DOC. Ministerul Economiei, dat în judecată în cazul privatizării hotelului Codru: Implicarea lui Dodon rămâne un mister

DOC. Ministerul Economiei, dat în judecată în cazul privatizării hotelului Codru: Implicarea lui Dodon rămâne un mister

Centrul de Politici și Reforme (CPR) anunță că a dat în judecată Ministerul Economiei pentru încălcarea dreptului la informație. Mai exact, este vorba despre solicitările nesatisfăcute de acordare a informațiilor legate de privatizarea hotelului Codru. „Nici Președinția Republicii Moldova, nici Guvernul și nici Ministerul Economiei nu ne-au oferit claritate la nici una dintre solicitările noastre. Considerăm că avem tot dreptul la această informație, drept ce ne-a fost încălcat. Am decis să dăm în judecată instituția direct implicată - Ministerul Economiei. O cerere de chemare în judecată a fost depusă în acest sens în instanță”, anunță organizația nonguvernamentală.

Potrivit CPR, implicarea lui Igor Dodon în procesul de privatizare a Hotelului „Codru”, în calitate de Ministru al Economiei, rămâne un mister chiar și după aproape zece ani. Doar urmare a acestei privatizări, statul a fost prejudiciat cu 16 milioane EURO.

Pe lângă solicitarea către Președinție, CPR Moldova a făcut adresări similare către Ministerul Economiei și către Guvern. Am avut aceleași solicitări:

Publicitate

- să ni se ofere informația referitor la indicațiile date de Igor Dodon, în calitate de Ministru al Economiei, subalternilor săi, inclusiv șefului Agenției Proprietății Publice, aflat în subordinea sa directă, instituție responsabilă de administrarea proprietății statului,

- să ni se ofere informația privind instituțiile de drept sesizate și solicitările propriu-zise, unde au fost expuse suspiciunile concrete despre neregularitățile din procesul de privatizare a Hotelului „Codru”,

- să se dispună publicarea scrisorii semnate de către Ministrul Economiei și Primul ministru de atunci, către Președintele Voronin,

- să ni se ofere o explicație a motivului din care scrisoarea sus-menționată a fost secretizată, ținând cont de legislația privind secretul de stat,

- să ni se ofere informație despre răspunsul la scrisoarea adresată Președintelui Voronin. În cazul în care și această informație este secretizată, să se dispună desecretizarea acesteia.

Potrivit CPR, la solicitarea de mai sus, Ministerul Economiei a răspuns cu o scrisoare formală.

„Limbajul birocratic în care răspund instituțiile noastre celor mai incomode solicitări de informații devine intolerabil și demonstrează modul în care instituțiile statului depun toate eforturile pentru a îngrădi accesul la informație. Reiterăm convingerea noastră că acest stil de comunicare nu este unul demn de o instituție ce se vrea deschisă și transparentă”, consideră ONG-ul.

Textul răspunsului semnat de Ministerul Economiei:

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal