A fost lansat Compendiul jurisprundenței CCM dintre anii 1995-2017. Panțîru: Va deveni o carte de căpătâi

A fost lansat Compendiul jurisprundenței CCM dintre anii 1995-2017. Panțîru: Va deveni o carte de căpătâi

Astăzi a fost lansată cartea „Compendiu al jurisprundenței Curții Constituționale (CCM) a Republicii Moldova (1995-2017)”, ce reprezintă un rezumat al jurisprudenței CCM în cei 22 de ani de activitate ai instituției și se vrea a fi o colecție de materiale utile pentru profesioniștii din domeniu, avocați și judecători, precum și pentru mediul academic.

Cartea conține o abordare atât teoretică, cât și practică a activității CCM de-a lungul anilor, care îi va asista pe cei ce caută răspunsuri la întrebări ce țin de rezolvarea unor cazuri referitoare la jurisprudența constituțională, în concordanță cu spiritul Constituției.

Compendiul structurează hotărârile CCM în baza articolelor din Constituție, făcând posibilă identificarea rapidă a reglementărilor constituționale în funcție de subiectul dorit, după numărul articolului și cuvintele cheie.

Publicitate

și este un instrument excepțional pentru avocați la întocmirea cererilor de ridicare a excepțiilor de neconstituționalitate.

Totodată, compendiul include jurisprudența relevantă a Curții Europene pentru Drepturile Omului, unde aceasta are tangență cu jurisprudența Curții Constituționale a Moldovei.

Viceministrul Justiției, Eduard Serbenco, este de părerea că cei care vor apela la manual vor fi pe deplin răsplătiți pentru multiplele virtuți ale acestui compendiu.

„Compendiul este valoros ca conținut, la sigur că va deveni o carte de căpătâi pentru toți practicienii, avocați, judecători, dar și pentru mediul academic”, a declarat Tudor Panțîru, președintele CCM.

La rândul său, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a apreciat și mulțumit autorilor pentru efortul depus, precizând că această lucrare ajută Ministerul Justiției în munca sa.

Compendiul jurisprudenței Curții Constituționale a Republicii Moldova (1995-2017) este singura lucrare de acest gen, ce cuprinde textul actualizat al Constituției Republicii Moldova și jurisprudența Curții Constituționale pentru perioada 1995-2017, structurată pe articole. Ediția operează cu interpretări ale Constituției Republicii Moldova, bazate exclusiv pe textele oficiale ale hotărârilor Curții Constituționale.

Unul dintre autorii cărții este fostul președinte al CCM, Alexandru Tănase.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal