Mario Draghi: Creșterea economiei zonei euro în semestrul doi va fi modestă

Mario Draghi: Creșterea economiei zonei euro în semestrul doi va fi modestă

Președintele BCE, Mario Draghi, se așteaptă la o creștere modestă a zonei euro în semestrul doi din 2014, sprijinită de recentele măsuri de stimulare anunțate de Banca Central Europeană, și s-a angajat să adopte noi măsuri dacă va fi necesar, transmite Reuters, scrie Agerpres.ro.

Într-un interviu publicat joi de publicația lituaniană de afaceri Verslo Zinios, Draghi a avertizat că extinderea tensiunilor geopolitice ar putea afecta încrederea consumatorilor și a oamenilor de afaceri. Dar, susține șeful BCE, sancțiunile impuse până acum Rusiei au avut un impact limitat asupra economiei zonei euro.

De asemenea, Draghi a avertizat asupra riscului ca reformele structurale insuficiente să afecteze mediul de afaceri din zona euro.

Publicitate

„Este acum de competența guvernelor naționale să acționeze decisiv prin adoptarea unor noi reforme structurale. Guvernele nu ar trebui să țină cont de progresele înregistrate în consolidarea fiscală și să stimuleze creșterea economică”, a explicat oficialul BCE.

„Conform datelor preliminare primite în timpul verii, condițiile economice sunt ușor mai slabe decât ne așteptam. Pe ansamblu, totuși, ne așteptăm la o creștere modestă în a doua jumătate a anului”, a afirmat președintele BCE.

Acesta a adăugat că nivelul șomajului „este inacceptabil de ridicat” și creditarea redusă afectează redresarea.

Conform datelor Eurostat, în trimestrul doi din 2014, comparativ cu precedentele trei luni, Uniunea Europeană a înregistrat o creștere de 0,2% în timp ce economia zonei euro a stagnat.

Draghi a reafirmat că BCE este pregătită să adopte mai multe măsuri de stimulare dacă va fi necesar și a subliniat că nu se așteaptă în zona euro la o deflație de tipul celei înregistrate în Japonia în anii '90.

„O serie de factori diferă semnificativ de Japonia anilor '90. BCE a intervenit rapid, la începutul crizei, și acum verifică băncile pentru a le forța să-și rezolve problemele”, a declarat președintele BCE.

Conform datelor Eurostat, în august 2014, rata anuală a inflației s-a menținut în zona euro la 0,4%, mult sub ținta de 2% avută în vedere de BCE. Este cea mai scăzută rată anuală a inflației înregistrată de zona euro, după octombrie 2009.

În prezent, inflația anuală în zona euro este mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrală Europeană, ceea ce ar putea determina Consiliul guvernatorilor să adopte noi măsuri de relaxare a politicii monetare.

În septembrie, BCE a decis să reducă dobânda de bază la un nou minim record, 0,05%, în încercarea de a stimula economia și de a evita pericolul deflației.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal