
VIDEO. Află ce startup va reprezenta Moldova la Seedstars Summit, competiția al cărei premiu este un milion de dolari
Pe 8 septembrie, cele mai promițătoare startupuri din Republica Moldova au concurat pentru a reprezenta țara în cadrul competiției internaționale „Seedstars Summit”. „Seedstars este o competiție globală, care se întâmplă în peste 70 de țări ale lumii. Moldova este una din participante. De obicei, competiția are loc în țările în curs de dezvoltare, exact ca și noi. Participă 10 startupuri la nivel local, după care este ales unul care merge la etapa regională, apoi în Elveția pentru a concura pentru un premiu de până la un milion de dolari”, a precizat Ana Chirița, Director Executiv ATIC, membru al juriului Seedstars Chișinău.
・
Startupurile selectate pentru a participa în cadrul Seedstars Chișinău au întrunit o serie de condiții. Start-upurile au o vârstă de până la 2 ani, finanțarea atrasă trebuie să fie mai mică de 500 mii de dolari SUA (cumulativ) și să existe cel puțin un produs viabil, în mod ideal, în creștere.
„Noi avem o aplicație de realitate virtuală combinată cu realitatea augmentată, care permite companiilor real state și arhitecților să vândă casele care vor fi în viitor. Îi permite clientului să vadă cum va arăta casa lor în viitor prin intermediul unei căști cu realitate virtuală. Ai o cască virtuală cu un telefon și o tabletă pentru prezentare. Clientului îi dai casca, în mâinile tale ții tableta și tu controlezi prezentarea a ceea ce trebuie să vadă el. Și el poate să se întoarcă la 360 de grade și să vadă cum arată camera, de parcă ar fi în realitate”, a precizat Roman Gluck, reprezentantul echipe „Rift Time”.
„Proiectul nostru furnizează date de pe rafturile magazinelor în timp real către producător, distribuitor sau retailer”, a spus Valentin Prijilevschi, co-fondator startup „Shelfalytics”.
„Din cauza outstockului, companiile din Europa pierd în jur de patru miliarde de euro, anual. Noi încercăm și sperăm că soluția noastră o să ajute la acest capitol”, a subliniat Serghei Alexei, co-fondator startup „Shelfalytics”.
„Suntem Wainapp. Este o platformă care analizează dispoziția ta în funcție de activitățile pe care vrei să le faci și îți oferă sugestii, utilizând tehnologiile de geo-locare, cele mai relevante lucruri pe care le poți face în împrejurime - analizând dizpoziția ta. Exemplu de activități: poate să fie shopping, campanii, promoții în raza de 5 km, sau vrei să mănânci ceva, sau vrei să vezi locurile din oraș”, a zis Sorin Boiștean, reprezentantul echipei „Wainapp”.
„Startup-ul nostru este o aplicație pentru hoteluri, care ușurează comunicarea dintre oaspetele hotelului și personalul hotelului. Aplicația conține toate serviciile hotelului și oaspetele le poate afla ușor prin intermediul aplicației. Avem deja gata o versiune pilot și este instalată într-un hotel real din Austria. De asemenea, sunt planificate alte trei vânzări în viitoarele luni”, a precizat Alexei Beleaev, reprezentantul echipei „Alpentouch”.
„BabyMoon este un transportator inteligent pentru copii, care este capabil să colecteze informații copilului și să le ofere doctorilor și părinților, pentru ca aceștia să înțeleagă cum copilul lor se dezvoltă și cum ei pot să furnizeze ideea de parenting și grija față de sănătate, pentru a asigura o dezvoltare viitoare a copilului”, a zis Matt Rutter, COO start-upului „BabyMoon”.
Membrii juriului au recunoscut că ideile din cadrul Seedstars Chișinău au fost interesante și că speră ca acestea să aibă succes pe plan internațional. „Este foarte important de a avea un astfel de program care vine în Moldova, de a oferi oportunitate tinerilor antreprenori din Moldova pentru a avea expunerea la mai multe piețe internaționale. Sunt cu adevărat onorat să fiu parte din juriu și de a trimite o companie din Moldova, iar în final să câștigăm”, a declarat Julien Ducarroz, director general Orange, membru al juriului Seedstars Chișinău.
„Sunt idei foarte interesante. Este o ușă pentru cei care vor să-și dezvolte o afacere. Este o ușă spre a capta atenția investitorilor. Acest eveniment vine ca să-i ajute pe potențialii antreprenori din Republica Moldova”, a conchis Sergiu Botezatu, Manager Superior de Proiecte, USAID Moldova, membru al juriului Seedstars Chișinău.
Echipa câștigătoare a concursului Seedstars Chișinău a fost declarată la finalul evenimentului. Premiul mare a fost obținut de startupul „BabyMoon”. „Seedstars oferă posibilitatea și oportunitatea pentru start-upurile din Moldova să concureze pe piața internațională. Astfel, putem să dovedim că noi avem tehnologii și data system în Moldova, care poate fi utilizată în întreaga lume”, a adăugat Matt Rutter, COO BabyMoon, câștigătorul etapei naționale „Seedstars”.
Seedstars Chișinău a fost organizat de ATIC cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Guvernului Suedie în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”. Partener al evenimentului: MIEPO.
P.