Pentru proiectele cu implicarea consultanților locali, BERD finanțează jumătate din sumă.

„Suma maximă aici este de 10 mii de euro. Proiectele cu implicarea experților străini costă mul mai mult, de obicei 50 - 60 de mii de euro și atunci companiei i se cere un aport de circa 12% din costul total al proiectului”, a declarat managerul de țară Veronica Arpintin.

Proiectul este implementat în țara noastră din anul 2005. Până în prezent de acesta au beneficiat aproape 800 de antreprenori. Chiar dacă suma grantului de care pot beneficia pentru consultanță externe este mult mai mare, cei mai mulți dintre antreprenori optează pentru o consultanță din partea experților locali.

„Lipsa unei viziuni clare, unde vrea să ajungă compania în următorii ani, lipsa unui plan de afaceri îi face să opteze pentru expertiza locală. Atrăgând consultanță internațională tu trebuie să știi pentru ce anume îl chemi și ce probleme urmează să soluționați împreună”, a precizat coordonatorul de proiect Ion Serbușca.

În context, managerul de țară BERD a menționat că pentru asistență sunt eligibile toate companiile din RM, cu excepția sectoarelor unde BERD deja activează, a industriei militare și a producătorilor de băuturi alcoolice tari.

Emisiunea integrală despre consultanța de care pot beneficia IMM-urile din Republica Moldova cu sprijinul BERD o puteți urmări aici

De menționat că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare oferă consultanță în afaceri întreprinderilor mici și ijlocii din 25 de țări din Europa de Sud-Est, Africa de Nord și Asia Centrală.

Pentru detalii suplimentare accesați pagina www.ebrd.com/knowhow.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!