Raportul conține o evaluare a îndeplinirii acțiunilor planificate pentru perioada iunie - august 2017 din actualul Plan de acțiuni.

Autorii au remarcat faptul că realizarea PNA decurge într-un ritm care necesită accelerare, formulând o serie de concluzii și recomandări pentru instituțiile și factorii de decizie responsabili de elaborarea și implementarea politicilor publice. 

Experta API, Aneta Gonța, una din autoarele raportului, a prezentat analiza cantitativă şi calitativă a implementării Planului de acţiuni pe segment mediatic şi a concluzionat că acțiunile planificate pentru perioada iunie - august 2017 au vizat, cu o singură excepție, domeniul audiovizualului și nu au fost în concordanță deplină cu prevederile Acordului de asociere.

Potrivit experților, acțiunile planificate pentru perioada de raportare fie au fost realizate parțial, fie nu au fost realizate. În perioada de raportare au fost realizate câteva acțiuni neplanificate, dar oportune pentru scopul declarat al PNA.  

Autorii raportului de monitorizare au făcut mai multe recomandări, inclusiv revizuirea și completarea PNA luând în considerare activitățile prioritare determinate de Grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media.  

În lunile decembrie 2017 și februarie 2018, API va prezenta public alte două rapoarte de monitorizare a realizării angajamentelor în domeniul mass-media, asumate de autorităţile moldoveneşti la nivel european. 

Monitorizarea se desfășoară în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților mass-media independente, promovarea valorilor și standardelor europene și campania media împotriva informației false și tendențioase”, sprijinit de USAID în cadrul programului FHI 360 „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!