VIDEO. Prima familie din Moldova care are dreptul să livreze energia produsă: „Consumăm doar 20%, iar restul este profit”

VIDEO. Prima familie din Moldova care are dreptul să livreze energia produsă: „Consumăm doar 20%, iar restul este profit”

O familie din Chișinău este prima din Republica Moldova care a semnat un contract cu Union Fenosa și are dreptul să livreze în rețea - energie.

Totul a început în anul 2013, atunci când Gheorghe Cimbir și membrii familiei au început construcția casei în care locuiesc în prezent. A vrut să reducă cheltuielile pentru energia termică și electrică, din acest motiv a decis să instaleze panouri fotovoltaice în grădină.

„Cine nu dorește ca să aibă o casă, să trăiască în dânsa și să nu plătească la nimeni nimic? Iată este o așa posibilitate și în Moldova”, a zis Gheorghe Cimbir, proprietarul casei.

La scurt timp, ograda a devenit o adevărată oază cu panouri fotovoltaice. Bărbatul a recunoscut că utilizează pentru necesitățile familiei doar o parte din ceea ce furnizează companiei Union Fenosa. „Eu consum în jur la 20% în mediu pe an. De exemplu, vara consum mai puțin, iarna mai mult”, a precizat Gheorghe Cimbir, proprietarul casei.

„Scopul a fost de a reduce cheltuielile pentru a întreține casa și să le aducem la zero. Dânsul nu plătește nici pentru încălzire, nici pentru condiționare, nici pentru încălzirea electrică, nici pentru canalizare și nici pentru apă caldă. Pe parcursul anului 2016, casa a consumat 2500 de lei, stația fotovoltaică a produs energie de 16.000 de lei. Dânsul a rămas în plus cu în jur de 14.000 de lei înafară de ceea ce a mai consumat pe parcursul anului”, a recunoscut Iurie Tidva, inginer.

Iar pe lângă faptul că economisește, bărbatul reușește să obțină și profit din energia furnizată de parcul fotovoltaic. „Conform contractului cu Union Fenosa, ei ne achită tariful de 1,90 de lei per kilowat, fără TVA, tarif care a fost acceptat și de ANRE. Până la 1 septembrie 2017 am produs 28.000 de kilowați livrați în rețea, aceasta este aproximativ 60.000 de lei”.

Pe lângă parcul fotovoltaic, bărbatul a instalat și alte tehnologii de producere a energiei regenerabile şi eficientizare energetică. „În spatele meu sunt 3 puțuri de 65 de metri de unde luăm căldura și vara răcim casa cu ajutorul unei pompe care consumă 2 kw energie electrică și produce energie termică. Pompa geotermală are începutul cu puțurile de acolo și ieșirile aici în casă. Pe urmă vine prin pompă și iată bacul unde se acumulează apa. Pe acoperiș sunt tuburi solare pentru apa caldă. Acesta este controlerul și bacul pentru apă caldă, care încălzim apa gratis de la soare”, a continuat Gheorghe.

Bărbatul a încercat să profite la maxim din resursele pe care le oferă panourile fotovoltaice și în fiecare cameră a instalat aparate pentru aspirat praful. „El e montat aici, dar poți să îl folosești unde vrei, sunt unituri la fiecare etaj și acolo ai pus șlangul și folosești fără problemă. Nu trebuie să târâi aspiratorul din urma ta. Are coș aici și afară iese aer curat”.

În aceeași ogradă locuiește și unul dintre fiii bărbatului, care se bucură din plin de beneficiile parcurilor fotovoltaice. Soția lui Gheorghe a recunoscut că a fost una din cele mai bune investiții. „Ia uitați-vă, televizorul toată ziua lucrează, frigiderul lucrează, mâncare este pe plită electrică. Nu economisim. Greu era când era cu gazul mai economisei că e scump, dar acum nu avem așa ceva”, a recunoscut Tatiana Cimbir, soția omului de afaceri.

Toate sistemele inginerești pot fi monitorizate și setate în regim real, prin internet, chiar de pe telefonul mobil.

Gheorghe a recunoscut că investițiile inițiale pentru tehnologiile eco au fost de circa 500.000 de lei. Odată cu scumpirea resurselor energetice fosile s-au ieftinit tehnologiile regenerabile. În prezent, o instalație de acest gen costă până la 300.000 de lei. Iar pentru a ajuta și alți doritori de a instala astfel de panouri fotovoltaice bărbatul, care este inginer de profesie, a decis să lanseze o afacere în acest domeniu.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.