În urma investigațiilor efectuate de forțele de ordine, s-a stabilit că în perioada 2007 - prezent, factorii de decizie a hotelului prin intermediul mai multor întreprinderi offshore, dar și a întreprinderilor paravan ar fi lichefiat mijloace bănești de o proveniență ilicită, care ulterior au fost investite în construcția unor bunuri imobile.

Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat, prin neachitarea impozitului pe venit, cu 3 791 277 lei și a TVA-ului de 6 318 795 lei.

De asemenea, în perioada 2007 - prezent, factorii de decizie ai aceluiași hotel prin intermediul altor întreprinderi înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova, precum și a întreprinderilor delincvente de tip „fantomă”, ar fi prejudiciat bugetul de stat prin neachitarea impozitului pe venit în sumă totală de 3 415 248 lei și a TVA-ului în sumă totală de 5 692 080 lei.

Urmare a efectuării perchezițiilor la sediul hotelului, oficiile unor întreprinderi și la domiciliul suspecților, au fost depistate și ridicate mijloace bănești nereflectate în evidența contabilă, acte de evidență contabilă dublă și documente în formă electronică a evidenței duble ce demonstrează relațiile economice cu întreprinderile offshore, contracte suspecte referitor la tranzacționarea mijloacelor bănești de la întreprinderile offshore, ștampile ce aparțin  întreprinderilor offshore, înscrisuri de ciornă cu diferite informații, mijloace electronice de stocare a informației  (notebook, HDD, stick-uri și CD-uri). 

Infracțiunea se pedepsește cu închisoare de până la 6 ani sau cu amendă în mărime de la 3350 la 5350 unităţi convenţionale sau în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 4000 la 7000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice. 

Acțiunile s-au desfășurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!