Cine va prelua șefia Apărării? Posibilele candidaturi la funcția de ministru

Cine va prelua șefia Apărării? Posibilele candidaturi la funcția de ministru

Ministerul Apărării a rămas fără ministru la data de 26 decembrie 2016, când Anatol Șalaru a fost demis prin decret prezidențial. De atunci și până acum, funcția de șef al Apărării rămâne vacantă. Acum o săptămână, pe 29 august, președintele Parlamentului, Andrian Candu, declara că o candidatură pentru această funcție a fost identificată, fără a preciza însă numele acesteia.

„Se discută mai multe candidaturi. Este identificată o persoană care merită și care va fi propusă la funcția de ministru al Apărării. Dar cine este această persoană, vom anunța în curând, la timpul potrivit”, a declarat democratul.

Urmărind acest subiect și punând cap la cap informațiile apărute în presă, dar și având în vedere experiența în domeniu, am întocmit o listă a potențialelor persoane care ar putea fi propuse la funcția de ministru al Apărării.

Publicitate

1. Ion Coropcean

...

Numit în martie 2013 consilier al prim-ministrului, generalul Ion Coropcean a fost, din 1998, comandant al Armatei Naţionale şi şef al Marelui Stat Major, care s-a pensionat de câţiva ani.

Coropcean a fost și ministru interimar al Apărării Republicii Moldova, în perioada iunie-iulie 2007, și s-a învrednicit în 2006 de Ordinul „Credința Patriei” clasa III, oferit de președintele Vladimir Voronin. În 2008, acesta a fost avansat la gradul de general de divizie (cu 2 stele), prin decret prezidențial.

Potrivit ziarulnational.md, care citează sursele sale, Ion Coropcean este candidatura nr. 1 a democraților la șefia Ministerului Apărării.

2. Victor Gaiciuc

...

Militar de carieră și un apropiat al președintelui Igor Dodon, presa a scris că Victor Gaiciuc este candidatura principală a șefului statului la funcția de ministru al Apărării, postură pe care a ocupat-o în 2001, în Guvernul Vasile Tarlev 1. Pe atunci, Gaiciuc deținea titlul de colonel.

În 2002, acesta a fost avansat la gradul militar de general de brigadă.

În 2004, a fost demis prin decret prezidențial, după ce Consiliul Suprem de Securitate a făcut un demers în acest sens, criticând activitatea Ministerului Apărării, care a tolerat lipsa unei evidențe reale a patrimoniului militar al Armatei Naționale și cazurile de încălcare a drepturilor militarilor în termen.

În 2005, Victor Gaiciuc a fost numit în funcția de Ambasador al R. Moldova în Regatul Belgiei și de Reprezentant al Republicii Moldova la NATO.

Președintele Vladimir Voronin i-a conferit, în 2007, Ordinul „Serviciul Patriei” clasa III, pentru merite în asigurarea capacității de apărare a statului și contribuție la dezvoltarea colaborării dintre R. Moldova și alte state și organizații internaționale. Gaiciuc a fost decorat și cu distincții militare ale altor țări, cum ar fi Rusia, Kazahstan și Ucraina.

„Fără comentarii”

Contactat de AGORA, Victor Gaiciuc a refuzat să comenteze această informație.

3. Igor Cutie

...

Potrivit ziarulnational.md, generalul de brigadă Igor Cutie este varianta de rezervă a democraților la șefia Ministerului Apărării, în cazul în care președintele Dodon va respinge candidatura lui Ion Coropcean.

În vârstă de 49 de ani, Igor Cutie este actualul șef al Statului Major al Armatei Naționale, comandant al Armatei Naționale.

4. Ghenadie Cosovan

...

Ghenadie Cosovan a fost viceministru al Afacerilor Interne, numit în funcție de către guvernarea comunistă în anul 2008.

Un susținător al sistemului electoral mixt, Cosovan este invitat frecvent al emisiunilor de la postul de televiziune „Publika TV”, al liderului PDM Vlad Plahotniuc.

Potrivit crimemoldova.com, Ghenadie Cosovan s-a expus în repetate rânduri pentru stabilitatea politică a Republicii Moldova, fiind un critic vehement al Platformei „DA”.

„Veteranii războiului de pe Nistru vor riposta blocării arterelor naţionale de către organizatorii protestelor antiguvernamentale. Acesta nu e un gest de disperare, e o acţiune de a organiza forţele naţionale pentru a riposta celor, care vor să ne deturneze ţara. Ani la rând noi ne-am făcut meseria, noi am fost nevoiţi să contribuim la menţinerea securităţii naţionale, când organele de drept nu-şi făceau treaba”, declara Ghenadie Cosovan într-o conferinţă de presă din 27 ianuarie 2016, potrivit sursei citate.

Indiferent de candidatura care va fi înaintată, aceasta trebuie să fie aprobată de șeful statului, prin decret prezidențial, act prin care președintele numește în funcție persoana propusă.

Actualmente Ministerul Apărării este condus de viceministrul Gheorghe Galbura.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal