Care este nivelul de trai în UTA Găgăuzia. Patru concluzii importante în urma unui studiu

Care este nivelul de trai în UTA Găgăuzia. Patru concluzii importante în urma unui studiu
Foto: Eparhia de Cahul si Comrat

Institutul de Politici Publice a realizat un studiu. Potrivit raportului, nivelul de dezvoltare al societăţii civile din UTA Găgăuzia este foarte scăzut.

În urma cartografierii ONG-urilor înregistrate oficial în regiune, autorii studiului „Starea generală a organizațiilor societății civile din UTA Găgăuzia” au identificat doar 27 de organizații care pot fi calificate drept active/viabile. Patru concluzii importante în urma studiului realizat:

1. În urma cartografierii ONG-urilor înregistrate oficial în regiune, autorii studiului au identificat doar 27 de organizații care pot fi calificate drept active/viabile.

2. Principalele domenii în care au activat ONG-urile din UTAG în ultimii trei ani vizează domeniul tineretului, dezvoltării comunitare, educaţiei şi serviciilor sociale.

3. Populaţia din regiune (doar 40%) este slab informată despre sectorul asociativ. 

4. Organizaţiile neguvernamentale şi grupurile de iniţiativă locală sunt cele mai puţin credibile instituţii de la nivel comunitar.

Potrivit studiului „Starea generală a organizațiilor societății civile din UTA Găgăuzia”, majoritatea organizațiilor neguvernamentale din UTAG activează în baza proiectelor pe care le implementează. În medie, anual, ONG-urile cartografiate dezvoltă câte trei propuneri de proiecte, dintre care doar aproximativ două obţin finanţare.

Majoritatea propunerilor de proiecte sunt scrise în limba rusă (20 din ONG-urile active din UTAG), fiecare a doua organizație elaborează propunerile de proiect în limba engleză, o parte din ONG-uri (8) elaborează propunerile în limba română, şi doar un ONG face propunerile de proiecte în limba turcă.

Autorii raportului constată că nivelul de cunoaştere a limbii române şi a limbii engleze este relativ scăzut, ceea ce crează dificultăţi în scrierea propunerilor de proiecte la nivel naţional.

Pe de altă parte, analiza cadrului normativ de reglementare a activităților ONG-urilor din regiune evidenţiază lipsa unei separări clare de competenţe între puterea centrală şi UTA Găgăuză, care determină dublarea nejustificată a legislației. Lipsa unui mecanism juridic de asigurare a coerenţei între actele normative adoptate la nivel naţional şi în UTA Găgăuză creează probleme artificiale pentru sectorul asociativ la nivelul UTA Găgăuze.

Organizaţiile neguvernamentale şi grupurile de iniţiativă locală sunt cele mai puţin credibile instituţii de la nivel comunitar. Respondenţii care deţin informaţii/cunosc mai multe ONG-uri din UTAG au un nivel înalt de încredere în activitatea sectorului neguvernamental.

Astfel, circa 41% dintre respondenţi sunt de părere că ONG-urile sunt create cu scopul de a-şi promova propriile interese şi de a-şi soluţiona problemele personale.

Aproximativ 70% dintre respondenţi afirmă că lipsa locurilor de muncă, sărăcia şi problemele economice sunt problemele majore cu care se confruntă populaţia din UTA Găgăuzia. Totuşi, analiza domeniilor de intervenţie a ONG-urilor cartografiate atestă că priorităţile sectorului neguvernamental din UTAG sunt diferite de necesităţile resimţite de cetăţeni. Astfel, în ultimii trei ani, ONG-urile din UTAG au activat cel mai mult în domeniul tineretului, dezvoltării comunitare, serviciilor sociale şi educaţie. 

În baza informațiilor analizate, autorii studiului „Starea generală a societății civile din UTA Găgăuzia” au venit cu mai multe recomandări, printre care:

 • Ajustarea cadrului normativ din UTAG la cel naţional şi eliminarea incoerenţelor existente prin implicarea directă a Adunării Populare, Başcanului Găgăuziei şi Executivului;

 • Elaborarea unei strategii regionale privind îmbunătăţirea comunicării ONG-urilor cu cetăţenii;

 • Crearea unei platforme de dialog dintre APL-mediul de afaceri-sectorul asociativ în vederea identificării priorităţilor locale, participării la procesul decizional şi posibilităţii conjugării eforturilor comune.

 • Antrenarea cetăţenilor în activităţile ONG-urilor şi implicarea lor în procesul decizional la nivel local;

 • Creşterea nivelului de vizibilitate a ONG-urilor la nivel local, prin comunicare directă şi implicarea liderilor locali în procesul de informare a cetăţenilor despre activitatea ONG-urilor şi rolul acestora în dezvoltarea comunităţii;

 • Diversificarea domeniilor de activitate în funcţie de specificul problemelor comunitare. Astfel, implicarea ONG-urilor să aibă loc nu doar în funcţie de priorităţile donatorilor, dar şi de necesităţile cetăţenilor din regiune;

 • Creşterea nivelului de implicare a ONG-urilor în activităţi de analize şi monitorizare a politicilor publice prin dezvoltarea capacităţilor membrilor ONG-urilor în acest domeniu.

Studiul „Starea generală a societății civile din UTA Găgăuzia” a fost elaborat pentru a sprijini activitățile implementate de Fundația Soros-Moldova, în parteneriat cu Asociația Obștească Piligrim Demo și Centrul Naţional de Asistență și Informare a Organizațiilor Non-Guvernamentale CONTACT, în cadrul proiectului „Dezvoltarea societății civile din UTA Găgăuzia”, finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul își propune să dezvolte capacitățile organizațiilor societății civile din UTA Găgăuzia și să sporească încrederea în aceste instituții la nivel național.

Studiul a fost realizat de Institutul de Politici Publice. Datele calitative au fost colectate de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS-AXA, în perioada 21 iunie - 6 iulie 2017. Sondajul de opinie a fost aplicat în rândul populației adulte (+18 ani), pe un eșantion de 599 de persoane, cu o eroare maximă de +4%.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Gazprom anunță că nu va reduce furnizarea de gaze naturale către R. Moldova prin stația de măsurare Sudja

Gazprom anunță că nu va reduce furnizarea de gaze naturale către R. Moldova prin stația de măsurare Sudja

Militari din R. Moldova vor participa la parada militară din 1 Decembrie în România

Militari din R. Moldova vor participa la parada militară din 1 Decembrie în România

Ucraina are suficiente rezerve de combustibil nuclear pentru următorii doi ani, spune șeful agenției pentru energie

Ucraina are suficiente rezerve de combustibil nuclear pentru următorii doi ani, spune șeful agenției pentru energie

Advertoriale
Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

EMISIUNI
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
  Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Event-manager: „Poate cădea decorul, să nu vină un invitat special, orice se poate întâmpla”
Cele mai populare
 • 1
  Șeful diplomației de la Minsk a „murit subit”, transmite presa din Belarus. Acesta urma să se întâlnească cu Serghei Lavrov
 • 2
  Ministrul eston al apărării: Rusia nu a fost slăbită în mod grav de război până în prezent
 • 3
  Compania ucraineană Energoatom afirmă că rușii s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie
 • 4
  Poliția anunță că pe 28 noiembrie va avea loc un nou protest în fața Procuraturii Generale
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.