Cum funcționa grupul criminal „Borman”, condus de Oleg Pruteanu: Transportau hașiș din Spania și-l vindeau la preț dublu în Rusia

Cum funcționa grupul criminal „Borman”, condus de Oleg Pruteanu: Transportau hașiș din Spania și-l vindeau la preț dublu în Rusia

Poliția și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a oferit detalii despre gruparea criminală „Borman”, condusă de interlopul Oleg Pruteanu. Procesul descris de procurori consta în cumpărarea a kilograme de hașiș din Spania pe care ulterior membrii grupării îl comercializau în Rusia la preț dublu. Până acum, s-a reușit reținerea liderului grupării și a altor trei persoane care se ocupau cu racolarea celor care urmau să transporte drogurile prin toată Europa. 

Potrivit PC COCS, grupul criminal condus de Pruteanu, alias Borman, a fost cercetat timp de patru ani. În urma a sute de măsuri de urmărire penală, la Chișinău au fost reținute 4 persoane care sunt învinuite de crearea și conducerea unei organizații criminale de comercializare a drogurilor.

Pruteanu este învinuit de procurori că, având intenția de a crea o organizație criminală stabilă, a atras din 2011 încoace mai multe persoane și a construit o ierarhie.

Liderii reținuți racolau persoane pe care le trimiteau în Spania să cumpere hașiș. Acolo hașișul era camuflat în mijloacele de transport, dese ori cumpărat din Germania și reutilat, și cei selectați pentru achiziționate își începeau drumul din Spania în Federația Rusă pe traseul Franța-Germania-Polonia-Țările Baltice-Rusia. Ajunși în Federația Rusă, membrii grupării predau marfa unei alte grupări care distribuia drogurile pe teritoriu rus.

Cum a luat naștere gruparea „Borman”

Publicitate

La începutul anilor 2000, așa-numiții frații Borman- Ghenadie Flocea și Oleg Pruteanu - au început activitatea lor criminală în Italia: furturi, jafuri, răpiri. Ulterior, aceștia s-au reorientat spre Spania și Portugalia. În 2014, Ghenadie Flocea a fost condamnat n Portugalia la 18 ani de închisoare pentru crearea unei organizații criminale. A fost condamnată și o parte din membrii grupării. Oleg Pruteanu s-a reorientat și a ales să comercializeze hașiș, acesta fiind foarte solicitat în Federația Rusă.

La indicația liderului, membrii grupării porneau din Moldova cu sume enorme de bani, 50.000 de euro și mai mult, sumă cu care plecau să cumpere hașișul din Spania, adus din Maroc.

Special de drog era cumpărată de ei cu 800-1200 de euro per kilogram. În Rusia, acesta era vândut cu 2.500 de euro. Din ceea ce au reușit să dovedească oamenii legii, liderii și membrii grupării au transportat peste 650 de kg de hașiș.

Potrivit acuzatorilor, atât membrii, cât și liderii grupării și familiile lor locuiau în case de lux și au automobile de milioane de lei. Procurorii au început deja procedura de sechestrare a bunurilor.

Membrii grupării aveau între 26 și 45 de ani, iar mulți dintre ei aveau cetățenie română sau rusă.

„În urma perchezițiilor au fost ridicate arme, muniții, bijuterii din metale prețioase, diferite dispozitive de comunicare cifrată și alte materiale de probă. Astăzi a fost dispusă măsură preventivă de arest de 30 de zile pentru cei patru”, au comunicat autoritățile.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal