Dodon își exprimă îngrijorarea pentru „românii și moldovenii” din Ucraina

Dodon își exprimă îngrijorarea pentru „românii și moldovenii” din Ucraina

În contextul noii Legi a Educației, adoptate de Rada de la Kiev, care prevede ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibilă doar în grădinițe și școli primare, Igor Dodon se arată îngrijorat „pentru soarta comunității deosebit de largi de români și moldoveni care locuiesc pe teritoriul Ucrainei”. „Una dintre rigorile de bază ale democrației este protecția drepturilor minorităților etnice, toleranța față de cultura și tradițiile conaționalilor, respectul față de dorința lor de instruire a copiilor în limba maternă”, a scris șeful statului moldovean pe pagina sa de Facebook.

„Majoritatea absolută a țărilor care sunt polietnice și multiculturale se străduiesc să asigure respectarea acestor drepturi. În acest context, îmi exprim îngrijorarea pentru situația comunității deosebit de largi de români și moldoveni care locuiesc pe teritoriul Ucrainei, o comunitate care în prezent riscă să fie supusă unui proces de deznaționalizare printr-o lege nedreaptă impusă la Kiev.

Noua Lege a Educatiei adoptată de Rada de la Kiev va duce la desființarea sistemului de învățământ în limba maternă pentru minoritățile etnoculturale din Ucraina. Există deja numeroase reacții din partea românilor și moldovenilor localizați în Ucraina, precum și din partea altor grupuri etnice, care solicită ajutorul statelor vecine și al organizațiilor internaționale și cer luarea unei atitudini cât mai grabnice în acest sens”, declară președintele.

Publicitate

„Le înțeleg temerile, sunt alături de ei și, ca președinte al Republicii Moldova, vin cu un apel către autoritățile de la Kiev să-și reconsidere noile politici în adresa minorităților etnoculturale și le amintesc că în Moldova sunt respectate drepturile comunității ucrainene și există mai multe școli cu predare în limba ucraineană. Solicit o abordare la fel de constructivă din partea statului vecin.

Sper foarte mult că actuala conducere politică de la Kiev conștientizează efectele negative ale respectivei legi și va lua măsurile cuvenite pentru a se renunța la ea. Mizez pe o decizie înțeleaptă a colegilor ucraineni, în numele bunelor relații interetnice din Ucraina, dar și în numele bunelor relații cu statele care au diaspore importante pe teritoriul ucrainean”, a mai scris Dodon.

Amintim că comunitatea etnicilor români din Ucraina și-a manifestat nemulțumirea față de noua lege a educației adoptată marți, 5 septembrie, de Rada Supremă de la Kiev, deoarece aplicarea acesteia limitează studiul în limba maternă a minorităților.

Reprezentanți ai etnicilor românii din Ucraina au semnat un Apel către președintele ucrainean Petro Poroșenko, în care solicită respingerea prin veto a acestei legi, considerând-o una care ar putea genera noi conflicte, nemulțumiri sociale și instabilitate în țară, conform publicației citate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal