16 ani de la 9/11. Impactul tăcut și letal al atentatelor asupra newyorkezilor: cancer și boli cardiovasculare

16 ani de la 9/11. Impactul tăcut și letal al atentatelor asupra newyorkezilor: cancer și boli cardiovasculare

La 16 ani de la atentatele teroriste considerate drept cele mai sângeroase din istorie, impactul tăcut şi letal al evenimentelor încă se resimte puternic în rândul newyorkezilor. Substanţele chimice eliberate în aer la 11 septembrie 2001 afectează deopotrivă vechea şi noua generaţie a Statelor Unite, scrie Mediafax.

Potrivit unui studiu publicat la 7 septembrie de Centrul Medical Academic NYU Langone, una dintre instituţiile prestigioase din SUA, copiii expuşi la substanţele chimice eliberate în aer în urma prăbuşirii clădirilor World Trade Center arată semnele precoce ale riscului de boli cardiovasculare.

Turnurile Gemene din New York s-au prăbuşit în decurs de două ore, au distrus şi avariat alte clădiri din jur şi au învăluit celebrul cartier Manhattan într-un nor toxic de fum şi praf.

Publicitate

Cercetătorii din domeniul sănătăţii au analizat şi au comparat probe de sânge pentru 308 persoane care erau copii în 2001, dintre care aproape jumătate au intrat în contact direct cu resturile şi particulele degajate în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie.

Copiii cu niveluri foarte mari în sânge ale substanţelor chimice conţinute de acel praf toxic au prezentat cantităţi ridicate de grăsimi care întăresc arterele şi îngroaşă pereţii acestora, arată studiul NYU Langone, citat de publicaţia New York Daily News.

„După 11 septembrie 2001, ne-am concentrat o atenţie deosebită asupra impactului psihologic şi mental asupra persoanelor care au asistat la tragedie. Numai că acum observăm consecinţele fizice potenţiale ale faptului că acei oameni s-au aflat în interiorul zonei de dezastru. Studiul asupra copiilor a fost prea îngust la acea vreme. Copiii au fost cel mai puţin studiaţi în ceea ce priveşte dezastrul de la World Trade Center. Consecinţele cardiovasculare descrise azi au fost trecute cu vederea în depistare şi evaluare”, a spus epidemiologul Leonardo Trasande, profesor asociat la Universitatea de Medicină NYU şi coordonatorul studiului.

Subiecţii studiului, în prezent adulţi tineri, au fost înscrişi în World Trade Center Health Registry, un registru care urmăreşte sănătatea fizică şi psihică, prin verificări anuale, pentru aproape 2.900 de foşti copii care au trăit sau au frecventat şcoli în Manhattan când s-au produs atacurile teroriste.

Potrivit cercetării, pericolul pe termen lung este reprezentat de expunerea la perfluoralchil sau PFAS - substanţe chimice eliberate în aer după ce electronicele şi mobilierul au ars în cele două turnuri.

Aceste substanţe chimice includ acidul perfluoroctanoic (PFOA), folosit la scară largă pentru a face masele plastice mai flexibile. Producătorii din SUA au renunţat la utilizarea acidului în 2014, când s-au descoperit efectele sale periculoase asupra sănătăţii, inclusiv scăderea greutăţii nou-născuţilor şi leziuni cerebrale.

Studiul mai notează că o creştere a nivelului de PFOA în sânge provoacă automat o creştere medie de 9% până la 15% a grăsimilor în sânge, factori de risc cunoscuţi pentru blocarea vaselor de sânge şi atacurile de cord.

„Studiul nostru subliniază importanţa monitorizării consecinţelor de sănătate ale evenimentelor de la 11 septembrie în rândul copiilor expuşi şi oferă speranţa că intervenţia timpurie poate atenua unele dintre pericolele pentru sănătate reprezentate de acest dezastru”, a mai declarat cercetătorul Leonardo Trasande.

Citește continuarea materialului pe Mediafax.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal