*Acest material este sponsorizat

VIDEO. Orange Moldova codează toată ţara în 3 zile

VIDEO. Orange Moldova codează toată ţara în 3 zile


Orange lansează cel mai grandios proiect de coding din Moldova. Printr-un parteneriat cu reţeaua de biblioteci publice Novateca, cca 1500 de copii şi părinţi sunt invitaţi să descopere o nouă lume digitală la atelierele #SuperCoders. 

Acestea reprezintă o continuitate a proiectului pilot lansat de Orange Moldova în 2016, succesul căruia a permis transformarea sa în program naţional. Atelierele urmează a fi desfăşurate timp de 3 zile, în 37 de biblioteci publice din toată ţara

Principiul #SuperCoders este simplu. Sunt invitaţi copii din toată ţara, cu vârste între 10 și 14 ani, la workshop-uri gratuite, pentru a cunoaşte noţiuni elementare de programare informatică. Obiectivul nu este de a-i transforma pe cei mici în specialiști IT, ci de a le oferi o perspectivă distractivă, simplă și educativă asupra valorii mediului digital. Proiectul implică şi ateliere dedicate părinţilor, la care adulţii învaţă avantajele şi riscurile lumii virtuale, dar şi cum să asigure securitatea online a copiilor.

Julien DUCARROZ, Director General Orange Moldova: „Trăim într-o lume a inovaţiilor, în care educaţia digitală a devenit indispensabilă chiar din copilărie. Susţinem şi încurajăm ca Internetul să devină o platformă prin care copii îşi exprimă creativitatea, intuiţia, îşi dezvoltă abilităţile analitice şi logica, dar şi pun în aplicare cunoştinţele. Copii de astăzi sunt viitorii specialişti în domeniul IT, cei care vor crea, promova şi utiliza aplicaţiile digitale, pentru a ne simplifica viaţa de zi cu zi. Or, prin desfăşurarea unor astfel de programe, aşa cum este #SuperCoders, ne reconfirmăm angajamentul strategic de a aduce mai aproape de oameni revoluţia digitală.”

Parteneriatul cu programul național Novateca, care începând cu anul 2012 a facilitat modernizarea a peste 1000 de biblioteci publice din țară, a oferit bibliotecilor publice regionale posibilitatea de a servi drept platformă pentru asimilarea competențelor digitale și a oferi spațiul necesar pentru explorare și interacțiune între membrii comunității. Atelierele #SuperCoders vor fi organizate în 37 biblioteci publice, fiind susţinute de către profesori de informatică şi bibliotecari. În prealabil, ei vor fi instruiţi de către studenţii Universităţii Tehnice din Moldova şi specialiştii Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal din Republica Moldova.

Evan TRACZ, Director de ţară Irex Novateca: „Pe parcursul ultimilor 5 ani, bibliotecile publice din țară au contribuit semnificativ la creșterea incluziunii digitale și sporirea gradului de participare în mediul online, asigurând o diversitate de activități educaționale și distractive pentru copii și părinții lor. Prin acest parteneriat, încurajăm tinerii să exploreze abilitățile de programare și să ia parte la o aventură interactivă la bibliotecile lor, unde să creeze, să împărtășească idei și să le transforme în realitate”.

Eduard RĂDUCAN, Directorul Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal: „În actuala societate informațională, un volum tot mai mare de date cu caracter personal sunt colectate și partajate de o gamă largă de organizații publice și private pe de o parte, și de subiecți de date cu caracter personal pe de altă parte, contribuind la un flux național și mondial de date. Prin colaborarea cu partenerii programului ne dorim să contribuim la diseminarea informaţiei şi educaţiei în mediul online, pentru ca părinţii să-şi poată proteja identitatea lor şi a copiilor lor din perspectiva dreptului fundamental la viața privată.”

Programul este implementat de Centrul de Informaţii Universitare.

Angela MUŞET, Directorul Centrului de Informaţii Universitare: „La #SuperCoders sunt invitaţi toţi copiii pasionaţi de calculator şi lumea codului. Timp de o zi, participanţii fac cunoştinţă cu primele concepte de programare şi logica matematică. Cu ajutorul unui grup de traineri, copiii învaţă să creeze animaţii, povestiri interactive şi jocuri prin tehnica drag&drop, utilizând limbajul de programare SCRATCH. Participarea la proiect este absolut gratuită.” 

Cum participăm la #SuperCoders

Înscrierile la atelierele #SuperCoders se fac la bibliotecile publice municipale/raionale/orășenești, gazdele inițiativei, și se vor desfășura pe:

- 8 octombrie, în raioanele din sudul Moldovei (Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Dubăsari, Comrat, Ceadâr-Lunga, Leova, Ștefan-Vodă, Taraclia)

- 15 octombrie, în raioanele din nordul Moldovei (Bălți, Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei, Soroca)

- 22 octombrie, în raioanele din centrul Moldovei (Anenii Noi, Călărași, Chișinău, Criuleni, Hâncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Strășeni). 

Mai multe informaţii despre regulamentul programului, detalii organizatorice, dar și alte informații despre coding găsiți AICI.

Despre #SuperCoders internațional

Pentru a răspunde aşteptărilor societăţii şi a contribui la crearea unei lumi digitale pline de oportunităţi, în 2014, Grupul Orange a creat proiectul #SuperCoders. Programul reprezintă un eveniment internaţional desfăşurat în Săptămâna Europeană a Codului, în 17 state în care este prezent Grupul Orange: Belgia, Franța, Niger, Botswana, India, Polonia, Camerun, Italia, România, Coasta de Fildeș, Mali, Senegal, Egipt, Maroc, Tunisia, Spania şi Moldova. Până acum peste 4000 de copii au participat la atelierele de programare #SuperCoders. 

Despre Novateca

Novateca este un program cu o durată de cinci ani care are scopul de a facilita transformarea bibliotecilor din Republica Moldova în instituții comunitare vibrante. Cu îndrumarea bibliotecarilor instruiți și cu susținerea partenerilor comunitari, cetățenii se bucură de acces gratuit la tehnologii moderne și servicii inovatoare de bibliotecă orientate spre satisfacerea necesităților locale.

P.

P.

Vezi și aceste știri
Protest împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din Rusia, la apelul Partidului Comunist

Protest împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din Rusia, la apelul Partidului Comunist

647 cazuri noi de COVID-19, confirmate în R. Moldova. Șapte sunt de import

647 cazuri noi de COVID-19, confirmate în R. Moldova. Șapte sunt de import

Deținuții din închisoarea din Kabul, eliberați de talibani au devenit gardieni

Deținuții din închisoarea din Kabul, eliberați de talibani au devenit gardieni

Advertoriale
Ei sunt campionii schimbării 2021. Personalități din diverse domenii au fost premiați pentru implicare (FOTO)

Ei sunt campionii schimbării 2021. Personalități din diverse domenii au fost premiați pentru implicare (FOTO)

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Istoriile de succes ale eroilor din spatele schimbărilor majore în Programul Operațional comun România - Republica Moldova (VIDEO)

Istoriile de succes ale eroilor din spatele schimbărilor majore în Programul Operațional comun România - Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Directorul adjunct al ANP, învinuit de „păstrarea ilegală a munițiilor” și „păstrarea neglijentă a armelor de foc și a munițiilor” a fost achitat
 • 2
  Un lider taliban spune că execuțiile și mutilările vor reveni „dar poate nu în public”: „Sunt necesare pentru siguranța cetățenilor”
 • 3
  Cum a schimbat Angela Merkel Europa în cei 16 ani în care a condus Germania
 • 4
  Italia recunoaște certificatele de vaccinare emise în R. Moldova. Ce informații trebuie să conțină documentul
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.