*Acest material este sponsorizat

VIDEO. Premiu de 10.000 dolari! Specialiștii în IT au participat la un atelier organizat de MiLab și ATIC

VIDEO. Premiu de 10.000 dolari! Specialiștii în IT au participat la un atelier organizat de MiLab și ATIC
Foto: Agora.md

În perioada 12-26 septembrie, mai mulți specialiști în IT au participat în cadrul unui atelier de lucru, unde au trebuit să creeze aplicații. Scopul atelierului a fost crearea unei aplicații, prin intermediul căreia cetățenii să-și poată manifesta gradul de  satisfacție față de calitatea serviciilor publice prestate de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), iar funcționarii să poată evalua obiectiv serviciile pe care le prestează. 

„Astăzi, în RM, toate autoritățile statului prestează peste 400 de servicii, care sunt solicitate de cetățeni. Un număr atât de mare de servicii complică foarte mult activitatea autorităților care prestează acest servicii și de aceea este foarte important să mergem pe calea digitalizării lor, este foarte important să mergem pe calea simplificării sau reducerii acest număr de servicii încercând să le digitalizăm”, a declarat Valentin Guznac, Secretar general adjunct, Guvernul Republicii Moldova.

„Ideea era de a îngloba comunitatea și de a comunica cu Guvernul, în cazul dat cu MiLab cu subiectul dat, pentru ca - pe de o parte - specialiștii să se poată manifesta și să învețe, pe de altă parte - Guvernul să prindă cele mai bune soluții, care ar putea să le implementeze”, a adăugat Ana Chirița, director executiv ATIC.

„Scopul a fost ca să elaborăm un instrument de evaluare a serviciilor publice în RM. Să știm că în RM are loc reforma de administrație publică, iar modernizarea serviciilor publice este un element cheie a reformei. Și am decis să lucrăm cu cetățenii cei mai vulnerabili - pensionarii. Am discutat cu ei pe parcursul mai multor luni, pentru ca să știm cum să arate și să fie simplu în utilizare”, a concretizat Dmitri Belan, reprezentant MiLab.

„A fost o onoare pentru noi ca să fim selectați ca și instituție publică, unde va fi pilotat acest instrument de evaluare a gradului de satisfacție a cetățenilor. Implementarea unui astfel de instrument în cadrul CNAS va oferi posibilitatea de a fi mai aproape de cetățeni”, a zis Natalia Smundeac, Șef Direcție Analiză și Planificare Strategică, CNAS.

 „Sunt deosebit de onorat să fiu la încheierea acestui exercițiu. Îmi amintesc cu satisfacție că am lansat cu 2 săptămâni în urmă acest bootcamp - atunci că spuneam că și eu aș vrea să fiu în echipa creatorilor. Acest bootcamp a fost precedat de activități în teren foarte interesante, au fost făcute câteva studii etnografice în care am încercat să punem în valare opiniile utilizatorilor CNAS, dar și a angajaților”, a spus Valeriu Prohnițchi, Specialist Politici PNUD Moldova.

Echipa câștigătoare a reușit să impresioneze juriul cu o aplicație simplă și accesibilă pentru pensionari - beneficiarii cheie ai acestei aplicații. Echipa de specialiști IT a câștigat 10.000 de dolari, care sunt oferiți de Guvernul Slovaciei, prin intermediul PNUD Moldova. „Ideile au fost foarte diferite, de la soluții foarte simple din punct de vedere tehnic până la ceva mult mai sofisticat și mai complex”, a subliniat Ana Chirița, director executiv ATIC.

„Suntem trei băieți, doi tehnicieni și unul din business, care vine cu ideile și cu ofertele. A fost foarte spontan și nici nu ne-am așteptat să luăm locul întâi. Noi în permanență tindem să îmbunățim ceea ce facem. Probabil ați văzut că aplicația este crudă, trebuie cizelată”, a adăugat Valentin Brăgaru, reprezentantul echipei câștigătoare.

„Cred că o să avem nevoie de vreo lună ca să elaborăm soluția finală și deja din noiembrie vom putea să pilotăm acest instrument la 7 oficii teritoriale care au fost selectate înainte”, a spus Dmitri Belan, reprezentant MiLab.

Juriul a decis să premieze și echipa care s-a situat pe locul II. „UNDP și MiLab a decis să ofere o diplomă de încurajare, pentru că soluția pe care ați oferit-o era foarte simplă - lucru menționat și de colegii de la CNAS. Aveți și un premiu bănesc de 500 de dolari”, a concretizat Ana Chirița, director executiv ATIC.

„Aceasta este șansa noastră de a ne dezvolta și a încerca de a crește profesional și personal. Mentorii ne-au ajutat foarte mult să aducem mai aproape de realitate visele pe care noi le aveam în privința proiectului dat. Desigur că fără de mentori și fără asistența CNAS nu am fi putut crea un lucru atât de bun”, au recunoscut premianții locului 2.

Participanții din cadrul atelierului au spus că organizarea unor astfel de evenimente contribuie major la dezvoltarea specialiștilor din domeniul IT. „Este o investiție bună. În special pentru noi - participanții. A fost ceva mai mult pentru networking personal și schimb de idei, iar în acest schimb de idei apar soluții, care pot fi utilizate nu doar aici, dar și în alte domenii”, a conchis Nicolae, participant.

„Toate parteneriatele cu instituțiile sunt o chestie benevolă dar cu un acord din ambele părți. Noi suntem deschiși spre diferite colaborări. ATIC va susține în continuare în cazul în care va exista deschidere din partea diferitor parteneri, fie că ei sunt publici sau privați”, a subliniat Ana Chirița, director executiv ATIC.

Atelierul a fost organizat de Laboratorul de Inovații Sociale din Moldova (MiLab) - proiect comun al PNUD Moldova și Cancelariei de Stat -  în parteneriat cu Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC) și Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).

P.

P.

Vezi și aceste știri
Estimările NASA: 88% din recolta de grâu a Ucrainei se află pe teritoriile ocupate

Estimările NASA: 88% din recolta de grâu a Ucrainei se află pe teritoriile ocupate

Strategia chineză pentru a întoarce dispora în țară: constrângere, hărțuire, forțare. 100 de așa-numite secții de poliție monitorizează activitatea din afara granițelor

Strategia chineză pentru a întoarce dispora în țară: constrângere, hărțuire, forțare. 100 de așa-numite secții de poliție monitorizează activitatea din afara granițelor

Spînu: „Premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 MDL” și alte consecințe ale semnării contractului de livrare a energiei electrice cu MGRES

Spînu: „Premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 MDL” și alte consecințe ale semnării contractului de livrare a energiei electrice cu MGRES

Advertoriale
Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
  DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
Cele mai populare
 • 1
  România a început exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni
 • 2
  Cât te costă să îți încarci bateria telefonului mobil pe parcursul unui an
 • 3
  Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru decembrie. Spînu: „Cetățenii vor plăti mai puțin”
 • 4
  Moldovenii au puține șanse să afle de ce anumiți judecători sau procurori au picat evaluarea comisiei pre-vetting. Motivul, explicat de președintele instituției: „E regretabil”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.