Prim-ministrul Pael Filip a venit cu propunerea ca la ședința de astăzi a Cabinetului de miniștri să fie examinată posibilitatea ca militarii moldoveni să poată merge la stagiul de pregătire profesională din Ucraina în baza unei Hotărâri de Guvern. 

„Din punctul meu de vedere nu sunt argumente și temeiuri plauzibile. Nimeni nu-și dorește să aibă o armată neinstruită. Propun să includem suplimentar pe ordinea de zi a ședinței de astăzi o hotărâre de Guvern privind participarea contingentului la acest stagiu de instruire. Guvernul prin lege este obligat să asigure creșterea capabilității Armatei Naționale, iată de ce venim cu această hotărâre. Să facem o analiză din punct de vedere legal ce trebuie să facem ca să nu mai ajungem în asemenea blocaje”, a declarat Filip.

Amintim că ieri președintele Republicii Moldova și comandantul suprem al Armatei Naționale, Igor Dodon, nu a acceptat participarea unui contingent de militari moldoveni la stagiul de pregătire „Rapid Trident”, ce se va desfășura în localitatea ucraineană Yavoriv, în perioada 7-23 septembrie 2017.

Asta deși Ministerul Apărării a informat Președinția, printr-o scrisoare semnată de viceministrul Galbura, că un contingent al Armatei Naționale va pleca în Ucraina pentru a participa la stagiul de pregătire. 

Nu este pentru prima dată când Igor Dodon refuză participarea militarilor moldoveni la exerciții militare sau stagii de pregătire peste hotare.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!