Consilieri PSRM: Municipalitatea pierde milioane de pe stațiile de așteptare din Chișinău, din cauza intereselor lui Chirtoacă

Consilieri PSRM: Municipalitatea pierde milioane de pe stațiile de așteptare din Chișinău, din cauza intereselor lui Chirtoacă

Primăria municipiului Chișinău pierde, anual, milioane de lei din cauza incompetenței și a intereselor personale și de anturaj ale primarului general Dorin Chirtoacă. Acuzațiile vin din partea consilierilor fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), care au vorbit astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, despre situația juridică a stațiilor de așteptare a transportului public din oraș, care se află, potrivit lor, într-o stare dezastruoasă, dar de pe care o companie privată încasează bani din afișarea publicității, fără a-și îndeplini obligațiile contractuale de a le întreține.

Contract de parteneriat public-privat pe un termen de 10 ani

„În ianuarie 2007 între primăria mun. Chișinău și Î.C.S. Epamedia S.R.L. a fost încheiat un contract de parteneriat public-privat, obiectul căruia îl constituie edificarea stațiilor de așteptare în număr de 300. Partenerul privat urma să aibă beneficii de pe urma plasării publicității. Probabil știți în ce stare se află aceste stații, multe dintre ele sunt într-o stare dezastruoasă.

Publicitate

Contractul s-a încheiat pe 10 ani. În timp de 2 ani, începând cu 2007, urmau a fi construite toate cele 300 de stații de așteptare, după care, peste 10 ani, toate stațiile urmau să devină proprietatea municipalității și să fie gestionate așa cum consideră primăria mun. Chișinău. În ianuarie 2017 a trecut acest termen de 10 ani”, declară socialiștii.

Starea în care se află stațiile și obligația de a le întreține

„Stațiile au fost gestionate foarte prost. Responsabilitatea de gestionare a lor în termen de 10 ani era pe seama partenerului privat Epamedia, să le țină în stare normală de exploatare. Multe stații nu au elementar scaune sau acoperiș.

Primăria, care înțelegea ce se întâmplă, nu a rupt relațiile contractuale cu investitorul care nu-și îndeplinea obligațiile. Contractul prevede că dacă cu 12 luni înainte de expirarea contractului, primăria nu-și exprimă intenția de a rupe contractul, acest contract se va prelungi încă pentru cinci ani.

Acum suntem în situația în care Epamedia nu face nimic pentru stații și continuă să plaseze publicitate în stații. Din păcate, până în 2022 acest contract va rămâne în vigoare, din cauza că primarul general nu a putut face o somație către Epamedia prin care să anunțe că primăria nu vrea să prelungească contractul și în continuare să facă ce vrea: să deschidă poate o întreprindere municipală care să gestioneze stațiile și să aibă venit inclusiv din publicitate, dar nu un SRL care, în urma unor scheme frauduloase, are venit din asta. Chirtoacă a hotărât să lase contractul mai departe.

Conform contractului, pe toată durata lui, stațiile sunt proprietatea Epamedia SRL. Gestiunea, reparația, erau obligații puse pe seama investitorului”, mai spus consilierii PSRM.

„Partenerul privat se află în insolvabilitate și proces de lichidare de trei ani”

Potrivit consilierilor PSRM, municipalitatea ar putea rezilia contractul cu partenerul privat, care nu-și execută obligațiunile, și să anunțe un nou concurs. Cu toate acestea, potrivit lor, acum este târziu ca să fie rupt contractul. Mai mult, compania Epamedia s-ar afla în stadiu de lichidare și insolvabilitate deja de trei ani.

„Dacă contractul va fi reziliat acum, atunci municipalitatea va trebuie să plătească suma de 60 de milioane de lei. Această sumă e echivalentul a 310 terenuri de joacă pentru copii. Cu acești bani se puteau aranja în toate curțile din Chișinău.

O altă variantă este identificarea unei alte companii cu care să se încheie un contract de parteneriat public-privat, dar înainte de asta trebuie rupt contractul cu Epamedia.

În bugetul pentru anul curent a fost alocate 2.200.000 de lei Direcției locativ-comunale pentru reparația stațiilor de transport public. Până acum, aceste resurse financiare nu au fost folosite, pentru că Direcția poate găsi mecanismul juridic de deservire a acestor stații, lucru de care se ocupă compania privată”, au mai declarat consilierii socialiști.

„Primarul general interimar, Nistor Grozavu, trebuie să intervină”

„Una dintre variante este ca această companie să dea stațiile municipalității, dar asta înseamnă cheltuieli de 2.200.000 de lei pe lucruri care trebuiau să cheltuie compania. În acest moment, pentru oraș Epamedia nu face nimic decât să încaseze bani de la cei care comandă publicitate.

Primarul general interimar ar trebui să înainteze o somație prin care va înștiința investitorul despre încălcarea obligațiunilor contractului și va solicita rezilierea contractului din inițiativa ambilor. Această soluție, dacă companie va fi de acord, va fi cea mai bună. Pentru că, conform contractului:

„Dacă contractul va fi reziliat din orice motiv, înainte de termen, din inițiativa municipiului, acesta va restitui valoarea totală a investițiilor sale”, sau aproximativ 60 de milioane de lei.

Dacă compania nu va dori rezilierea contractului, ceea ce este cel mai probabil, primarul general interimar va trebui să înainteze o acțiune în arbitraj, prin care să ceară rezilierea contractului”, sunt de părere consilierii.

„Chiar dacă se va rezilia contractul, primăria nu-și va putea întoarce o parte din bani pentru a repara stațiile, chiar dacă reparația e pe seama companiei private. Așa că oricum municipalitatea va pierde bani”, spun socialiștii.

„Interese meschine ale primarului general Chirtoacă și a apropiaților săi”

„Dar Epamedia nu va rezilia acest contract. Avem o informație precum că toate creanțele companiei Epamedia au fost cumpărate de întreprinderea mixtă „Servicii regionale și comerț”, directorul căreia este Ion Relu, care se află în relații foarte apropiate cu fratele primarului general, Lucian Chirtoacă. Unica soluție este ori să așteptăm cinci ani cu stații dezastruoase fără acoperiș și scaune, ori să ne adresăm în Arbitrajul din Viena prin care să solicităm rezilierea contractului, după care primăria va putea gestiona cumva aceste stații.

Iarăși vedem interese meschine ale primarului general și a apropiaților săi. Primăria are de suferit de pe urma incompetenței acestui individ, precum și locuitorii simpli ai municipiului Chișinău. Chișinăul arată oribil din cauza că aceste stații nu sunt gestionate corect, dar cineva face bani pe seama primăriei. Cine? Oamenii din anturajul lui Chirtoacă”, acuză consilierii fracțiunii PSRM din CMC.

Potrivit lor, cel care a cumpărat datoriile companiei Epamedia încasează acum banii care vin de pe publicitate. „Procedura de lichidare, care durează deja de trei ani, poate dura și cinci ani”, au adăugat aceștia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal