Din pozele surprinse de reporterul AGORA, observăm că pereții interiori ai clădirii au fost demolați, iar în locul acestora se ridică astăzi piloni de beton.  

 

> > > > > > > >

Conacul urban Râşcanu-Derojinski a fost construit în anii ’70 ai secolului XIX după proiectul arhitectului Alexandru Bernardazzi şi a aparţinut familiei de nobili Râşcanu- Derojinski. Acesta este unul dintre cele mai mari clădiri autentice ce datează din epoca înfloritoare a orașului, edificiul întinzându-se practic pe un întreg cartier, scrie orasulmeu.md.

În anul 2009 autorităţile au vândut casa unei companii private cu cca 2 milioane de lei. Conform proiectului de reconstrucţie aprobat iniţial, investitorii se obligau să reconstruiasca doar primul etaj, mai sus amplasând o construcţie multietajată. Proiectul a fost contestat, iar proprietarii au fost obligaţi să reconstruiască întreaga clădire până în 2012. Iată schița de atunci.

În anul 2012 edificiul a fost vândut unei alte companii străine. Noii proprietari au prezentat un proiect care trebuia să păstreze faţada istorică a oraşului şi au promis că vor restabili scuarul şi livada vechiului conac. Toate acestea au rămas la nivel de proiect. Chiar dacă noul proiect de reabilitare al clădirii a fost aprobat  de Ministerul Culturii și Consiliul Național al Monumentelor Istorice încă din 2012, lucrările de reconstrucţie au început  în mai 2014 şi sunt în proces de derulare.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!