Bumacov, despre finanțări: Să nu ne transformăm în populație de cerșetori

Bumacov, despre finanțări: Să nu ne transformăm în populație de cerșetori
Foto: Agora/Igor Vrabie

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare încurajează vinificatorii să distileze vinurile care nu au ajuns pe piața din Rusia din cauza restricțiilor impuse de această țară.  Totuși, Vasile Bumacov care conduce acest minister, afirmă că se depun eforturi pentru atragerea investițiilor în acest sector, însă sugerează că producătorii vinicoli ar trebui să se descurce pe cont propriu. 

„Ministeul Finanțelor a depus mare efort să identifice sumele necesare pentru compensații și noi am încercat altfel să rezolvăm această problemă, prin acordarea creditelor convenabile procesatorilor de struguri, în așa mod ca să-i încurajăm să achiziționeze struguri. Aceștia se vând nu la un preț care nu ne-am dori noi, dar este un preț cât de cât acceptabil”, a spus recent ministrul în cadrul unei conferințe de presă.

În același timp, Vasile Bumacov a menționat că ministerul încurajează distilarea vinurilor: „Acordăm credite prin filiera vinului, încercăm să atragem investiții, ca să stimulăm procesul de distilare, fiindcă distilatele se comercializează mult mai bine ca vinurile”.

Întrebat dacă statul va acorda bani pentru aceast proces, ministrul Agriculturii a spus: „Haideți, să nu ne transformăm într-o populație de cerceștori, nouă nu ne stă bine, toată lumea se uită la noi, de la milionar și până la cel sărac, toți stau cu mâna întinsă”.

Recent, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru un set de proiect. Unul dintre acestea prevede scutirea de accize a distilatelor obținute pe bază de vin, produse în Republica Moldova, care urmează să fie folosite ca materie primă pentru producerea altor mărfuri.
Mecanismul de utilizare a acestei facilităţi fiscale va avea loc în modul stabilit de Guvern. Tipurile distilatelor obţinute pe bază de vin pentru care se prevede scutirea de accize au fost stabilite în conformitate cu prevederile Legii viei şi vinului din 10 martie 2006.

Astfel, firmele care vor cumpăra sau prelucra distilatele pentru folosirea acestora ca materie primă la producerea altor mărfuri, urmează să obţină în prealabil autorizaţia de „utilizator final”, care va fi eliberată de instituţiile fiscale şi va fi valabilă pe o perioadă nu mai mare de 12 luni.

 LISTA proiectelor de legi asupra cărora Guvernul și-a asumat astăzi răspunderea

„Această modificare este dictată de acumularea stocurilor de vinuri din cauza embargoului parțial impus de Federaţia Rusă la producţia vinicolă moldovenească, stocuri care necesită să fie distilate. Modificarea vine să răspundă astfel solicitărilor din partea producătorilor de struguri şi este o măsură de ajutorare a sectorului”, se arată în nota informartivă.

Vezi și aceste știri
Chicu îl numește „iresponsabil” pe Usatîi, după ce acesta s-a oferit să achite zborul care va aduce echipament din China

Chicu îl numește „iresponsabil” pe Usatîi, după ce acesta s-a oferit să achite zborul care va aduce echipament din China

Durlești: O mașină din curtea unui bloc a luat foc

Durlești: O mașină din curtea unui bloc a luat foc

Aproape 1.400 de persoane au intrat în țară în ultimele 24 de ore

Aproape 1.400 de persoane au intrat în țară în ultimele 24 de ore

Advertoriale
SEBO a creat un fond de 5 000 000 lei pentru cadrele medicale

SEBO a creat un fond de 5 000 000 lei pentru cadrele medicale

Mobiasbanca oferă noi facilități la plata creditelor pentru antreprenorii afectați de criza cauzată de
epidemia COVID-19

Mobiasbanca oferă noi facilități la plata creditelor pentru antreprenorii afectați de criza cauzată de epidemia COVID-19

Taxe de peste 5 milioane de lei, achitate pentru trei luni în avans statului de Kaufland Moldova

Taxe de peste 5 milioane de lei, achitate pentru trei luni în avans statului de Kaufland Moldova

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
  Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Nu „mușcă” și nu e despre căsătoriile gay. Explicăm simplu ce e Convenția de la Istanbul (AUDIO)
 • PlayGround și Smart Home: Cât costă și cât durează să-ți instalezi un astfel de sistem acasă
 • Nota de Plată a designerei Olga Blanc. Despre bani, dezvoltare personală, bărbatul care o susține și succesul brandului O'Blanc (VIDEO)
 • PlayGround cu Ion Sturza: Lovitura de la Cluj, cifrele Elefant.ro și pronosticuri despre imobiliare
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Învățătoare la ciclul primar din Chișinău: „Predarea prin rețelele sociale nu poate...
 • Top 10 obiceiuri pe care le urăsc ambele sexe și ce fac cuplurile în privința lor
Cele mai populare
 • 1
  Chișinăul nu a avut parte de iarnă în acest an, însă a cheltuit peste 1,5 milioane de lei pentru deszăpezire (DOC)
 • 2
  A murit fostul premier al R. Moldova, Valeriu Muravschi
 • 3
  Reacția Ministerului Sănătății privind fișa de salarizare a asistentei medicale, publicată pe facebook
 • 4
  Japonia va oferi R. Moldova un lot de medicament anti-gripal, aflat în regim te testare, ca parte a unui efort de combatere a COVID-19
Autentificare