Mintea noastră ţine cont întotdeauna de ritmul în care vorbim, minutele până la următoarea masă sau timpul în care primim un anumit răspuns. În prezent, neurologii nu înţeleg complet fenomenele care stau la baza acestui proces. Dar în urma analizelor RMN au observat că procesul de percepere a timpului activează diferite regiuni ale creierului.
Diferite părţi ale materiei cenuşii din creier se activează în funcţie de diferitele sarcini şi timpul pe care îl acordăm acestora. De la determinarea perioadei care a mai rămas dintr-un curs sau ritmul unei melodii, anumite zone specializate lucrează pentru a ne ajuta să ne creem o percepţie temporală, informează Descoperă.
1. Cronometrul
Atunci când creierul primeşte un semnal din mediul în care ne aflăm, zona suplimentară motorie acţionează ca un cronometru. Activitatea sa creşte în funcţie de intensitatea stimulului.
2. Centrul memoriei
Putem estima cât timp a mai rămas dintr-o anumită activitate fără implicarea memoriei pe termen scurt ce este amplasată în cortexul frontal inferior. De exemplu, pentru a determina perioada în care plânge un copil, zona urmăreşte momentul în care începe sunetul şi momentul în care acesta se termină. Fără acţiunea memoriei, momentul începerii plânsetului ar dispărea din creier după câteva secunde.
3. Sortarea
Pentru a fi productiv, omul trebuie să recunoască ordinea unei serii. Silabele dintr-un cuvânt sau paşii unui dans, toate se produc în etape. În cadrul studiilor RMN, hipocampusul din creier se activează, ceea ce reprezintă un semnal al activităţii.
4. Ritmul
Cerebelul coordonează mişcarea muşchilor, aşadar acesta este implicat în diferite activităţi temporale. În cadrul studiilor, această zonă a creierului s-a activat în momentul în care realizâm anumite activităţi de prezicere a unor perioade, precum ritmul.
Vezi și aceste știri

OMS spune că nu este nevoie urgentă de vaccinare în masă împotriva variolei maimuței

Kremlinul consideră situația cu Dodon o treabă internă a R. Moldova, totuși reprezentanții de la Moscova rămân alarmați

Dosarele fostului președinte: Tot ce trebuie să știi despre investigațile în care figurează numele lui Igor Dodon (CARDURI)
Advertoriale

FinCombank: Încă un pas spre transformarea digitală și îmbunătățirea experienței clienților noștri

Proparco începe prima operațiune financiară în Republica Moldova, oferind un credit de 8 milioane de euro companiei Microinvest
