Reorganizarea TV7 în TV8: A rămas pe vechi în proprietatea Analitic Media Grup. Morari: Pare un scenariu regizat

Reorganizarea TV7 în TV8: A rămas pe vechi în proprietatea Analitic Media Grup. Morari: Pare un scenariu regizat

Într-un interviu acordat portalului Media Azi, pe data de 27 februarie 2017, jurnalista Natalia Morari vorbea despre reorganizarea postului TV7. Acesta urma să fie condus de  o asociație obștească fondată de jurnaliști, care, potrivit Nataliei Morari „va deține 75 de procente din acțiunile postului TV7”. Pe data de 13 martie 2017 a fost înregistrată Asociația obștească „Media Alternativă”, iar pe 13 iunie Consiliul Coordonator al Audiovizualului a schimbat denumirea postului TV7 în TV8, aprobând și noua grilă de programe, scrie media-azi.md. Totuși, postul TV8 a rămas, pe vechi, în proprietatea Analitic Media Grup, (reprezentat de Alexandra și Petru Lucinschi, copiii politicianului Chiril Lucinschi, cu, respectiv, 49 și 51 procente din pachetul de acțiuni). De ce nu a avut loc până în prezent cesiunea licenței de la Analitic Media Grup către Asociația obștească la care se referea în interviu Natalia Morari? 

CCA a amânat cesionarea

Cu vot unanim, membrii CCA au decis amânarea, în cadrul ședinței din 4 septembrie, a cererii de cesionare a licenței de la Analitic Media Grup către Asociația Obștească „Media Alternativă”. Cererea de cesionare a fost trimisă pe 17 august și a ajuns la CCA pe 21 august curent. Membrii CCA și-au motivat decizia prin faptul că în adresa consiliului au ajuns, pe 28 august, două cereri din partea Oficiului Republican al Dreptului de Autor (ORDA) și Asociației Naționale Copyright (ANCO) prin care acestea au cerut neadmiterea solicitării cu privire la cesiunea licenței de emisie eliberată Analitic Media Grup din cauza unui litigiu, legat de gestionarea dreptului de autor. Un alt motiv al amânării a fost absența reprezentaților radiodifuzorului la acea ședință.

ORDA și ANCO pretind peste un milion de lei de la Analitic Media Grup

ORDA (condusă de interpretul Adrian Ursu) și ANCO (președinte - compozitorul Liviu Știrbu) consideră că actualul proprietar al TV8, Analitic Media Grup, le datorează 1.200.000 MDL pentru neachitarea licenței de utilizare a operelor protejate în diferite emisiuni muzicale la postul de televiziune TV7. Ambele organizații au înaintat, pe 27 iulie curent, cereri de chemare în judecată împotriva Analitic Media Grup cu privire la încasarea despăgubirii. Acestea susțin că sunt organizații de gestiune colectivă a drepturilor de autor și că au avize din partea Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) în vederea eliberării licențelor extinse pentru comunicare publică prin eter și cablu, internet și retransmitere prin eter și cablu.

Reprezentanții celor două organizații au anexat la cererile în judecată copiile actelor de constatare a încălcării drepturilor de autori întocmite de executorul judecătoresc Dmitri Novicov, care a urmărit, în perioada 5 - 8 iunie 2017, emisiunile difuzate de TV 7. În urma monitorizărilor, Novicov a constatat, de exemplu, că doar pentru difuzarea cântecului lui Adrian Ursu „Tu ești tot ce mi-am dorit”, pe 5 și 6 iunie, postul tv ar fi trebuit să achite circa 9.000 de lei. În total, executorul judecătoresc a depistat pagube în valoare de 1.200.000 MDL, doar în perioadă de monitorizare.    

„În dosarul anexat este făcut calculul detaliat la fiecare operă și la ce oră și cine a fost valorificat din autori, interpreți, producători de fonograme, autor muzică, autor text. Fiecare operă are cota ei, fiecare titular de piesă are o cotă. Spre exemplu, dacă e o trupă unde sunt șase interpreți - evident că fiecare are partea lui”, a explicat avocatul organizațiilor ORDA și ANCO, Alexandr Melnic pentru Media-azi.
Mai mult, acesta susține că a expediat cereri prealabile către Analitic Media Grup, pe 28 aprilie 2015 și pe 14 iunie 2017, prin care a solicitat încheierea contractelor și achitarea plăților pentru drepturi de autor, dar acestea ar fi rămas fără răspuns.

Cum comentează situația Analitic Media Grup

La rândul lor, reprezentanții Analitic Media Grup susțin că au efectuat toate plățile pentru drepturile de autor, doar către alte asociații, care, la fel, apară drepturile oamenilor de creație. Avocatul Analitic Media Grup Victor Panțîru consideră că problemele în acest caz au apărut din cauza unor neînțelegeri dintre organizațiile care apără drepturile de autor.

„Ei pretind că au fost încălcate anumite drepturi și că ele sunt persoane juridice care pot apăra drepturile. (...) Dar agentul economic plătește doar unei organizații și, astfel, apare conflictul”, ne-a spus Victor Panțîru.

 Președinta Asociației Obștești „Media Alternativă”, Natalia Morari, este de aceeași părere: „Avem documente care demonstrează că în toți acești ani Analitic Media Grup a plătit altei asociații care se ocupă de drepturile de autor. Dar faptul că asociațiile nu se pot înțelege între ele, nu este problema noastră”, ne-a declarat Natalia Morari.

Morari mai crede că acțiunile organizațiilor care au reclamat Analitic Media Grup în instanță ar fi fost premeditate și că inițiatorii ar avea intenții ascunse: „Asociația ORDA a atacat Analitic Media Grup în instanța de judecată exact în momentul în care noi pregăteam documentele pentru cesionarea licenței. De aceea ne pare regizat ceea ce s-a întâmplat”, afirmă Natalia Morari.

Examinarea cererii de chemare în judecată de către ORDA și ANCO împotriva Analitic Media Grup va avea loc pe 26 octombrie 2017.

Precizăm că, „Media Alternativă” urma să primească un grant în valoare de peste 170.000 de euro de la  Fundația European Endowment For Democracy. Potrivit unor surse ale Media Azi, acești bani vor fi alocați Asociației Obștești „Media Alternativă” după ce va avea loc cesiunea licenței de emisie a postului TV8 de la Analitic Media Grup.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Spitalul de la Bălți ar putea avea o conexiune de energie electrică separată. Nemerenco: „E o instituție strategică”

Spitalul de la Bălți ar putea avea o conexiune de energie electrică separată. Nemerenco: „E o instituție strategică”

Președintele Chinei îi solicită liderului Coreei de Nord să să coopereze pentru accelerarea păcii în lume

Președintele Chinei îi solicită liderului Coreei de Nord să să coopereze pentru accelerarea păcii în lume

Kiev: O echipă de medici au reușit să facă o operație pe cord chiar în timpul deconectărilor de electricitate

Kiev: O echipă de medici au reușit să facă o operație pe cord chiar în timpul deconectărilor de electricitate

Advertoriale
Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
  Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Event-manager: „Poate cădea decorul, să nu vină un invitat special, orice se poate întâmpla”
 • Moldova, I am back! | Dmitri Moruz: „Vrem ca toți reprezentanții minorităților naționale și etnice din Republica Moldova să se simtă acasă și nimeni să nu plece din țară”
Cele mai populare
 • 1
  Convorbiri la tarife naționale în tot spațiul UE? Autoritățile negociază excluderea tarifelor de roaming pentru țara noastră
 • 2
  Un angajat al Serviciului Vamal și o persoană suspectată de contrabandă, reținuți de procurori. Ce învinuiri li se aduc
 • 3
  TikTok ar putea fi amendat cu 27 de milioane de lire sterline. Care este motivul
 • 4
  Cercetătorii ar putea construi o centrală în spațiu pentru a trimite electricitate pe Pământ
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.