PPDA vrea o poziție mai dură a UE în privința „abuzurilor guvernării”. Michalko: Vom examina cazurile

PPDA vrea o poziție mai dură a UE în privința „abuzurilor guvernării”. Michalko: Vom examina cazurile

Conducerea Platformei Demnitate și Adevăr a avut astăzi o întâlnire cu Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova. Liderul PPDA, Andrei Năstase, i-a comunicat ambasadorului că își dorește o luare de atitudine mai pronunțată a UE în ceea ce privește „derapajele antidemocratice și abuzurile comise de actuala guvernare, care, deși se declară pro-europeană, este profund viciată de morbul autoritarismului și doar mimează procesul reformator”. Potrivit unui comunicat al formațiunii, Michalko a declarat că va examina toate cazurile în care există suspiciuni că ar fi încălcate drepturile omului.

Printre principalele probleme cu care se confruntă cetățenii R. Moldova, Năstase a menționat „sărăcirea progresivă a populației, corupția endemică, încălcarea drepturilor elementare la libertatea de exprimare, de informare, la libera circulație, la justiție corectă etc., aservirea totală a postului public de televiziune Moldova 1 actualei puteri, pericolul schimbării sistemului electoral prin cel mixt, antipopular, persecuțiile fără precedent asupra membrilor și simpatizanților activi ai Platformei Demnitate și Adevăr, cazul Alexei Alexeev fiind unul emblematic”, se arată în comunicatul PPDA.

„Așa-zisa stabilitate din R. Moldova este una falsă. În urma unui joc geopolitic dubios, afișat public de Plahotniuc și Dodon, care, de facto, se preocupă doar de bunăstarea lor proprie, societatea este divizată profund. Noi, împreună cu societatea civilă, nu am renunțat la lupta anticorupție, nu am cedat în privința sistemului mixt de vot și vom continua demersurile noastre constituționale privind anularea acestuia.

Publicitate

Concomitent, Platforma DA a făcut zeci de propuneri de reformare a mai multor domenii ale economiei naționale, a sistemului de pensionare, de protecție a businessului mic și mijlociu, a producătorilor autohtoni, dar și a mecanismelor de combatere a corupției, de confiscare extinsă a averilor ilicit dobândite de procurori, judecători și înalți funcționari corupți.

Toate astea, însă, au fost ignorate de regimul oligarhic, care aruncă țara într-o zonă gri, mizând doar pe dezbinarea societății și pe retorica geopolitică, în spatele căreia își ascunde lipsa de rezultate benefice pentru oameni”, a spus Năstase.

„Încrederea populației în vectorul proeuropean de dezvoltare a scăzut catastrofal din cauza crimelor comise de actuala guvernare, care, total inadecvat, se declară pro-europeană. PD a făcut tot posibilul ca Dodon să ajungă președinte, iar adoptarea votului mixt va conduce la unul din două finaluri: sau vor câștiga ireversibil forțele anti-europene, reprezentate oficial astăzi de Dodon, sau va fi instaurată o dictatură clasică, justificată de Plahotniuc prin necesitatea „păstrării” vectorului european”, a spus Alexandru Slusari, vicepreședinte PPDA, menționând dificultățile de promovare a valorilor europene în teritoriu, unde dezamăgirea a atins cote maxime.

Peter Michalko a spus că UE vrea să vadă în R. Moldova un vecin și un partener stabil și prosper, o țară aflată într-un proces continuu de dezvoltare, iar relația dintre cele două entități este reglementată clar de prevederile Acordului de Asociere. „Voi fi deschis și disponibil pentru dialog. Vom menține un contact strâns cu voi. Preocuparea UE rămâne a fi respectarea standardelor democratice, prioritară fiind reforma justiției și funcționarea instituțiior statului. Subliniez, toate cazurile în care există suspiciuni că ar fi încălcate drepturile oamenilor, vor fi examinate. Nu vorbele frumoase sunt importante pentru noi, ci faptele reale”.

Ambasadorul UE a comunicat că intenționează să se deplaseze prin Republica Moldova, pentru a cunoaște nu doar situația din Chișinău, ci și din alte localități, comunicând cu cetățenii în mod direct.

Șeful Delegației UE la Chișinău a mai spus că Uniunea Europeană își dorește ca R. Moldova să se bucure de o generație nouă de cetățeni activi, care să aibă toate condițiile să rămână să trăiască acasă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal