VIDEO. Cazul Brăguța. Experții vorbesc despre nereguli grave: Ofițerul de urmărire penală nici n-a dorit să vorbească cu medicul

VIDEO. Cazul Brăguța. Experții vorbesc despre nereguli grave: Ofițerul de urmărire penală nici n-a dorit să vorbească cu medicul

Experții de la Promo-Lex, care investighează cazul decesului cetățeanului Andrei Brăguța, au constatat mai multe nereguli în întregul proces de reținere și plasare a acestuia în penitenciarul nr. 16, precum și în acordarea asistenței medicale și juridice lui Brăguța, care a decedat în detenție.

„La reținere am constatat lipsa unor cunoștințe speciale ale colaboratorilor de poliție, de diferențiere a comportamentului deviant de existența sau inexistența unor boli mintale. Imaginile video nu confirmă alteva decât că Andrei Brăguța avea deficiențe psihice. Acest fapt nu a putut fi depistat nici de către medicul de la centrul narcologic. Ar fi trebuit să depisteze acest lucru și să informeze polițiștii despre acest fapt.

La Inspectoratul de Poliție Ciocana, acolo ofițerul de urmărire penală a observat comportamentul deviant. Chiar sunt afirmații în video, făcute de către acest ofițer de urmărire penală sau polițist, care era în sală”, a spus unul dintre experții Promo-Lex, Vadim Vieru.

Publicitate

”Mai mult decât atât, la IP Ciocana tatăl lui Andrei Brăguța a informat polițiștii despre starea de sănătate a fiului său, iar ofițerul de urmărire penală nu a întreprins la acea etapă nicio acțiune pentru a documenta situația. Nu a trimis nicio interpelare, pentru a verifica informațiile tatălui său”

Autor:

„Chiar dacă tatăl lui Brăguța a telefonat medicul de la Spitalul de Psihiatrie din Bălți, care monitoriza starea de sănătate a lui Andrei Brăguța, ofițerul de urmărire penală elementar nici nu a dorit să vorbească cu medicul. Sunt declarații făcute de tatăl lui Andrei Brăguța la etapa de urmărire penală”, a mai spus Vieru.

Acesta s-a referit și la calitatea asistenței juridice acordate victimei, spunând că „există mai multe neconcordanțe între declarațiile avocaților”, urmând să stabilească dacă asistența juridică a fost acordată calificat sau nu.

Potrivit lui Vieru, dacă Brăguța a fost violent timp de 2-3 zile, era deja evident că acest lucru nu poate fi sub influența alcoolului sau drogurilor, iar problemele sale psihice indicau asupra faptului că acesta nu trebuia plasat în detenție alături de alte persoane, ci într-o instituție medicală specializată.

Vedeți alte afirmații făcute de experții Promo-Lex în cadrul conferinței de presă cu tema „Acțiunile autorităților pe cazul lui Andrei Brăguță pentru depășirea problemelor sistemice din justiția moldovenească”.

Amintim că, în legătură cu acest caz, trei angajați ai penitenciarului nr. 16 au fost suspendați din funcție, precum și mai mulți angajați ai Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Află aici precizările oficiale ale IGP în privința cazului de deces a cetățeanului Andrei Brăguța.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal