
Magistrați cu probleme de integritate, propuși repetat de CSM la funcția de judecători ai Curții de Apel
Fostul președinte al Judecătoriei sectorului Centru al Capitalei, Ion Țurcan, a fost propus repetat la funcția de judecător al Curții de Apel Chișinău. Asta deși, anterior, Serviciul de Informații și Securitate a semnalat grave probleme de integritate în privința magistratului. În cadrul ședinței din 12 septembrie, Consiliul Superior al Magistraturii a mai propus repetat, pentru funcții la aceeași instanță, candidaturile magistratelor Liuba Pruteanu și Silvia Gârbu, scrie anticorupție.md.
・
Ion Țurcan, Liuba Pruteanu și Silvia Gârbu au fost propuși spre promovare la Curtea de Apel Chișinău în luna aprilie a acestui an. Candidaturile au fost însă respinse de șeful statului, fiind invocate mai multe motive de incompatibilitate. Magistrații nu s-au lăsat și au depus la CSM cereri repetate de numire în funcție, cărora membrii Consiliului le-au dat curs după ce Inspecția judiciară a concluzionat că nu s-au constatat restricții pentru înaintarea repetată a judecătorilor.
Ion Țurcan a fost acuzat anterior de SIS că a primit în dar o armă de vânătoare și o vacanță la Poiana Brașov de la Ion Vânaga, un controversat om de afaceri care ar avea relații cu lumea interlopă și parte într-un dosar pe care l-a examinat Ion Țurcan. Potrivit SIS, Ion Țurcan ar fi primit aceste daruri drept recompensă pentru o ordonanță din aprilie 2012, care ar fi fost emisă în circumstanțe suspecte.
Din cauza acestor acuzații, președintele Nicolae Timofti a refuzat, în 2015, să-l reconfirme pe Ion Țurcan la funcţia de şef al judecătoriei. Despre acest fapt Centrul de Investigaţii Jurnalistice a relatat într-o anchetă. Atunci, şeful statului invoca drept motiv sesizarea Serviciului de Informaţii şi Securitate în care este vizată integritatea candidatului, iar detaliile expuse „trezesc suspiciuni rezonabile privind hotărârile pronunţate de către acesta”.
Potrivit Ziarului de Gardă, numele lui Ion Ţurcan figura în 2011-2012 în cel puţin patru proceduri disciplinare intentate de membrii CSM. Doar într-un caz, însă, Colegiul Disciplinar a decis să-l pedepsească pe magistrat cu mustrare, găsindu-l vinovat de încălcarea obligaţiei de imparţialitate, când a acceptat să examineze o cerere care nu era de competenţa sa. La scurt timp membrii CSM au admis însă contestaţia lui Ţurcan şi au casat hotărârea Colegiului, motivând că Vasile Creţu, unul dintre membrii de atunci ai CSM, ar fi intentat procedura de atestare înainte de termen.
Anticoruptie.md a mai scris despre Ion Ţurcan atunci când CSM a propus şefului statului demiterea lui Victor Orîndaş, magistrat la Judecătoria Comercială de Circumscripţie, pe motiv că ar fi aplicat greşit legislaţia, în urma unui demers al Serviciului de Informaţii şi Securitate. Magistratul a adresat CSM o scrisoare în care susţinea că a fost presat şi influenţat de Ion Ţurcan să ia decizii favorabile acestuia, printre care şi lichidarea organizaţiei Falun Dafa.
Liuba Pruteanu, vicepreședintă a Judecătoriei sectorului Buiucani al Capitalei din anul 2010, a fost suspectată de Centrul Național Anticorupție că și-a extins proprietatea deținută la periferia Chişinăului, o vilă de lux cu două nivele, cu un teren de 12,5 ari pe care l-a înconjurat cu un imens gard din piatră. Cazul a fost relatat într-o anchetă a publicației Adevărul Moldova și Centrului de Investigații Jurnalistice. Jurnaliștii scriau că imobilul a fost declarat în 2008, având o valoare de 1,81 milioane de lei. Magistratei nu i-a fost de ajuns lotul de 450 de metri pătraţi, primit încă în 1998 de la Primăria Chişinău, pe care şi-a înălţat imobilul de 178,7 metri pătraţi. Judecătoarea a mai acaparat şi un teren din vecinătate, cu o suprafaţă de 12,5 ari, fapt care ar fi fost ilegal.
Faptele comise de familia Pruteanu au fost investigate de administraţia Capitalei, de Centrul Naţional Anticorupţie, Procuratura Anticorupţie şi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Judecătoarea nu a fost însă sancționată. Necorespunderea veniturilor cu proprietățile a fost invocată și de președintele țării atunci când a respins candidatura Liubei Pruteanu. În fața membrilor CSM, judecătoarea nu a dat însă prea multe explicații: “Există hotărârea Comisiei Naționale de Integritate, s-a verificat, s-a expus. S-a expus și Inpecția judiciară...”. Totodată, Liuba Pruteanu se numără printre magistrații care au prejudiciat statul cu milioane de lei în urma condamnărilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Silvia Gîrbu a activat la Judecătoria sectorului Buiucani din anul 2003. În cazul ei, președintele țării a invocat câteva cauze examinate anterior de judecătoare. Portalul bizlaw.md a scris anterior despre faptul că două hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a participat Silvia Gârbu au fost obiect de examinare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În consecință, Republica Moldova a fost obligată să achite reclamanților prejudicii morale și materiale de 62.323 de euro. Magistrata a mai fost anterior în vizorul Inspecției judiciare, numărându-se printre judecătorii care au suspendat unele decizii luate de proprietarii Victoriabank şi, în pofida voinței acționarilor, au menţinut-o în funcţie pe managerul băncii, Natalia Politov-Cangaş. Mai mulţi membri ai Consiliului de Administraţie s-au plâns pe acţiunile magistraților, calificându-le drept ilegale. Inspecția Judiciară a constatat că magistrații au încălcat normele imperative ale legislației, dar și Codul de etică al judecătorului. Colegiul disciplinar a decis, în schimb, să înceteze cauza pornită pe numele lui Gîrbu.