VIDEO. Cum jurnaliștii ruși de la Pervîi Kanal manipulează: „Transnistria - al doilea Donbas?”

VIDEO. Cum jurnaliștii ruși de la Pervîi Kanal manipulează: „Transnistria - al doilea Donbas?”

În cadrul emisiunii „Timpul va arăta” de la postul rusesc Pervîi Kanal, care este retransmis și pe teritoriul țării noastre, a fost discutat subiectul războiului din Donbass și situația din regiunea transnistreană. Moderatorii, împreună cu invitații, au discutat despre un potențial conflict și război în regiunea transnistreană și au promovat ideea că „Transnistria ar putea deveni al doilea Donbas”.

Emisiunea a durat câteva ore timp în care invitații au dezbătut acest subiect. Dar, pe parcursul emisiunii s-a putut observa încercarea moderatorilor de a le impune telespectatorilor în mod indirect propriile păreri despre situația din Ucraina și regiunea transnistreană.

„Acest război este răspândit în jurul Ucrainei, deja vor să ajungă și în Moldova, cu ce se va termina vom vedea după publicitate”.

Publicitate

„Știți, ne-au sunat din Moldova, prin skype, cu o întrebare pentru dvs. Haideți să ascultăm ce are de spus omul”.

„Bună ziua, aș vrea să adresez o întrebare: Nu ar vrea Ucraina să întoarcă teritoriile care au fost luate ilegal”.

„Nu în zadar fetele noastre frumoase, stau acolo, și primesc apeluri”

Din imaginile video putem observa că nu este clară identitatea persoanei care a adresat întrebarea și nici nu putem fi siguri că aceasta este din Republica Moldova. Dacă e să dăm crezare faptului că persoana e din țara noastră, oricum trebuie menițonat faptul că producătorii emisiunii au preferat să ia părerea unui singur cetățean al RM, fără ca să discute cu experiți din regiune sau cel puțin cu un număr mai mare de cetățeni din țara noastră.

Merită remarcată aici și tonalitatea moderatorilor - destul de apăsată și, pe alocuri, violentă, încearcând „să pună punctul pe i” prin propriile concluzii.

„Sunt curioasă, această întrebare ce ține de pământuri îl interesează doar pe Anatolie sau pe mai mulți locuitori din Moldova”.

„De fapt, pe locuitorii Moldovei îi interesează în primul rând - stabilitatea economică și să nu fie război. Actualul regim oligarhic pro european va încerca să se legitimizeze în fața comitetului Washington-ului - provocând această situație”.

În cadrul emisiunii a fost invitat și reprezentantul unei organizații obștești din Moldova, care a vorbit din numele cetățenilor RM. Este vorba de Igor Tuleanțev, fost lider al unei organizații tinerești, mai mulți ani la rând, care a luptat pentru limbii ruse să-i fie conferit statutul de limbă oficială pe teritoriul RM.

„Rusia are astăzi o șansă istorică de a trece de partea poporului - care este în opoziția actualei guvernări oligarhice. Dacă Rusia va lucra nu cu politicieni pitici, lideri pupsicuri, dar cu poporul moldovenesc - va fi o victorie. O victorie comună - a Moldovei și Rusiei.

Sunt cuvinte foarte bune”.

Acest exemplu demonstrează tactica mai multor instituții media rusești în încercarea de a manipula opinia publică, în special atunci când vine vorba de situația din Republica Moldova.

Pervîi Canal este retransmis pe teritoriul RM și are o acoperire națională. Noi, consumatorii trebuie să ne asigurăm că ne informăm din mai multe surse, iar autoritățile, inlusiv cei care retransmit acest post, ar trebui să analizeze mai atent informațiile care ajung în casele cetățenilor din țara noastră.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal