A fost descoperit un laundromat în Azerbaidjan. Ce conexiuni are acesta cu R. Moldova

A fost descoperit un laundromat în Azerbaidjan. Ce conexiuni are acesta cu R. Moldova

O investigație realizată de jurnaliștii OCCRP dezvăluie că în anii 2012-2014, autorităţile din Azerbaidjan au folosit companii fictive din Marea Britanie (inclusiv două implicate şi în Laundromatul moldovenesc) pentru spălarea a 2,9 miliarde de dolari, scrie mold-street.com.

Aceşti bani au fost folosiţi pentru a mitui politicieni europeni care făceau lobby în interesele Azerbaidjanului în UE şi au blocat rezoluţiile care condamnă încălcările drepturilor omului în fosta republică sovietică.

În timp ce încasau banii, politicienii europeni supravegheau, ca observatori, alegerile în care preşedintele Ilham Aliyev câştiga un nou mandat, declarându-le corecte în pofida criticilor opoziţiei şi ale organismelor internaţionale, sau promovau ţara de la Marea Caspică ca un „teritoriu al toleranţei”, se arată în investigaţia publicată de OCCRP, RISE Project şi alte surse mass-media. Politicieni europeni, plătiţi de AzerbaidjanDe exemplu Eduard Lintner, un cunoscut politician german, membru al partidului bavarez Uniunea Creştin-Socială, a primit 819.000 de euro, între 2012 şi 2014, pe filiera azeră.Litner a condus o echipă de observatori germani, în octombrie 2013, la alegerile prezidenţiale din Azerbaidjan.Italianul Luca Volonte, fost şef al grupului popularilor europeni din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a fost un alt politician care a beneficiat de banii azerilor. Acesta a primit 1,9 milioane de euro prin intermediul fundaţiei sale „Novae Terrae”.Au fost spălate 2,9 miliarde de dolariPotrivit anchetei ar fi vorba de un fond de circa 2,9 miliarde de dolari/2,5 miliarde de euro.Danske Bank, cea mai mare bancă daneză şi una dintre cele mai mari de pe continent, a închis ochii la tranzacţii suspecte de spălare de bani, deşi miliardele de euro au tranzitat filiala ei din Estonia. Aici, banii au ajuns în conturile a patru companii britanice, de unde s-au împrăştiat apoi pe tot globul. În total, peste 16.000 de tranzacţii.Conexiuni cu „Laundromatul moldovenesc” Alte sume consistente au fost plătite direct din bugetul Azerbaidjanului şi al Rusiei, dar şi de la companii-paravan implicate într-un alt mare scandal financiar „Laundromatul Rusesc”, investigat în ultimii ani de reporterii OCCRP şi RISE Moldova.Proprietarii reali ai companiilor britanice s-au ascuns în spatele unor oameni de paie ca să-şi mascheze implicarea în schema transfrontalieră. De exemplu, Hilux Services LP, una dintre cele patru companii-paravan, era înregistrată pe numele unui azer sărac din Baku. Contactat de jurnaliştii OCCRP, azerul a declarat că n-a auzit de această companie şi că habar nu avea că numele său a fost folosit pentru tranzacţii de 1,2 miliarde de euro.Două companii din „Laundromatul Rusesc” - Seabon Limited şi Westburn Enterprises Limited - au investit peste 2 milioane de dolari în maşinăria azeră de spălat bani. Cele două companii au fost folosite şi de afaceriştii din Moldova.Citiți integral pe mold-street.com.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal