Nu este întâmplător faptul că investițiile străine directe au crescut începând cu anul 2007, an în care a avut loc integrarea în UE a României. Granița directă cu Uniunea Europeană a determinat mulți investitori să atragă atenția asupra Republicii Moldova și condițiilor existente în țara noastră pentru a desfășura afaceri.
Un alt factor determinant pentru ascensiunea investițiilor în anii 2007-2008 ar putea fi și aplicarea cotei zero la impozitul pentru venitul reinvestit de către persoanele juridice. Totuși, în condițiile existenței altor bariere, inclusiv de ordin fiscal, scutirea de la plata impozitului pe venit nu se consideră un factor determinant pentru investitori.
Investițiile străine directe au fost un canal prin care criza financiară internațională s-a propagat în Republica Moldova. Aceasta, pe lângă efectele resimțite din exterior prin canalul comercial și cel al remitențelor.
Astfel, economia națională este vulnerabilă la șocurile externe, iar efectele acestor șocuri sunt elemente ale unui cerc vicios, putând dura la nesfârșit. Aceasta, din considerentul că Republica Moldova se confruntă cu importante dezechilibre ale contului curent, care se referă inclusiv la deficitul balanței comerciale; și aceste dezechilibre sunt acoperite în principal prin împrumuturi externe și nu prin investiții, cum ar fi sănătos pentru o economie. Având în vedere că gradul de îndatorare a țării noastre crește, investitorii sunt mult mai sceptici în ce privește stabilitatea economiei Republicii Moldova.
Rating-ul de ţară se află printre primele preocupări ale investitorilor străini atunci când decid să-şi introducă banii sau să-i retragă dintr-o ţară ameninţată de criză. În urma ultimei misiuni de evaluare, ţara noastră a primit rating-ul B3 cu perspectivă stabilă. Acest nivel de rating este cu şase trepte sub pragul de recomandare pentru investiţie.
Pentru a atrage investitori străini, autoritățile trebuie să insiste asupra reformelor structurale, dar este nevoie și de schimbarea modului de a gândi și a lucra în instituțiile publice. Avem nevoie de transparență, justiție corectă, cât mai puțină birocrație și corupție. Un rol important în acest context îl are și sistemul bancar, care este o verigă a sistemului financiar, iar stabilitatea financiară atrage investitorii străini.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.