Armatele NATO, cu ochii pe Rusia. Urmează manevre militare de proporții

Armatele NATO, cu ochii pe Rusia. Urmează manevre militare de proporții

Rusia e pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru cel mai mare exerciţiu militar de la anexarea Crimeei încoace. Experţi NATO estimează o mobilizare de peste 100.000 de soldaţi. Adică de aproape zece ori mai mare decât a anunţat oficial Moscova. 

Manevrele militare vor avea loc aproape de graniţele cu Polonia şi țările baltice, iar aliaţii spun că e vorba de simularea unei agresiuni asupra teritoriului NATO. În acest context, un important general american crede că birocraţia europeană ar putea împiedica o reacţie rapidă în situaţia unui conflict.

Toate armatele din NATO sunt cu ochii pe exercţiul militar al Rusiei. E botezat ZAPAD 17 - în traducere „Vest 17”, scrie Digi24.

Publicitate

Oficial, ministerul rus al apărării spune că la operaţiuni vor participa 7000 de soldaţi din Belarus şi doar 5000 din Rusia. 70 de avioane şi elicoptere, 250 de tancuri şi 10 nave de răboi sunt mobilizate pentru manevre care încep din 14 septembrie. Diplomaţi din ţările vecine spun că cifrele prezentate nu sunt reale.

Kristjan Prikk, adjunct al ministrului Apărării din Estonia: Ne aşteptăm ca amploarea exerciţiului să fie în jur de 100.000 de militari sau mai mare. Trebuie să avem în minte că ruşii au prostul obicei de a ascunde operaţiuni militare în spatele exerciţiilor. Au mai făcut aşa în trecut şi trebuie să ţinem cont de asta.

Un oficial NATO a declarat pentru Digi24 că numărul de militari prezentat oficial de Rusia în cadrul Alianţei este mult mai mic decât mobilizarea reală care se anunţă peste o săptămână. Alianţa a cerut mai multă transparenţă din partea Moscovei.

Gen. Ben Hodgen, şeful forţelor terestre ale SUA din Europa: Cer Rusiei să scadă îngrijorarea legată de exerciţiu prin transparenţă. Rusia să invite mass-media să urmărească acest exerciţiu, aşa cum şi vestul, NATO, invită presa să observe tot ce facem noi.

Există controverse legate şi de scenariul exerciţiului. Experţii militari din NATO spun că trupele din Belarius şi Rusia vor simula o agresiune asupra unui teritoriu al Alianţie. Federaţia Rusă are altă varinată.

Alexander Fomin, adjunct al ministrului Apărării din Federaţia Rusă: Ideea acestui exerciţiu este că mai multe grupuri extremiste merg pe teritorii ale Republicii Belarus, Kaliningrad şi în Federaţia Rusă, cu scopul de a comite atentate şi de a destabiliza situaţia.

Şeful fortelor terestre americane din Europa spune că preocuparea pentru exerciţiul rusesc este importantă, dar că eliminarea birocraţiei din statele Uniunii Europene ar ajuta NATO să intervină mult mai rapid în eventualitatea unui conflict.

Gen. Ben Hodgen, şeful forţelor terestre ale SUA din Europa: Astăzi, un refugiat poate să se mişte mai repede în Europa decât un convoi militar NATO. În multe ţări europene, durează săptămâni pentru a obţine aprobările pentru a trece graniţele cu muniţie

Exerciţiu ZAPAD 17 există de pe vremea Războiului Rece. Ultimul a avut loc înainte de anexarea ilegală a peninsulei Crimeea.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal