*Acest material este sponsorizat

VIDEO. Orange Moldova codează toată ţara în 3 zile

VIDEO. Orange Moldova codează toată ţara în 3 zile

Orange lansează cel mai grandios proiect de coding din Moldova. Printr-un parteneriat cu reţeaua de biblioteci publice Novateca, cca 1500 de copii şi părinţi sunt invitaţi să descopere o nouă lume digitală la atelierele #SuperCoders. 

Acestea reprezintă o continuitate a proiectului pilot lansat de Orange Moldova în 2016, succesul căruia a permis transformarea sa în program naţional. Atelierele urmează a fi desfăşurate timp de 3 zile, în 37 de biblioteci publice din toată ţara

Principiul #SuperCoders este simplu. Sunt invitaţi copii din toată ţara, cu vârste între 10 și 14 ani, la workshop-uri gratuite, pentru a cunoaşte noţiuni elementare de programare informatică. Obiectivul nu este de a-i transforma pe cei mici în specialiști IT, ci de a le oferi o perspectivă distractivă, simplă și educativă asupra valorii mediului digital. Proiectul implică şi ateliere dedicate părinţilor, la care adulţii învaţă avantajele şi riscurile lumii virtuale, dar şi cum să asigure securitatea online a copiilor.

Julien DUCARROZ, Director General Orange Moldova: „Trăim într-o lume a inovaţiilor, în care educaţia digitală a devenit indispensabilă chiar din copilărie. Susţinem şi încurajăm ca Internetul să devină o platformă prin care copii îşi exprimă creativitatea, intuiţia, îşi dezvoltă abilităţile analitice şi logica, dar şi pun în aplicare cunoştinţele. Copii de astăzi sunt viitorii specialişti în domeniul IT, cei care vor crea, promova şi utiliza aplicaţiile digitale, pentru a ne simplifica viaţa de zi cu zi. Or, prin desfăşurarea unor astfel de programe, aşa cum este #SuperCoders, ne reconfirmăm angajamentul strategic de a aduce mai aproape de oameni revoluţia digitală.”

Parteneriatul cu programul național Novateca, care începând cu anul 2012 a facilitat modernizarea a peste 1000 de biblioteci publice din țară, a oferit bibliotecilor publice regionale posibilitatea de a servi drept platformă pentru asimilarea competențelor digitale și a oferi spațiul necesar pentru explorare și interacțiune între membrii comunității. Atelierele #SuperCoders vor fi organizate în 37 biblioteci publice, fiind susţinute de către profesori de informatică şi bibliotecari. În prealabil, ei vor fi instruiţi de către studenţii Universităţii Tehnice din Moldova şi specialiştii Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal din Republica Moldova.

Evan TRACZ, Director de ţară Irex Novateca: „Pe parcursul ultimilor 5 ani, bibliotecile publice din țară au contribuit semnificativ la creșterea incluziunii digitale și sporirea gradului de participare în mediul online, asigurând o diversitate de activități educaționale și distractive pentru copii și părinții lor. Prin acest parteneriat, încurajăm tinerii să exploreze abilitățile de programare și să ia parte la o aventură interactivă la bibliotecile lor, unde să creeze, să împărtășească idei și să le transforme în realitate”.

Eduard RĂDUCAN, Directorul Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal: „În actuala societate informațională, un volum tot mai mare de date cu caracter personal sunt colectate și partajate de o gamă largă de organizații publice și private pe de o parte, și de subiecți de date cu caracter personal pe de altă parte, contribuind la un flux național și mondial de date. Prin colaborarea cu partenerii programului ne dorim să contribuim la diseminarea informaţiei şi educaţiei în mediul online, pentru ca părinţii să-şi poată proteja identitatea lor şi a copiilor lor din perspectiva dreptului fundamental la viața privată.”

Programul este implementat de Centrul de Informaţii Universitare.

Angela MUŞET, Directorul Centrului de Informaţii Universitare: „La #SuperCoders sunt invitaţi toţi copiii pasionaţi de calculator şi lumea codului. Timp de o zi, participanţii fac cunoştinţă cu primele concepte de programare şi logica matematică. Cu ajutorul unui grup de traineri, copiii învaţă să creeze animaţii, povestiri interactive şi jocuri prin tehnica drag&drop, utilizând limbajul de programare SCRATCH. Participarea la proiect este absolut gratuită.” 

Cum participăm la #SuperCoders

Înscrierile la atelierele #SuperCoders se fac la bibliotecile publice municipale/raionale/orășenești, gazdele inițiativei, și se vor desfășura pe:

- 8 octombrie, în raioanele din sudul Moldovei (Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Dubăsari, Comrat, Ceadâr-Lunga, Leova, Ștefan-Vodă, Taraclia)

- 15 octombrie, în raioanele din nordul Moldovei (Bălți, Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei, Soroca)

- 22 octombrie, în raioanele din centrul Moldovei (Anenii Noi, Călărași, Chișinău, Criuleni, Hâncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Strășeni). 

Mai multe informaţii despre regulamentul programului, detalii organizatorice, dar și alte informații despre coding găsiți AICI.

Despre #SuperCoders internațional

Pentru a răspunde aşteptărilor societăţii şi a contribui la crearea unei lumi digitale pline de oportunităţi, în 2014, Grupul Orange a creat proiectul #SuperCoders. Programul reprezintă un eveniment internaţional desfăşurat în Săptămâna Europeană a Codului, în 17 state în care este prezent Grupul Orange: Belgia, Franța, Niger, Botswana, India, Polonia, Camerun, Italia, România, Coasta de Fildeș, Mali, Senegal, Egipt, Maroc, Tunisia, Spania şi Moldova. Până acum peste 4000 de copii au participat la atelierele de programare #SuperCoders. 

Despre Novateca

Novateca este un program cu o durată de cinci ani care are scopul de a facilita transformarea bibliotecilor din Republica Moldova în instituții comunitare vibrante. Cu îndrumarea bibliotecarilor instruiți și cu susținerea partenerilor comunitari, cetățenii se bucură de acces gratuit la tehnologii moderne și servicii inovatoare de bibliotecă orientate spre satisfacerea necesităților locale.

P.

P.

Vezi și aceste știri
Interviu cu mama soldatului rus judecat pentru crime de război: Cine poate ucide un om? Vadim nu ar putea (VIDEO)

Interviu cu mama soldatului rus judecat pentru crime de război: Cine poate ucide un om? Vadim nu ar putea (VIDEO)

SUA își propune să înarmeze Ucraina cu rachete antinavă avansate pentru a lupta împotriva blocadei ruse

SUA își propune să înarmeze Ucraina cu rachete antinavă avansate pentru a lupta împotriva blocadei ruse

Ar fi atacat polițiștii cu un cuțit. Pentru a-l opri, oamenii legii l-au împușcat în abdomen

Ar fi atacat polițiștii cu un cuțit. Pentru a-l opri, oamenii legii l-au împușcat în abdomen

Advertoriale
Maib alături de Comitetul Național Olimpic și Sportiv te invită la Ziua Sportului și a Mișcării Olimpice

Maib alături de Comitetul Național Olimpic și Sportiv te invită la Ziua Sportului și a Mișcării Olimpice

Fă cunoștință cu mentorii din cadrul Click School! (INTERVIU)

Fă cunoștință cu mentorii din cadrul Click School! (INTERVIU)

Bine ați venit la Vinia Traian!

Bine ați venit la Vinia Traian!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Reacția socialistului Vlad Batrîncea, după ce PG a început urmărirea în dosarul „Kuliokul”: Se pornește o campanie în stilul lui Plahotniuc
 • 2
  Un copil de opt ani a rămas paralizat, după ce dentistul i-a injectat anestezia. La 11 ani distanță, mama caută dreptate la CtEDO
 • 3
  Rusia anunță în ce condiții va fi gata să reia negocierile cu Ucraina
 • 4
  Ultima oră! Procurorul general interimar a cerut ridicarea imunității deputaților Ilan Șor și Marina Tauber
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.