
Jaful secolului: Termenul de prescripție, pe cale să expire cu multe necunoscute în recuperarea prejudiciului
Deși termenul de prescipție pentru recuperarea prejudiciului în cazul furtului de la Banca de Economii este pe cale să expire, potrivit unor surse, administrația instituției încă nu a depus cerere de chemare în instanță împotriva companiilor membre ale grupului Shor. De cealaltă parte, fostul administrator al BEM spune că în instanță a fost inițiat un proces civil pe acest subiect.
・
Potrivit Codului Civil al Republicii Moldova, termenul de prescripție pentru repararea prejudiciului este de 3 ani din momentul în care persoana vătămată (în cazul de față - statul) a cunoscut despre existența acestuia.
Despre faruda de la BEM în spațiul public a vorbit în septembrie 2014 Veaceslav Ioniță, pe atunci președinte al Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe. În acea perioadă banca era administrată de Ilan Shor, după ce în urma emisiunii suplimentare din iulie 2013 statul a cedat pachetul de acțiuni în mărime de 22,75% deținut în Banca de Economii.
La 1 decembrie 2015 guvernatorul BNM de atunci, Dorin Drăguțanu, a anunțat că BEM a revenit în proprietatea statului la 27 noiembrie 2014.
În lunile ce au urmat au fost difuzate mai multe informații despre situația din sistemul bancar, iar în aprilie 2015 este desecretizată Hotărârea Guvernului din 13 noiembrie 2014 prin care s-a decis alocarea de către Banca Națională a creditelor de urgență în sumă de 9,5 mlrd de lei băncilor licenţiate în Republica Moldova.
În Hotărâre nu se precizează despre ce bănci anume este vorba. Totuși, curios este că se utiliza termenul de administrare specială cu circa două săptămâni înainte ca CSJ să decidă reîntoarcerea Băncii de Economii în proprietatea statului, iar BNM, la rândul său, să anunţe instituirea regimului de administrare specială.
Banca Naţională a instituit regim de administrare specială la Banca de Economii în data de 29 noiembrie, la Banca Socială - 30 noiembrie, la Unibank - 30 decembrie (2014).
În luna ianuarie 2015, Banca Națională a Moldovei a selectat compania Kroll Associates UK Limited (Kroll), înregistrată în Marea Britanie, pentru a efectua investigațiile preliminare cu privire la presupusele nereguli financiare de la Banca de Economii S.A., BC Banca Socială S.A. și BC Unibank SA.
Patru luni mai târziu, raportul Kroll a fost făcut public de președintele Parlamentului, Andrian Candu. Documentul a scos la iveală implicarea mai multor persoane și grupuri de companii în activitatea celor trei bănci în perioada anilor 2012 - 2014. Unul din principalele grupuri fiind companiile apropiate lui Ilan Shor.
În aceste condiții, este greu de spus când a aflat statul despre prejudiciul cauzat și respectiv când ar urma să expire termenul de prescripție.
Potrivit fostului prim-ministru al Republicii Moldova Ion Sturza termenul de prescripție în cazul devalizării Băncii de Economii expiră în câteva zile.
Publicația newsmaker, care face referire la surse anonime, scrie că acest termen expiră în trei săptămâni. Totodată, sursa menționează că până în acest moment administrația BEM în proces de lichidare, nu a depus cerere de chemare în judecată împotriva companiilor lui Shor.
„Lichidatorul Olaru a declarat că administrația a demarat toate procedurile pentru recuperarea pejudiciului. Acesta a refuzat însă să ne spună ce acțiuni anume și dacă a fost depusă plângere în instanță”, mai scrie newsmaker.md.
Ilan Shor, în prezent primar de Orhei, susține că un proces civil a fost deja demarat.
„Creditele oferite sunt obiect al cauzei penale, iar Banca de Economii deja a depus o cerere în instanță, în sensul că banca a solicitat deja recuperarea prejudiciului”, a scris Shor.
La 21 iunie curent Ilan Shor a fost condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare, într-un penitenciar de tip semi-închis fiind învinuit de obținerea a circa 5 miliarde de lei de la BEM. Cât privește compensațiile care ar urma Shor să le achite Băncii urmare a prejudiciului creat în decizie se menționează că valoarea acestora va fi stabilită în cadrul unui proces civil.