VIDEO. Reprezentant PPM: Armata 14 trebuie să rămână în Transnistria, iar Armata Națională - lichidată. Boțan: Dați-l afară

VIDEO. Reprezentant PPM: Armata 14 trebuie să rămână în Transnistria, iar Armata Națională - lichidată. Boțan: Dați-l afară

Armata a 14-a trebuie să rămână în Transnistria, Rusia este garantul supraviețuirii Moldovei și a „poporului moldovenesc”, iar Armata Națională a Republicii Moldova trebuie lichidată. De această părere este Sergiu Perciun, unul dintre fruntașii partidului politic „Patrioții Moldovei”. Afirmațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Cererea de retragere a trupelor ruse de pe teritoriu Republicii Moldova: legalitate, avantaje, riscuri și pericole”, organizată de agenția de presă IPN.

„Pentru moldoveni, armata a 14-a înseamnă un garant că noi nu ne mai eșuăm în spațiul românesc, pentru că vedem că românizarea agresivă a societății merge cu pași foarte rapizi. Și în Constituție e scris care e limba, ce denumire are. Ce facem noi? Ne batem joc și de Constituție, și de limba noastră, și de strămoși, și de istorie.

Armata 14 trebuie să rămâne în Transnistria. [...] De ce? Pentru că Rusia pentru Moldova este o garanție clară, concretă că Moldova va mai supraviețui ca țară și poporul moldovenesc va rămâne popor moldovenesc și nu se va româniza”, a declarat Sergiu Perciun în cadrul dezbaterilor.

Publicitate

„Rusia este garantul că noi ne vom reîntregi ca țară și ne vom reuni societatea, care e dezbinată din toate punctele de vedere. De ce? Pentru că anume Rusia poate să creeze condiții normale de dezvoltare economică. Nu Europa, nu America, nu România, dar anume Rusia. Iată aceasta este poziția partidului „Patrioții Moldovei”.

Întrebarea cu armata a 14-a o va soluționa poporul moldovenesc, indiferent de ce hotărăște Parlamentul astăzi sau mâine, dacă va fi tot de ăsta care cheamă spre Europa și europenizare”, a mai spus reprezentantul partidului „Patrioții Moldovei”.

În discursul său, acesta a declarat că armata Republicii Moldova trebuie lichidată.

La auzul acestor cuvinte, deputatul PL Roman Boțan, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare şi ordine publică, a intervenit cu propunerea ca Perciun să fie alungat din sală.

În cadrul discuțiilor, deputatul PDM Sergiu Sîrbu l-a întrebat pe reprezentantul PPM dacă nu vrea să schimbe denumirea partidului în partidul „Patrioții Rusiei” și i-a cerut acestuia să-și ceară scuze pentru declarațiile sale de la familiile moldovenilor care au decedat în luptele de pe Nistru, din 1992.

Perciun a mai spus că internaționalizarea subiectului retragerii forțelor armate rusești de pe teritoriul Republicii Moldova este o mare greșeală. Pe de altă parte, liberalul Roman Boțan consideră contrariul, afirmând că acest lucru este foarte important.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Sergiu Perciun a fost inclus pe locul doi în lista electorală a formațiunii, după liderul acesteia, Mihail Garbuz.

La dezbaterile publice au participat deputatul PSRM Vladimir Țurcan, deputatul PD Sergiu Sîrbu, deputatul PL Roman Boțan, membrul partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, Dinu Plîngău și expertul Igor Boțan. Dezbaterile au fost moderate de directorul agenției IPN, Valeriu Vasilică.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal