„S-au obișnuit să ia decizii noaptea”

Ion Ceban a mai scris că „Hotărârea de Guvern ilegală cu privire la participarea reprezentanților efectivului Armatei Naționale la exercițiile militare din Ucraina” a fost publicată după miezul nopții în Monitorul Oficial.

Deplasarea militarilor moldoveni în aceste circumstanțe este contrară prevederilor constituționale, dar și a altor legi ale Republicii Moldova, susține Președinția, care amintește că Hotărârea de Guvern a fost suspendată prin decret de către Președintele Republicii Moldova, imediat după publicare.

„Tot la miezul nopții”

„A trebuit s-o facem, cu regret, tot la miezul nopții și rămâne în vigoare până la decizia definitivă a Curții Constituționale”, a mai anunțat Ceban.

Tănase: Suspendarea de către președinte a unui act de Guvern poate fi făcută doar cu o sesizare la CC

Potrivit fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, șeful statului poate suspenda un act guvernamental doar dacă suspendarea are loc fiind însoțită de o sesizare la CC. Tănase a menționat această prevedere la lansarea compendiului jurisprudenței CCM.

Amintim că ieri, Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care trimite un contingent de militari moldoveni la stagiul de pregătire „Rapid Trident” din Yavoriv, Ucraina. Asta după ce, cu o zi înainte, președintele a interzis Ministerului Apărării ca militarii să plece în Ucraina.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!