PL duce la CC suspendarea și referendumul de demitere a lui Chirtoacă: Este ultima acțiune pe care o putem face

PL duce la CC suspendarea și referendumul de demitere a lui Chirtoacă: Este ultima acțiune pe care o putem face

În efortul de a opri procesul de organizare a referendumului de revocare din funcție a primarului general de Chișinău, Dorin Chirtoacă, Partidul Liberal contestă la Curtea Constituțională (CC) prevederi din Codul Electoral și Legea APL, legate de suspendarea și revocarea primarului general din funcție. Aceștia au anunțat că depun o sesizare la CC, în care cer examinarea constituționalității articolelor 33 și 34 din Legea administrației publice locale (APL), precum și a alineatului 2 al articolului 177 din Codul Electoral al Republicii Moldova.

Citește și: Liberalii cer CEC-ului suspendarea organizării referendumului de revocare a lui Chirtoacă, până se va expune CC

Anunțul a fost făcut de vicepreședintele PL și fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, și deputatul liberal Oleg Casian, în cadrul unei conferințe de presă.

Publicitate

Articolul 33 din Legea APL reglementează instituția Suspendării din funcţie a primarului, articolul 34 se referă la Interimatul funcţiei de primar, iar al. 2 al art. 177 din Codul Electoral - motivele pentru care poate fi inițiată revocarea primarului prin referendum.

Potrivit liberalului Valeriu Munteanu, suspendarea din funcție a primarului, prevăzută de art. 33 a Legii APL este un „know-how moldovenesc” care lipsește în legislația statelor europene, reprezentând o măsură dură care trebuie înlocuită cu alte mijloace constituționale care pot fi aplicate în aceste situații: „Există prevederi constituționale care demonstrează caracterul neconstituțional al articolului”.

Liberalii au amintit în context despre dosarele în care sunt vizați primari ca Renato Usatîi și Ilan Shor, dar care nu au dus la suspendarea din funcție a acestora.

Munteanu mai spune că al. 2 al. art. 177 din Codul Electoral depășește limitele altor articole, fiind „folosit ca un fir roșu de toți cei care au trudit la organizarea acestui referendum”.

Cei doi liberali au reiterat că dosarele instrumentate pe numele colegului lor de partid, Dorin Chirtoacă, sunt eminamente politice și au „toate tunurile puse pe primarul general al mun. Chișinău”.

Potrivit lui Munteanu, prevederile contestate la CC scot la iveală „mai multe inadvertențe de natură constituțională și creează probleme foarte mari în privința exercității mandatului la nivel local”, în sensul în care primarii devin „extrem de vulnerabili în fața aparatului coercitiv al statului”, lucrul care contravine angajamentelor internaționale pe care R. Moldova trebuie să le respecte în privința autonomiei administrației publice locale, și care „lasă mult de dorit”.

Fostul ministru al Mediului speră că CC se va pronunța cât mai grabnic. „Dacă articolele sunt neconstituționale, iar noi avem convingerea fermă, o să putem epuiza acest subiect”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal