Cui nu i-a trecut vreodată prin gând să schimbe ceva în Chișinău, dar a rămas doar cu ideea? Aflați că tinerii care fac parte din Asociația Orașul Meu nu s-au limitat doar la planuri. 30 de entuziaști au plămădit câteva idei de proiecte care să prindă viață în Capitală și au aplicat cu acestea la concursul de finanțare din bugetul civil al Primăriei Chișinău. Ne-am întâlnit cu trei dintre ei - Mihaela, Cătălina și Cristi - pentru a afla de la ei cum vor să îmbunătățească orașul.
„Noi cunoaștem că schimbarea nu vine de la sine și evident că atunci când ne plimbăm pin oraș noi vedem o sumedenie de nereguli și am vrea cumva să le rezolvăm. Vrei să vii cu niște idei frumoase, creative ca să schimbi cumva viața de zi cu zi a cetățenilor”, spune voluntara Cătălina Damian.
Zis și făcut! Mai exact, liceenii vin cu cinci proiecte, care acum sunt în proces de vot online. Unul dintre ele, inspirat din practica unor orașe europene, se numește „Aritmetica sufletului” și constă în instalarea unul pian, în rotonda din parcul Valea Morilor, la care să poată cânta oricine. Tinerii spun că sunt conștienți de provocările meteo și de cele umane pe care le poate suferi instrumentul, dar sunt optimiști.
„Noi o să sperăm ca să fie acceptat acest proiect, să avem o sumă destul de mare pentru ca să ne putem permite să instalăm niște camere de supraveghere, să-l pictăm cu niște vopsele mai calitative care să-l ajute să reziste în timp și la condiție climaterice”, ne povestește liceana Mihaela Cimbriciuc.
Tinerii activiști vin și cu un proiect antitutun - „Smolește drumurile, nu plămânii”. Ideea constă în instalarea unor coșuri speciale pentru mucuri de țigări, iar astfel voluntarii încearcă să perfecționeze deja existenta lege anti-fumat. Un coș va costa în jur de 2.500 de lei și va avea un design neobișnuit.
„Coșurile vor fi realizate din plastic, iar partea din mijloc va fi din sticlă rezistentă la temperaturi înalte și pe ea va fi desenat un plămân decorat cu flori astfel atunci când vor fi aruncate mucurile de țigară, frumusețea asta a florilor va fi distrusă de mucurile de țigară, iar astfel vom atrage atenția oamenilor că nu trebuie să fumeze”, spune Cătălina Damian.
Un alt proiect al tinerilor este o serie de parcări deosebite pentru biciclete. Din start, băieții își doresc cel puțin șase parcări din proiectul „Take a break”, în cele mai îndrăgite de bicicliști locuri publice.
„Noi vom putea parca bicicleta dar în același timp să stăm, să bem o cafea, la această masă, stâng în același timp pe bicicletă. Astfel n-ar exista problema dea lăsa bicicleta sau de a o încheia cu lacătul pentru a merge la magazin sau mai știu eu pe unde”, explică voluntarul Cristi Scorțescu.
Entuziaștii de la Orașul Meu nu uită nici de scara din parcul Valea Trandafirilor, pe care au decorat-o acum doi ani. Voluntarii s-au ales și cu o acțiune în judecată, în urma căreia le-a fost retrasă autorizația. Acum, tinerii încearcă să o obțină din nou, iar odată cu ea - să reîmprospăteze ornamentele de pe trepte. În plan arhitectural, mai au un as în mânecă - „broderii” pe clădirile abandonate. Prima fațadă cu ornamente în „cruciuliță” ar putea fi fosta berărie din parcul Valea Morilor.
Puteți vota aici pentru proiectele tinerilor.
„Vor fi niște broderii de scară largă pe care noi le vom realiza la etapa finală pe plasă metalică cu fir de parașută, folosit și la realizarea hamacelor, în diferite culori, preponderent roșu, verde, negru”, enumeră Cătălina Damian. Colega ei o completează: „Ne-am inspirat din tradițiile noastre moldovenești. În mare parte vom folosi culori tradiționale și felul în care vor arăta broderiile ne va aminti de țolul tradițional. Vrem să valorificăm clădirile și ceea ce este frumos basarabean, moldovenesc. Să îmbinăm simțul estetic cu ce este al nostru, istoric”, spune Mihaela Cimbriciuc.
Cu toate că muncesc din plăcere și cu multă dedicație fără a aștepta răsplată, tinerii au un mesaj pentru autoritățile de la Chișinău despre care spun că pun numeroase piedici.
„Faptul că autoritățile nu susțin și nu ne ajută este o mare problemă. Una de mentalitate și e o frustrare a lor, presupun. Este o problemă pentru care nu știu câte alegeri, câți primari trebuie să se schimbe ca ea să fie rezolvată”, afirmă Mihaela.