VIDEO. „Dosarul Presei”. La ce titluri recurg jurnaliștii pentru a crește numărul vizualizărilor

VIDEO. „Dosarul Presei”. La ce titluri recurg jurnaliștii pentru a crește numărul vizualizărilor

Săptămâna trecută am analizat câteva știri publicate de timpul.md, unde redactorii au încercat să manipuleze prin intermediul titlurilor. Drept urmare, internauții care au citit doar titlul știrilor au fost dezinformați.  În această săptămână, în vizorul nostru rămâne site-ul timpul.md, care a comis aceeași greșeală și de această dată.

Câteva zile în urmă, redactorii au publicat un material pe care l-au intitulat, inițial (citez): Drujii lui Dodon își șterg picioarele de Constituția RM, iar președintele mimează lupta pentru apărarea neutralității.

Titlul a fost luat în ghilimele, dar nu este precizat dacă este vorba de o declarație care aparține cuiva sau este parte a unei analize realizate de vreun expert.

La scurt timp, titlul a fost modificat. Citez cum sună varianta actuală a titlului: BANCUL ZILEI: Dodon cere de la rușii care ocupă R. Moldova „garanții de securitate”.

Din știre aflăm că de fapt, concluzia din titlu a fost făcută în urma unei analize a discursului lui Igor Dodon din 28 august. Totodată, în material lipsește părerea unui expert cu privire la discursul ținut de președintele RM de Ziua Independenței.

Totodată, redactorul a decis ca imaginea principală a știrii să fie cu Igor Dodon, doar că întoarsă la 180 de grade. Știrea a fost publicată la categoria „actualitate”.

O altă știre care a apărut pe site cu un titlu mai puțin echidistant a fost (citez): Breaking News. Transnistrenii TURBĂ de nervi. Mai mulți oficiali ruși N-AU FOST LĂSAȚI să intre în RM

Redactorii au utilizat cuvinte nepotrivite pentru un titlu care ar respecta normele deotologice și etice. Ca de exemplu, verbul „turbă”. Acest cuvânt se utilizează într-un alt context, cel mai des când este vorba de animale bolnave.

Ulterior, redactorii au scos din titlu cuvintele „breaking news”. Precizăm că, știrea a fost preluată de la un alt portal de știri, dar a fost partial reformulată.

Probabil, din dorința de a atrage cât mai mulți cititori, redactorii de la timpul.md decid să apeleze la titluri manipulatorii, chiar dacă site-ul informațional este considerat unul credibil și echidistant.

Recomandarea pentru voi - consumatorii de știri, rămâne aceeași - să vă informați din mai multe surse, întotdeauna, și să nu aveți încredere într-un singur site de știri, ziar, post de radio sau TV.

***

Publicitate

Dacă vă place această emisiune, donați pe contul: https://www.patreon.com/emisiuniAgora.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal