FOTO. Cum arată diminețile moldovenilor, care locuiesc în diferite țări ale lumii (part I)

FOTO. Cum arată diminețile moldovenilor, care locuiesc în diferite țări ale lumii (part I)
Colaj: Agora.md

Fie că locuiesc în Portugalia, China sau Canada, cetățenii moldoveni au parte de priveliști extraordinar de frumoase de la geamul casei, în drum spre serviciu sau chiar de la fereastra oficiului unde muncesc. Dacă unii dintre ei au parte de priveliști la geam spre Downtown (centrul orașului), alții se bucură de liniștea pădurii sau valurile care se izbesc de pietre.

Cert este un lucru, mulți cetățeni moldoveni au parte de priveliști uluitoare. Din acest motiv, Agora a decis să-i provoace pe moldovenii din diasporă, iar aceștia au trebuit să ne povestească cum arată o dimineață obișnuită din viața lor, chiar de la geamul casei unde locuiesc sau în drum spre serviciu.

Anastasia locuiește în Islanda de aproape un an

„Diminețile mele încep cu o ceașcă de ceai savurată la balcon. În Islanda plouă des, de aceea odată cu răsăritul soarelui, din lac răsare și curcubeul, aproape în fiecare dimineață”.

Așa arată priveliștea de la geamul casei în care locuiește:

Așa arată priveliștile în drum spre serviciu sau în timpul unei plimbări de dimineață:

Olga locuiește la Paris (Franța)

„Dimineața mea începe cu o cafea şi un croissant sau chifla cu ciocolată, pe care soțul le cumpără la patiseria din fața casei. Concomitent urmăresc buletinul matinal de ştiri să văd ce evenimente sunt preconizate pentru ziua respectivă, ca să nu-mi scape vreo ştire importantă. În diminețile când mă trezesc mai devreme (ceea ce nu se întâmplă prea des), alerg în jurul parcului din apropierea casei sau pe cheile Seinei (Senei). Alergatul îmi oferă un plus de energie pentru o zi productivă. După mă pregătesc (în grabă) şi plec la birou, admirând Parisul matinal, uneori senin alteori ploios, dar mereu la fel de fermecător”.

Priveliștea de la geamul de acasă a Olgăi:

Nicolae locuiește în Washington State (SUA)

„Am un serviciu care mă obligă să nu am un loc permanent, practic. Chiar dacă am o casă pe care o închiriez, mă trezesc în fiecare zi practic în alt colț al SUA. De aceea priveliștele de la geam sunt atât de diferite și nu am una permanentă. Dimineața mea este una departe de casă, dar frumoasă”.

Iată câteva priveliști de dimineață ale lui Nicolae:

Maria locuiește în (Beijing) China

„Sunt însoțitoare de bord și din acest motiv - am 4 tipuri de dimineți pe săptămână, una deasupra norilor cu 290 de pasageri la bord, una pe care nu o am deloc pentru ca dorm, una acasă la Beijing și alta poate să fie oriunde pe globul pământesc. Preferatele mele sunt cele pe care le am în Hainan, pentru că orice geam n-aș dechide, găsesc tot palmieri”.
 
Iată câteva din priveliștile de la geamul Mariei sau în timpul unei plimbări de dimineață:
 
 
 
 
 

Loredana locuiește în Santa Sofia (Italia)

„Infinitele schimbări din ultimul an m-au învățat să savurez priveliștile de la geam. Dormitând încă, deschid larg ferestrele pentru ca aerul de dimineață să inunde camera și să mă trezească. Cafeua nu lipsește niciodată din acest tablou matinal”.

Iată priveliștea Loredanei de la apartamentul unde locuiește:

Iată cum arată și alte dimineți ale tinerei:

Ana locuiește în Istanbul (Turcia)

„În fiecare zi mă trezesc pe la 5:00 sau 6:00, îmi fac rutina de dimineață, după care plec la muncă. La început mi-a fost greu să mă trezesc dis-de-dimineață pentru că ziua mea se sfârșește după miezul nopții. Am transformat această rutină în disciplină. Apoi am facut-o un obicei. La birou, acolo sunt în lumea mea. De obicei o zi de muncă începe cu o cafea, timp în care privesc cerul, marea, clădirile și forfota orașului. Și câteodată este timpul în care se nasc noi idei. Îmi adun gândurile și îmi fac un plan al zilei, după care urmează o zi plină și multă multă muncă. Când simt ca nu mai am putere și energie privesc pe geam și văd cât de activi sunt oamenii de jos și parcă îmi încarc bateriile de la ei”.

Xenia locuiește în Limassol (Cipru)

„Dimineața mea începe cu alarma, ca la toți ceilalți. Chiar și în weekend. Pentru că disciplina este foarte importantă. Mai ales într-o țară în care totul se face în modul sigă-sigă (încet-încet). Dar dacă serios, dimineața mea se începe cu o gură de apă și cafea. Caldă/rece, cu sau fără lapte. Dar, în mod necesar, fără zahăr și într-o cană mare. Apoi micul dejun și ... nu, nu marea. Pentru că viața într-un oraș situat pe malul mării nu înseamnă сă te duci la plaja când dorești. Tu vezi marea fiecare zi, dar o vizitezi - mai rar”.

Iată cum arată priveliștea de la geamul Xeniei:

Doina locuiește în suburbia orașului New-York (SUA)

„Eu şi soţul meu Michael locuim în suburbia New York-ului. Avem o viaţă de adulţi acum, oameni serioşi, cu griji şi nevoi ca şi voi. Primul lucru care îl fac dimineaţa, este să calculez cele 7 ore diferenţă de timp, asftel ştiu pe unde-i mama cu tata şi fratele meu. Straniu? Nu, nu cred. Încep rutina matinală cu Charlie, căţelul nostru: îl scot la plimbare în grădină, alergăm vreo 3 cercuri în jurul piscinei; mă pregătesc de muncă şi pentru următoarele 10 -12 ore zic la revedere casei. În mod normal locuim la vreo 35 de minute de oraș, dar cu trafic, vă dați seama, îmi ia vreo oră să ajung la muncă. Cum zice mama „de parcă ai merge de la Şoldăneşti la Orhei în fiecare zi!” Fun! Am găsit eu căi să îmi ocup timpul în maşină: îmi mănânc dejunul, verific emailuri; între timp vorbesc la telefon cu familia ori îmi deranjez prietenele din MD/RO. Lucky them! Mai ascult noutăţile la radio american şi românesc când mă loveşte dorinţa de dureri de cap; câteodată exersez arta gesturilor extravagante cu şoferii din jur. Aşa trece ora”

Prima imagine reprezintă dimineața acasă, apoi traficul spre muncă în oraș și ultima - cea de la muncă:

Cristina locuiește la Bruxelles (Belgia)

„Dimineața mea, de fapt, începe cu draperiile trase, pentru că dimineața mea e mereu la amiază, din moment ce cursurile le încep după masă. Dar de fiecare dată acestea sunt trase pentru ca să admir priveliștea frumoasă de dincolo de geam.

De la balconul meu se vede o biserică care, are noroc să fie foarte frumoasă, că altfel aș fi fost foarte supărată din cauza clopotelui care în fiecare dimineață mă trezesc la 8:00 fără pic de întârziere. Când ochii văd frumusețe în jur, parcă nici viața departe de casă nu e atât de grea, iar probleme cotidiene sunt mai puține”.

O plimbare de dimineață:

Marina locuiește în sudul Franței

„Dimineaţa mea începe cu vibraţia râului şi văzduhul rece de munte. Apoi urmează un dejun franţuzesc în sânul naturii, bogat în croissante (coapte la 4 dimineaţa), pain au chocolat, croissante şi iarăşi croissante”.

Iată cum arată dimineața Marinei:

Iată cum arată alte dimineți ale Marinei în Franța și Spania:

Galina se află în Milano (Italia)

„Dimineata mea cu o rutină neinspirată și somnoroasă, dar când niște degete calde te mângâie pe față îți dai seama că de fapt diminețile tale nu mai sunt la fel, sunt unice”.

Iată cum arată diminețile Galinei:

 

Daniela se află la București (România)

„Când am ajuns prima dată în București m-am îndrăgostit de pasajul Basarab - liniile, proporțiile, senzația de echilibru dintre înălțime, dinamism și masivitate... Pasajul Basarab a devenit, pentru mine, simbol a Bucureștiului. Acum, mai bine de un an de zile, când mă trezesc în fiecare dimineață și abia deschid ochii, văd în depărtare cea mai înaltă porțiune a pasajului. E ca un memento acolo, după geam, care îmi amintește unde mă aflu, unde am ajuns și câte încă urmează să fac”. 
 

Iată cum arată și alte dimineți ale Danielei la București și nu doar:

****

Agora va continua să realizeze materiale cu diminețile moldovenilor și nu doar. Așa că dacă vrei să te împarți cu diminețile tale, scrie pe adresa: [email protected]

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Johnson a declarat că Putin l-a amenințat cu rachete. Peskov a spus că este o minciună

Johnson a declarat că Putin l-a amenințat cu rachete. Peskov a spus că este o minciună

NATO se adresează către Coreia de Sud: Cere să revadă regulile de export a armamentului ca să ajute Ucraina

NATO se adresează către Coreia de Sud: Cere să revadă regulile de export a armamentului ca să ajute Ucraina

Ex-directorul CFM, eliberat din Penitenciarul nr. 13 și plasat în arest la domiciliu

Ex-directorul CFM, eliberat din Penitenciarul nr. 13 și plasat în arest la domiciliu

Advertoriale
La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

EMISIUNI
 • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
  Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
Cele mai populare
 • 1
  R. Moldova, pe locul trei în topul țărilor din lume la capitolul majorării salariului minim
 • 2
  Cehia are un nou președinte. Mesajul Maiei Sandu către fostul general Petr Pavel
 • 3
  Ion Ceban se adresează la CSE: Cere aprobarea unei decizii pentru acoperirea datoriilor la Apă Canal
 • 4
  EDITORIAL | Cum Jacinda Ardern ne-a dat dezlegare la a fi oameni, chiar și atunci când ne credem supereroi
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.