TURBĂ de nervi. Mai mulți oficiali ruși N-AU FOST LĂSAȚI să intre în RM

Redactorii au utilizat cuvinte nepotrivite pentru un titlu care ar respecta normele deotologice și etice. Ca de exemplu, verbul „turbă”. Acest cuvânt se utilizează într-un alt context, cel mai des când este vorba de animale bolnave.

Ulterior, redactorii au scos din titlu cuvintele „breaking news”. Precizăm că, știrea a fost preluată de la un alt portal de știri, dar a fost partial reformulată.

Probabil, din dorința de a atrage cât mai mulți cititori, redactorii de la timpul.md decid să apeleze la titluri manipulatorii, chiar dacă site-ul informațional este considerat unul credibil și echidistant.

Recomandarea pentru voi - consumatorii de știri, rămâne aceeași - să vă informați din mai multe surse, întotdeauna, și să nu aveți încredere într-un singur site de știri, ziar, post de radio sau TV.

***

Dacă vă place această emisiune, donați pe contul: https://www.patreon.com/emisiuniAgora.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!