„Se repetă 7 aprilie 2009?”. Un grup de ONG-uri cere autorităților investigarea morții lui Andrei Brăguța

„Se repetă 7 aprilie 2009?”. Un grup de ONG-uri cere autorităților investigarea morții lui Andrei Brăguța

Mai multe ONG-uri cer autorităților să investigheze și să pedepsească toți responsabilii de decesul lui Andrei Brăguța, tânărul are a murit în penitenciar. Organizațiile consideră că autoritățile se eschivează să-și asume vreo responsabilitate pentru circumstanțele în care a fost aplicat arestul preventiv, acordarea serviciilor medicale adecvate, care au rezultat în decesul tânărului.

Citiți mai jos declarația semnatarilor:Andrei Brăguța a fost reținut pe 15 august 2017, după un incident cu poliția de patrulare. Potrivit procurorului, în momentul în care a fost oprit, tânărul era în stare de ebrietate. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus în Izolatorul de Detenție Preventivă. Ulterior, a fost învinuit de aplicarea forței fizice asupra polițiștilor. Pe 18 august 2017 judecătorul i-a aplicat arest pentru 30 de zile. Drept urmare, acesta a fost transferat din Izolatorul de detenție provizorie în Penitenciarul nr. 13. De la apariția cazului în spațiul public, instituțiile de stat au făcut mai multe declarații contradictorii cu referință la circumstanțele în care persoana a fost reținută, starea de sănătate (prezența sau lipsa vătămărilor corporale, diagnoze medicale etc.), circumstanțele transferului în cadrul mai multor instituții de detenție (izolator de detenție, Penitenciar, spitalul de psihiatrie) dar și aplicarea violenței de către alți condamnați sau angajați ai Inspectoratului General al Poliției. Andrei BRĂGUȚA a decedat în Penitenciarul „Pruncul” la 29 august curent. Condamnăm divulgarea de către instituțiile de stat a datelor cu caracter personal cu referință la starea de sănătate și ale circumstanțelor detenției lui Andrei BRĂGUȚA. Această tactică concertată afectează demnitatea umană. Mai mult, suntem indignați că procurorul a făcut declarații prin care confirmă ilegalitatea solicitării aplicării arestului, invocând că Andrei BRĂGUȚA se simțea rău și că acesta anterior a urmat tratament într-un spital psihiatric. În aceste circumstanțe, urmează să fie investigate legitimitatea solicitării și aplicării arestului de către procuror și judecător.

La 1 septembrie 2017, Procuratura municipiului Chișinău a inițiat o cauză penală pe faptul vătămării intenționate grave a integrității corporale, soldată cu decesul victimei. Procuratura Generală investighează acțiunile şi inacțiunile factorilor de decizie ai instituțiilor de stat, în custodia cărora s-a aflat victima și faptul că mai mulți angajați ai Inspectoratului General de Poliție au fost suspendați din funcție. Mai mult decât atât, redacția TV8 a intrat în posesia unor probe care confirmă faptul că șeful de escortă a refuzat să îl transfere pe Andrei Braguța la Spitalul Clinic de Psihiatrie.

Suntem indignați de contrazicerile și neconcordanța informațiilor oferite de către instituțiile de stat, alimentând și mai mult percepția că vina pentru circumstanțele create aparține altor instituții, iar unica persoană vinovată este persoana decedată. Regretăm să constatăm, dar o asemenea poziție au luat-o instituțiile de stat ca urmare a evenimentelor tragice din aprilie 2009, soldate cu sute de aresturi și persoane maltratate în instituțiile de detenție. Susținem că în cazul decesului dl Andrei BRĂGUȚA, instituțiile de stat nu au venit cu nicio explicație clară privind cauzele și condițiile decesului și nici despre cine se face responsabil de moartea tânărului.

Organizațiile semnatare vor monitoriza și vor reveni cu detalii asupra cazului.

Organizațiile semnatare SOLICITĂ:

 1. 1. Inspectoratului General de Poliție al RM - să inițieze imediat o anchetă internă și să aplice sancțiuni disciplinare tuturor celor implicați în tratamentul inuman și moartea tânărului BRĂGUȚA și să informeze societatea, cât de curând posibil, și periodic despre această investigație.

 1. 2. Procuraturii Generale a RM:

- Să prezinte zilnic informații oficiale privind urmărirea penală inițiată, să efectueze o anchetă penală promptă cu privire la alegațiile de maltratare pe acest caz, cercetând, în termeni cât mai restrânși, transparent, prompt și eficient, toate circumstanțele privind alegațiile pe acest caz, cu tragerea la răspundere a tuturor vinovaților de admitere a asemenea tratamente inumane și degradante în custodia statului.

- Să dispună pornirea unei proceduri disciplinare în privința procurorilor care au gestionat cauza penală;

- Să analizeze oportunitatea dispunerii pornirii urmăririi penale în privința judecătorului care a dispus plasarea unei persoane fără discernământ în arest în Penitenciarul nr. 13.

3. 3. Consiliului Superior al Magistraturii - să inițieze și să dispună inițierea unei proceduri disciplinare cu aplicarea unor sancțiuni dure judecătorului, care a emis mandatul de arest în privința unei persoane cu semne vizibile de dizabilitate mintală.

4. 4. Ministerului Justiției al RM - să dispună desfășurarea unei anchete de serviciu în privința persoanelor care au gestionat plasarea lui Andrei BRĂGUȚA în celule comune, precum și pentru neacordarea asistenței medicale necesare.

5. 5. Uniunii Avocaților, Comisiei de Etică și Disciplină - să dispună pornirea unei proceduri disciplinare în privința avocaților care au asistat tânărul, în vederea stabilirii faptelor dacă aceștia au comis sau nu abateri disciplinare și au acordat asistență juridică calitativă și în întreg volum.

Semnatari:

 1. 1. Amnesty International Moldova,
 2. 2. Asociația Presei Independente,
 3. 3. A.O. Comunitatea ”WatchDog.MD”,
 4. 4. Asociația Obștească BIOS,
 5. 5. Centrul de Resurse Juridice din Moldova,
 6. 6. Promo-LEX,
 7. 7. RCTV Memoria,
 8. 8. Transparency International-Moldova,
 9. 9. Avocata Veronica Mihailov-Moraru.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal