Care este nivelul de trai în UTA Găgăuzia. Patru concluzii importante în urma unui studiu

Care este nivelul de trai în UTA Găgăuzia. Patru concluzii importante în urma unui studiu
Foto: Eparhia de Cahul si Comrat


Institutul de Politici Publice a realizat un studiu. Potrivit raportului, nivelul de dezvoltare al societăţii civile din UTA Găgăuzia este foarte scăzut.

În urma cartografierii ONG-urilor înregistrate oficial în regiune, autorii studiului „Starea generală a organizațiilor societății civile din UTA Găgăuzia” au identificat doar 27 de organizații care pot fi calificate drept active/viabile. Patru concluzii importante în urma studiului realizat:

1. În urma cartografierii ONG-urilor înregistrate oficial în regiune, autorii studiului au identificat doar 27 de organizații care pot fi calificate drept active/viabile.

2. Principalele domenii în care au activat ONG-urile din UTAG în ultimii trei ani vizează domeniul tineretului, dezvoltării comunitare, educaţiei şi serviciilor sociale.

3. Populaţia din regiune (doar 40%) este slab informată despre sectorul asociativ. 

4. Organizaţiile neguvernamentale şi grupurile de iniţiativă locală sunt cele mai puţin credibile instituţii de la nivel comunitar.

Potrivit studiului „Starea generală a organizațiilor societății civile din UTA Găgăuzia”, majoritatea organizațiilor neguvernamentale din UTAG activează în baza proiectelor pe care le implementează. În medie, anual, ONG-urile cartografiate dezvoltă câte trei propuneri de proiecte, dintre care doar aproximativ două obţin finanţare.

Majoritatea propunerilor de proiecte sunt scrise în limba rusă (20 din ONG-urile active din UTAG), fiecare a doua organizație elaborează propunerile de proiect în limba engleză, o parte din ONG-uri (8) elaborează propunerile în limba română, şi doar un ONG face propunerile de proiecte în limba turcă.

Autorii raportului constată că nivelul de cunoaştere a limbii române şi a limbii engleze este relativ scăzut, ceea ce crează dificultăţi în scrierea propunerilor de proiecte la nivel naţional.

Pe de altă parte, analiza cadrului normativ de reglementare a activităților ONG-urilor din regiune evidenţiază lipsa unei separări clare de competenţe între puterea centrală şi UTA Găgăuză, care determină dublarea nejustificată a legislației. Lipsa unui mecanism juridic de asigurare a coerenţei între actele normative adoptate la nivel naţional şi în UTA Găgăuză creează probleme artificiale pentru sectorul asociativ la nivelul UTA Găgăuze.

Organizaţiile neguvernamentale şi grupurile de iniţiativă locală sunt cele mai puţin credibile instituţii de la nivel comunitar. Respondenţii care deţin informaţii/cunosc mai multe ONG-uri din UTAG au un nivel înalt de încredere în activitatea sectorului neguvernamental.

Astfel, circa 41% dintre respondenţi sunt de părere că ONG-urile sunt create cu scopul de a-şi promova propriile interese şi de a-şi soluţiona problemele personale.

Aproximativ 70% dintre respondenţi afirmă că lipsa locurilor de muncă, sărăcia şi problemele economice sunt problemele majore cu care se confruntă populaţia din UTA Găgăuzia. Totuşi, analiza domeniilor de intervenţie a ONG-urilor cartografiate atestă că priorităţile sectorului neguvernamental din UTAG sunt diferite de necesităţile resimţite de cetăţeni. Astfel, în ultimii trei ani, ONG-urile din UTAG au activat cel mai mult în domeniul tineretului, dezvoltării comunitare, serviciilor sociale şi educaţie. 

În baza informațiilor analizate, autorii studiului „Starea generală a societății civile din UTA Găgăuzia” au venit cu mai multe recomandări, printre care:

 • Ajustarea cadrului normativ din UTAG la cel naţional şi eliminarea incoerenţelor existente prin implicarea directă a Adunării Populare, Başcanului Găgăuziei şi Executivului;

 • Elaborarea unei strategii regionale privind îmbunătăţirea comunicării ONG-urilor cu cetăţenii;

 • Crearea unei platforme de dialog dintre APL-mediul de afaceri-sectorul asociativ în vederea identificării priorităţilor locale, participării la procesul decizional şi posibilităţii conjugării eforturilor comune.

 • Antrenarea cetăţenilor în activităţile ONG-urilor şi implicarea lor în procesul decizional la nivel local;

 • Creşterea nivelului de vizibilitate a ONG-urilor la nivel local, prin comunicare directă şi implicarea liderilor locali în procesul de informare a cetăţenilor despre activitatea ONG-urilor şi rolul acestora în dezvoltarea comunităţii;

 • Diversificarea domeniilor de activitate în funcţie de specificul problemelor comunitare. Astfel, implicarea ONG-urilor să aibă loc nu doar în funcţie de priorităţile donatorilor, dar şi de necesităţile cetăţenilor din regiune;

 • Creşterea nivelului de implicare a ONG-urilor în activităţi de analize şi monitorizare a politicilor publice prin dezvoltarea capacităţilor membrilor ONG-urilor în acest domeniu.

Studiul „Starea generală a societății civile din UTA Găgăuzia” a fost elaborat pentru a sprijini activitățile implementate de Fundația Soros-Moldova, în parteneriat cu Asociația Obștească Piligrim Demo și Centrul Naţional de Asistență și Informare a Organizațiilor Non-Guvernamentale CONTACT, în cadrul proiectului „Dezvoltarea societății civile din UTA Găgăuzia”, finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul își propune să dezvolte capacitățile organizațiilor societății civile din UTA Găgăuzia și să sporească încrederea în aceste instituții la nivel național.

Studiul a fost realizat de Institutul de Politici Publice. Datele calitative au fost colectate de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS-AXA, în perioada 21 iunie - 6 iulie 2017. Sondajul de opinie a fost aplicat în rândul populației adulte (+18 ani), pe un eșantion de 599 de persoane, cu o eroare maximă de +4%.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Judecătoria Soroca a devenit mai accesibilă pentru persoanele cu deficiențe locomotorii

Judecătoria Soroca a devenit mai accesibilă pentru persoanele cu deficiențe locomotorii

În spitalele din Chișinău crește numărul pacienților internați cu COVID-19. Au fost activate mai multe locuri pentru copii

În spitalele din Chișinău crește numărul pacienților internați cu COVID-19. Au fost activate mai multe locuri pentru copii

Noi „stăm la ceai” cu fanii. Mai mult, le dăruim pentru abonamente migdale și ciocolată

Noi „stăm la ceai” cu fanii. Mai mult, le dăruim pentru abonamente migdale și ciocolată

Advertoriale
Tot ce trebuie să știi despre serviciile de închiriere auto în Republica Moldova

Tot ce trebuie să știi despre serviciile de închiriere auto în Republica Moldova

Mai multă protecție pentru afacerea ta cu noile soluții Antivirus de la Orange

Mai multă protecție pentru afacerea ta cu noile soluții Antivirus de la Orange

Ei sunt campionii schimbării 2021. Personalități din diverse domenii au fost premiați pentru implicare (FOTO)

Ei sunt campionii schimbării 2021. Personalități din diverse domenii au fost premiați pentru implicare (FOTO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Titlurile din presa străină despre dezvăluirea Nataliei Morari: De la „revelația șocantă” la „declarația care a adus furtună”
 • 2
  Scopul autorităților în privința emigranților: Până-n 2025, 25% dintre moldovenii aflați în străinătate să își dorească să revină acasă și 50% din cei reveniți să fie reintegrați cu succes
 • 3
  PUN către PAS: „Numiri abuzive în funcții, eliberări pe criterii de partid și concursuri trucate” (VIDEO)
 • 4
  Tocmai 16 decese, cauzate de COVID-19, în ultima duminică din septembrie
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.