„Militarii ruși din Transnistria nu sunt periculoși” și alte opinii ale lui Victor Gaiciuc, candidatul lui Dodon la Apărare

„Militarii ruși din Transnistria nu sunt periculoși” și alte opinii ale lui Victor Gaiciuc, candidatul lui Dodon la Apărare

Ca răspuns la nominalizarea lui Eugen Sturza la șefia Ministerului Apărării, președintele Igor Dodon a propus ieri candidatul său. Acesta este fostul aviator, generalul Victor Gaiciuc, care este și tatăl unui fin de cununie a lui Dodon. Gaiciuc a mai fost ministru acum mai bine de 15 ani, însă a fost demis din funcție în 2004. De atunci, în variate interviuri, Gaiciuc și-a spus părerea despre armata națională, ideea de colaborare cu NATO și forțele armate din Transnistria. Agora a căutat declarațiile lui în presa vremii și vă oferă opiniile lui Gaiciuc asupra mai multor subiecte ce țin de apărarea națională.

„Armata este un organism viu, exact ca economia națională. Nu poate fi izolată. Utilizând colaborarea internațională și participând la parteneriatul cu NATO, cu UE, cu Rusia, cu Turcia și cu alte state, Armata Națională s-ar putea dezvolta în albia tendințelor internaționale. Întotdeauna am spus că trebuie să luăm tot ce e mai bun de la armata sovietică, de la armata europeană și de luat în calcul în procesul de modernizare a Armatei Naționale. Sau măcar să tindem spre asta”, declara Gaiciuc, acum trei ani, pentru Argumentî i Faktî în Moldova.***

„Trebuie să fii tâmpit pentru a rezolva conflictul din Transnistria pe cale de război”, declara în 2013 Gaiciuc la Publika TV, citat de noi.md.

Publicitate

***

„În Transnistria se află în jur de 1500 demilitari ruși. Majoritatea dintre ei sunt parte a forțelor pacificatoare sau apără depozitele de armament din Colbasna. Nu văd niciun pericol din partea acestui contingent”, spunea Gaiciuc, citat de Ria Novosti, în 2014.

***

„Când mă întreabă toți pentru ce Moldovei aramată, că nu vom birui niciodată, eu aduc un singur exemplu: Donbass. În Donbass sunt militari în jur de 10.000, cam ca armata națională a Moldovei. În armata ucraineană sunt 168.000 de oameni. Deci spiritul, credința e mai eficient în luptă dacă ostașul crede în comandantul său, își iubește patria și va câștiga cu un armament nu atât de sofisticat ca la inamic”.

*** „Nimeni nu poate nega că aici (n.r. - teritoriul basarabean), în 1944, erau trupe germane și trupe românești. Nimeni nu poate nega că în urma operațiunii Iași-Chișinău acest teritoriu a fost eliberat de trupele românești și germane. Mai mult, această operațiune a contribuit la schimbarea regimului în România”, a spus acum doi ani generalul Gaiciuc la Accent TV, canal afiliat socialiștilor. ***

„Viziunea mea este de a păstra statutul de neutralitate care ar permite relații de colaborare benefice în domeniul economic atît cu Vestul, cît și cu Estul. Mai mult ca atît, acest statut trebuie să-l legiferăm printr-un acord internațional la care ar participa Organizația Națiunilor Unite (ONU), Uniunea Europeană (UE), Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Federația Rusă și Moldova sau poate fi și alt format. Atunci, pentru noi nu ar fi nici o problemă să fim și membri ai UE, dar să avem și relații bune cu Federația Rusă”, a spus Gaiciuc pentru tribuna.md, răspunzând dacă R. Moldova are nevoie de un parteneriat cu NATO sau nu.

Despre funcția de ministru al Apărării:

„Am discutat cu președintele și am acceptat propunerea lui. Este un gest de încredere și onoare, dar nu e scopul meu personal să fiu ministru. Dacă președintele consideră necesar ca experiența și cunoștințele mele vor fi utile pentru armată și țară, sunt sănătos și gata de lucru. Important e să îi asigurăm pe oameni că armata îi va putea apăra”, a declarat ieri Gaiciuc pentru Komsomolskaia Pravda.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal