Jurnalistul Ghenadie Brega se declară îngrijorat de presiunile la care ar fi supus de către autoritățile Republicii Moldova în legătură cu activitatea sa de jurnalist. „Deoarece există bănuieli rezonabile că libertatea și chiar viața mea este în pericol în Republica Moldova, am cerut azil politic în Islanda”, a scris Brega într-o declarație publică.
El spune că cea mai recentă tentativă de intimidare a sase referă la decizia polițiștilor de la Chișinău de a-l anunța în căutare națională, „dispunând reținerea mea imediată”.
„La baza acestei decizii se află un dosar penal, care mi-a fost intentat de autorități după ce am investigat un caz de abuz în serviciu din partea unui angajat al statului. Funcționarul, aflându-se în stare de ebrietate, amenința un agent economic că îi va distruge afacerea dacă acesta refuză să îl deservească în afara programului de lucru. Când am încercat să obțin o reacție, unul dintre superiorii funcționarului, vice-pretorul V.Urâtu, m-a insultat, apoi m-a lovit cu piciorul în spate. Reacția mea instinctivă de apărare a fost catalogată drept încercare de perturbare a activității preturii de sector, fiindu-mi intentat un dosar în baza articolului 287, alin.1, Cod penal al RM, „Huliganism”. Totodată, plângerea mea nu a fost examinată până în prezent”, scrie Brega.
El se declară persecutat de către autoritățile Republicii Moldova pe motive politice. „O eventuală reținere a mea îmi va pune în pericol viața, autoritățile de la Chișinău fiind incapabile să îmi asigure o justiție echitabilă. Îngrijorarea mea are la bază cazul recent de deces a tânărului A.Braguța, torturat în timp ce se afla în custodia poliției”, mai scrie Ghenadie Brega.
Jurnalistul a mai descris cazuri în care i-a fost îngrădit accesul la informație sau i s-a interzis să participe la unele evenimente publice.
„Cazurile de persecutare a mea, documentate de avocați, reprezentanți ai societății civile, s-au soldat cu șase decizii de condamnare a Republicii Moldova la Curtea Europenă pentru Drepturile Omului în care am figurat în mod expres. În particular, acestea se referă la cazuri în care am fost lovit de polițiști în civil în timp ce am declarat greva foamei în fața Guvernului RM, dar și la faptul că am fost reținut în repetate rânduri abuziv, din stradă, la proteste pașnice, și deținut în condiții inumane și degradante. În niciunul dintre aceste cazuri, nici după condamnările la CEDO, nimeni nu a fost pedepsit, abuzatorii din rândul poliției fiind chiar avansați în grad, iar unul dintre ei este în prezent deputat în Parlamentul RM”, enumeră Brega.
Vezi și aceste știri

Intervenții în 24 de ore: Zeci de automobile, ambulanțe și transport de pasageri au solicitat salvatorii pentru deblocare din nămeți (FOTO/VIDEO)

Coreea de Nord neagă că trimite armament Rusiei. Ce spun oficialii de la Phenian

R. Moldova a acumulat în total donații de 290,2 mil. de lei pentru gestionarea crizei refugiaților. Iată de unde vin banii și cum au fost distribuiți
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
