Top 7 polițiste de frontieră. Cunoaște femeile care au stricat planurile multor infractori

Top 7 polițiste de frontieră. Cunoaște femeile care au stricat planurile multor infractori
Colaj: ea.md

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din subordinea Ministerului de Interne se ține nu doar pe umerii bărbaților. Șpte polițiste, care recunosc infractorii de la o poștă, au devenit eroinele unui material aniversar al colegelor din redacția Ea.md. Una din ele s-a pomenit față în față cu un ucigaș. Citiți-le poveștile, care bat filmul, în materialul de mai jos.

Natalia Donțova, inspector principal (32 de ani), „doamna de fier” a punctului de trecere Sculeni. În cei 14 ani de activitate, dedicați controlului de frontieră, a reușit să „bage frica” în cei ce i-au încercat vigilența. Se poate lăuda cu un număr de rețineri, iar cele mai recente cazuri o fac să zâmbească.

„În trei săptămâni,  șoferii unei companii de transportare a coletelor au fost prinși de trei ori cu acte false. A doua oară când am identificat documentele falsificate, șoferul chiar m-a amenințat că va afla unde locuiesc, după lucru mă va prinde și voi vedea eu atunci ce pățesc. Însă nu am luat în serios amenințările, iar după câteva zile a avut norocul tot peste mine să dea la controlul de rigoare și la fel, am descoperit mai multe documente false. Să vă mai povestesc despre o reținere interesantă. În timpul controlului pașapoartelor s-a apropiat șoferul unei curse ocazionale „Chișinău -Italia” și mi-a înmânat, fără să cer, un document ce nu-i aparține, cu rugămintea de a-i spune dacă viza aplicată este una originală. Am înțeles imediat că e falsificată, dar lui i-am spus că e autentică. Și așa am prins alți șapte pasageri cu aceeași viză contrafăcută.”

De baștină Natalia Donțova este din orașul Ungheni.

 

dontova

Natalia Buza (34 de ani), inspector superior, poate fi întâlnită la traversarea frontierei prin punctul de trecere „Palanca”.  În Poliția de Frontieră, timp de nouă ani, Buza Natalia și-a format un caracter puternic, iar munca printre bărbați de multe ori o impunea să acționeze dur și cu îndrăzneală. Acest fapt poate fi confirmat de curajul prezentat în timpul reținerii la frontieră a unui ucigaș.

„În toamna anului trecut, în Chișinău a avut loc un schimb de focuri, în urma căruia o persoană a decedat, iar altele, ce se făceau vinovate, au fugit de la fața locului. Fiind informați despre acest incident, la frontieră s-a trecut pe intensiv, ceea ce presupune atenție și grijă la toți participanții în trafic. Astfel, într-un autocar de rută am observat printre călători una din persoane pe care era pus consemnul. Pentru un moment am simțit o oarecare frică fiindcă îmi dădeam seama că putea fi înarmat, dar mi-am luat „inima în dinți” și am trecut la reținerea acestuia. Pe loc am aplicat cătușele și deja am anunțat dispeceratul și ofițerii care au preluat persoana pentru documentare.”

Polițista de frontieră Natalia Buza se mândrește nu doar cu rezultatele de la serviciu, dar și cu cei doi băieți (de 11 ani și 4 ani).  Doar la trei luni după nașterea celui de-al doilea băiat a revenit la serviciu, motivând decizia prin faptul că reușește să le îmbine, atenție să acorde ambelor iubiri - copiilor și Poliției de Frontieră.

buza

Ludmila Pleșca, inspector principal, Aeroportul Internațional Chișinău. A identificat cel puțin 10 călători cu acte false la frontieră, care încercau să ajungă ilegal pe teritoriul țării noastre. S-a poziționat ca expert după ce l-a prins  pe un cetățean al Uzbekistanului cu șase pașapoarte contrafăcute. Deși excelează în activitatea de frontieră, Ludmila Pleșca (31 de ani) este absolventă a facultății de Cadastru si drept, UASM. Astăzi, locuitorii satului Zubrești, r-nul Strășeni, își salută cu mândrie și respect consăteanca, ori de câte ori trec frontiera prin Aeroport.

Ludmila plesca

Ina Poberejnîi, inspector superior, cu o experiență de 10 ani. Astăzi, alături de soțul său, Oleg, își duc cu mare responsabilitate și demnitate misiunea de control și supraveghere a frontierei moldo-ucrainene. De-a lungul carierei sale a depistat o mulțime de infracțiuni: falsificarea prin manipulare a numărului de caroserie al mijlocului de transport sau contrafacerea cărţilor verzi, procurilor. Nu va uita niciodată fața unui infractor, care intenționa să treacă frontiera cu pașaportul fratelui. Persoana care s-a apropiat pentru controlul de rigoare părea agitată, deși documentul era original și semăna izbitor cu persoana din fotografie. Ina Poberejnîi, însă, l-a prins în capcană. A pus întrebările care i-au spulberat planurile meschine. Ina Poberejnîi (36 de ani) este din orașul Soroca. După absolvirea Institutului de Studii Politice şi Relaţii Internaţionale din capitală, a decis să revină la baștină, să se căsătorească și să dea naștere unei fetițe, ca după opt ani să se bucure și de un băiețel.

ina

Irina Rogojinaru (25 de ani), agent principal, absolventă ce face cinste Colegiului Național al Poliției de Frontieră. Muncește în Sectorul Poliției de Frontieră „Vulcănești”. Este formator pe domeniul de activitate și are la activ mai multe descoperiri ale ilegalităților la frontieră. Polițista de frontieră Irina este cunoscută în regiune ca o angajată strictă, responsabilă, calmă, dar și cu simțul umorului. În una din turele de serviciu, a avut parte de o situație hazlie, demnă de un banc:

„Ora 03.00 dimineața, în punctul de trecere Vulcănești intră o mașină, coboară șoferul si se învârte în jurul autoturismului, mai verifică roțile. Conform competențelor ce-mi revin, mă apropii de mașină și salut persoana - Buna dimineața, Poliția de Frontieră, pașaportul vă rog la control. La care șoferul revoltat îmi răspunde - Da de când la benzinărie pașaport trebuie?! N-am putut să mă abțin, am râs cu poftă, după care am explicat unde de fapt se află persoana în cauză”.

Agentul principal Rogojinaru a fost implicată în cazuri de urmărire a infractorului și de identificare a persoanelor care nu țin cont de regulile de aflare în zona de frontieră. Soțul Irinei, Ruslan, de asemenea activează în calitate de polițist de frontieră.

politista 2

Evelina Cușnir, profesoară la Colegiul Național al Poliției de Frontieră, visa încă în copilărie să devină polițistă de frontieră. Îi reușește să combine cariera cu meseria de mamă. Crește și educă de una singură trei copii (Cristina -12 ani, Dumitru - 11 ani - campion la jocul mondial de dame cu echipa Moldovei, locul trei, și Alexandru -5 ani). Un caz haios care demonstrează că elevii sunt parte din famila ei s-a întâmplat în timpul lecțiilor practice la tactici de intervenție. „Un elev nu a fost vigilent și a pierdut cătușele. Toți elevii cursului au fost puși în lanț, la un metru distanță, să caute obiectul pierdut. Mai rău de mine, mergând m-am împiedicat, și am căzut jos… Și cum este vorba din bătrâni - cine caută, găsește,în cazul meu a funcționat regula „cine se împiedică - găsește.” Evelina Cușnir (35 de ani) este de baștină din satul Baroncea, raionul Drochia, însă din 2004 locuiește, la chirie alături de cei trei copii, în orașul Ungheni.

evelina

Steluța Sîrbu, în cei 16 ani de activitate, a avut grijă de sănătatea fiecărui angajat al Poliției de Frontieră. Prima funcție deținută, în Serviciul Grăniceri, a fost de medic terapeut în Direcția Medicală. În prezent, îndeplinește cu demnitate funcția de Șef serviciu asistență medicală primară în Secția medicală și este Președinta Comisiei de expertiză medicală în Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. De ce Poliția de Frontieră? Pentru că o reprezintă - să stea strajă la sănătatea celui ce veghează hotarele țării. Steluța Sîrbu (45 de ani) este originară din satul Vasieni, raionul Telenești. Se mândrește enorm cu fiul său Cristian, în vârstă de 24 de ani.

Stelua Sirbu 2

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
R. Moldova va accede la Acordul parțial extins al Consiliului Europei privind rutele culturale

R. Moldova va accede la Acordul parțial extins al Consiliului Europei privind rutele culturale

Sancțiunile occidentale contra Moscovei au un efect limitat. Rusia, așteptată să înregistreze o creștere economică în 2023, arată o analiză NY Times

Sancțiunile occidentale contra Moscovei au un efect limitat. Rusia, așteptată să înregistreze o creștere economică în 2023, arată o analiză NY Times

La 19 ani de la numirea în funcție, reprezentantul permanent al Parlamentului în Secretariatul CSI va fi rechemat din funcție

La 19 ani de la numirea în funcție, reprezentantul permanent al Parlamentului în Secretariatul CSI va fi rechemat din funcție

Advertoriale
Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

Articolele vestimentare Hermina: Îmbracă-te cu căldură la prețuri reduse!

Articolele vestimentare Hermina: Îmbracă-te cu căldură la prețuri reduse!

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
 • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
Cele mai populare
 • 1
  WSJ: Ucrainei îi sunt oferite drone de luptă pentru un dolar, dar va trebui să plătească 10 milioane de dolari pentru livrare
 • 2
  Corupția din justiție: Șefa Procuraturii Anticorupție, în declarații (LIVE)
 • 3
  Centrul GDM anunță că va depune o plângere la Poliție în urma declarației emise de Mitropolia Moldovei
 • 4
  Ceban, supărat pe consilierii socialiști: Regret foarte mult că foștii mei colegi bat mână PAS-ului și fac front comun anti-primar
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.